Siirry sisältöön
Airut 12/2018
Kiikarissa

Vuoden äänikirjan lukija on Krista Putkonen-Örn

Krista Putkonen-Örn ruusu kädessään.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Krista Putkonen-Örn sai äänikirjaraadilta kehuja työstään mustaa huumoria sisältävän Siivoojan käsikirjan lukijana.
Kuva: Aatu Komsi

Äänikirjaraati on valinnut vuoden äänikirjaksi vuonna 2004 menehtyneen Lucia Berlinin postuumisti julkaistun novellikokoelman Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia. Kirjan painettu versio ilmestyi vuonna 2017.

Kirjan lukija Krista Putkonen-Örn on suurelle yleisölle tuttu etenkin Syke-televisio­sarjan näyttelijänä.

Tunnustuksen ja villasukkien lisäksi äänikirjaraati palkitsi luonnossa paljon liikkumisesta tunnetun Putkonen-Örnin ostamalla hänen nimiinsä palan suojeltua ikimetsää Porvoon Tomteskogista.

Tilaisuudessa palkittiin myös kirjan kustantaja Aula & Co, äänittämö Silencio ja kääntäjä Kristiina Drews.

Päivyri: 4. tammikuuta

Maailman pistekirjoituspäivä – Louis Braillen syntymästä tulee kuluneeksi 210 vuotta

Mistä tiedät, miten hyvä 6-vuotias Stevie Wonder oli suunnistamaan? ; ) Oon joo 26-vuotias, mutta yllättävän usein olen päätynyt neuvomaan näkeviä kanssa­ihmisiä siitä, mihin mennään ja mistä mitäkin löytyy.

Urheilija Ronja Oja Twitterissä 26.11. vastauksena toimittaja Tuomas Enbuskelle, joka käytti nuorta Stevie Wonderia vertauskuvana oman ympäristön havainnoinnin laiskuudelle.

Valokuva ilotulituksesta, jossa koko kuva on punasävyinen taivaalla räiskyvien ilotulitteiden vuoksi.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Aatu Komsi

Kansalaisaloite vaatii ilotulitteiden käyttökieltoa

Neljätoista yhdistystä on allekirjoittanut kansalaisaloitteen, joka kieltäisi kuluttajia käyttämästä suurinta osaa ilotulitteista. Käytännössä kielto koskisi kaikkia muita ilotulitteita paitsi tähtisadetikkuja, pieniä paukkupommeja ja kipinäsuihkuja. Näitä voimakkaampien ilotulitteiden käyttö olisi sallittu vain ammattimaisille ilotulitusnäytösten järjestäjille, joilla on siihen Tukesin lupa.

Aloitteen tavoitteena on suojella ihmisiä, eläimiä ja ympäristöä. Ilotulitteet ovat vaaraksi ilotulitteita käyttäville ihmisille ja ilo­tulituksia katseleville sivullisille. Ne heikentävät ilmanlaatua ja aiheuttavat haittaa eläimille ja muulle luonnolle.

Allekirjoittaneiden yhdistysten joukossa on muun muassa Näkövammaisten liitto, Opaskoirayhdistys, SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ja Suomen Lääkäriliitto.

Helsingin seudun liikenteen kosketusnäytöllinen matkakortinlukija.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Esimerkiksi HSL:n matkakortin­lukijat eivät ole esteettömiä. Tuleva esteettömyysdirektiivi ei EDF:n mukaan ota kantaa joukkoliikenteen esteettömyyteen.
Kuva: Aatu Komsi

Huono esteettömyysdirektiivi

EU:ssa on päästy alustavaan poliittiseen sopimukseen tulevasta esteettömyysdirektiivistä. Euroopan vammaisfoorumin (EDF) arvion mukaan sopimus kuitenkin tarkoittaa, ettei esteettömyysdirektiivin sisältö enää yllä vastaamaan sen nimeä.

EDF listaa tiedotteessaan direktiivin sisältävän vaatimuksia mm. tietokoneille, älypuhelimille, televisioille, pankkiautomaateille, e-kirjoille, verkkosivuille ja yleiselle hätänumerolle. EDF:n mukaan direktiivistä kuitenkin puuttuu valtavasti esteettömyyden käsitteeseen olennaisesti sisältyviä asioita: siitä puuttuvat liikenne, pienet palveluyritykset, kodinkoneet sekä vaatimukset esteettömistä rakennuksista ja muusta infrastruktuurista.

– Siitä on jätetty pois se ihmisten todellinen elinympäristö, jossa he viettävät suurimman osan ajastaan, EDF toteaa tiedotteessaan.

Älypuhelin, jonka ruudulla näkyy Nutorin Instagram-sivu.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Nutor julkaisee "Instassa" ahkerasti kuvia tapahtumistaan.
Kuva: Aatu Komsi

Instagramiin kuvailumahdollisuus

Valokuvien jakamiseen keskittyvä sosiaalisen median kanava Instagram aikoo ottaa käyttöön kuvien kuvailumahdollisuuden. Jatkossa Instagram tarjoaa käyttäjilleen mahdollisuuden kirjoittaa kuvajulkaisulleen erillisen kuvailu- eli alt-tekstin, jonka ohjelma lukee kuvan sijasta ruudunlukuohjelman käyttäjille.

Lisäksi Instagram-ohjelma alkaa tarjota ruudunlukuohjelman käyttäjille tekoälyn tuottamaa automaattista arvausta valokuvan sisällöstä, mikäli kuvan julkaisija ei olisikaan itse tarjonnut kuvalle kuvailua.

Näkövammaisten liitolla ei ole Instagramissa omaa tiliä, mutta nuorisotoimijaryhmän Nutorin löytää sieltä tunnuksella @nkl_nutor.

Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Tukilinja

Vimma-palkinto näyttelijä Silva Belghitille

Vuoden 2018 Vimma-vammaiskulttuuripalkinto myönnettiin viittomakieliselle näyttelijälle Silva Belghitille. Kynnys ry:n jakaman palkinnon perusteissa todettiin, että Belghiti on ollut tienraivaaja ja avannut ovia valtavirtaan ja koulutukseen muillekin viittomakielisille näyttelijöille ja teatteritaiteen tekijöille.

– Hänen uransa on konkreettinen esimerkki siitä, mitä tasa-arvoisesti saavutettava taideopetus parhaimmillaan tarkoittaa, palkintoraati toteaa perusteissaan.

kuvailutulkattu-merkki
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa

Muumit seuraavat Maukkaa, Väykkää ja Tuntematonta sotilasta

Yle on julkaissut tämän vuoden joulukalenterinsa – Maukan ja Väykän ensimmäinen joulu – kuvailutulkattuna Yle TV2:lla ja Yle Areenassa. Ohjelmassa seurataan Pikku Kakkosesta tuttujen eläinhahmojen valmistautumista ensimmäiseen jouluun. Ohjelma kertoo ystävyksistä, joille monet joulutraditiot ovat ihmeellisiä ja uusia.

Yle julkaisee kuvailutulkattuna myös Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuvan pohjalta tehdyn tv-sarjan Yle TV1:n Kotikatsomossa ja Yle Areenassa 30.12. alkaen. Viisiosainen sarja sisältää yli puolitoista tuntia elokuvaversiossa näkemätöntä materiaalia.

Vuoden 2019 ensimmäinen suomeksi kuvailutulkattu ohjelma on helmikuussa alkava uusi Muumilaakso-sarja.