Veeran maaginen elämä kuvailutulkattuna
Veeran maaginen elämä on elokuva ihmisen eri rooleista ja niillä pelaamisesta. Dokumentti seuraa Veeraa, joka pyrkii roolipelaamisella auttamaan itseään ja kehitysvammaista veljeään. Nuoren naisen mielenmaisemaa havainnoiva elokuva tekee empaattisen matkan velhojen ja ritareiden keskeltä kohti Veeran kivuliasta menneisyyttä.
Ohjaaja Tonislav Hristov on noussut yhdeksi 2010-luvun kansainvälisesti menestyneimmäksi suomalaiseksi dokumentaristiksi. Veeran maaginen elämä on esitetty muun muassa Sundance-elokuvafestivaaleilla ja Berliinin elokuvajuhlilla. Espoo Ciné -festivaalit esittää elokuvan vuoden kotimaisena juhlaelokuvana.
Veeran maaginen elämä, ensi-ilta 23.8. Espoon kulttuurikeskuksessa
Sateenkaareva vammainen ihminen jää helposti näkymättömäksi. On vaikea huomata, että vammaisella ihmisellä olisi muitakin identiteettejä vammaisuuden lisäksi. Sateenkaariliike ei ole vielä täysin saavutettava. Vammaisblokkia tarvitaan, jotta voimme tulla esiin ja paremmin huomioiduksi.
Voimaa seksuaalisuudesta -hankkeen työntekijä Jaana Tiri Näkemättä kaunis -yhteisön Facebookissa 25.6.
Päivyri elokuu
Parafest Joensuussa 15.–17.8.
Vammaisia taiteilijoita Parafesteilla
Parafest tarjoaa vammaisten taiteilijoiden tekemää kuvataidetta, teatteria, elokuvaa ja sanataidetta Joensuussa 15.–17.8. Mukana on myös näkövammaisia taiteen tekijöitä, muun muassa sokea dekkaristi Jonna Mononen ja enkelimaalari Pirkko Pölönen.
Taidekeskus Ahjon grafiikkaa, animaatioita, elokuvaa ja installaatioita sisältävä kuvataidenäyttely Vallattomien valtakunta kuvailutulkataan ja tapahtumassa on sokkokahvila.
Parafestin esiintymispaikat ovat keskellä kaupunkia ja kolmipäiväinen tapahtuma on ilmainen ja esteetön.
Lisätietoa festivaaliohjelmasta: www.joensuunparafest.org
Luontomatkailua erityisryhmille
Luonto kaikille -hanke pyrkii lisäämään Päijät- ja Kanta-Hämeen luontomatkailualan yrityksien osaamista esteettömyys- ja saavutettavuusasioissa. Hankkeessa toteutetaan vuosina 2019–2020 eräretkeilyyn ja kalastukseen liittyviä pilottitapahtumia eri kohderyhmille.
Ensimmäinen pilotti oli kesäkuussa, kun näkövammaisille nuorille järjestettiin retkeilykurssi Evon retkeilyalueella Kanta-Hämeessä. Näkövammaisten liiton nuorisotoimen organisoimalla retkellä yövyttiin maastossa ja käytiin läpi luonnon monimuotoisuutta eri aistien avulla.
Kaiken kaikkiaan hankkeessa on kymmenkunta dokumentoitavaa pilottitapahtumaa. Niiden pohjalta rakennetaan yhteistyössä yritysten kanssa kortit, joilla tuotteistetaan esteettömiä ja saavutettavia luontomatkailupalveluja erityisryhmille.
Luonto kaikille -hankkeen toteuttavat yhteistyössä Lahden ammattikorkeakoulu (LAMK), Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU sekä Metsähallituksen luontopalvelut.
Ilmianna Hyvä tyyppi vammaisurheilun ja -liikunnan kentältä!
VAU kiittää liikunnan ja urheilun parissa toimivia vapaaehtoisia heidän tekemästään työstä. Tiedätkö sinä hyvän tyypin, joka omalla toiminnallaan on tuonut panoksensa liikunnan kentälle? Hän voi olla esimerkiksi tuomari, ohjaaja, valmentaja, avustaja, liikuntavastaava, luokittelija, kouluttaja, toimitsija tai liikuntatoimikunta.
Ilmianna meille Hyvä tyyppi 30.9. mennessä. Kerro henkilön nimi, s-posti ja puhelinnumero, missä seurassa tai yhdistyksessä hän toimii sekä pieni perustelu hänen tekemästään vapaaehtoistyöstä. Hyvät tyypit palkitaan Hyvä tyyppi-t-paidalla ja diplomilla.
Ilmiannot: lauri.jaakkola@vammaisurheilu.fi
Matkustajille rautatieasemilla entistäkin reaaliaikaisempaa tietoa
Rautatieasemien ja niiden laiturialueiden näyttö- ja kuulutusjärjestelmistä vastaava Finrail Oy tuo loppusyksystä lähtien uutta teknologiaa sujuvoittamaan matkustajaviestintää. Luvassa on uudistuksia niin kuulutus- kuin näyttöjärjestelmiinkin. Uusi matkustajainformaatiojärjestelmä ja päivitetyt asema- ja laiturinäytöt tulevat käyttöön ensi vuoden aikana.
Junamatkustajille tuttu asemien kuulutusääni Eva jää ensi vuoden aikana pois käytöstä ja se korvataan matkustajainformaatiojärjestelmällä, jonka avulla etenkin poikkeustilanteiden viestintä hoituu tehokkaammin. Uusi järjestelmä muuntaa ohjauskeskuksesta kirjoitetun tekstin suoraan kuulutukseksi.
Järjestelmä otetaan aluksi koekäyttöön Espoossa Leppävaaran asemalla ja kokonaisuudessaan sen on tarkoitus olla käytössä maanlaajuisesti vuoden 2020 loppuun mennessä.