Siirry sisältöön
Airut 10/2019
Kiikarissa

Jukka Jokiniemestä elämäkerta

Valoa ja varjoja -kirjan kansikuva. Jukka Jokiniemi hymyilee lampun valossa musta labradorinnoutaja vierellään.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Tammi

Innojok Oy:n toimitusjohtaja Jukka Jokiniemi sai nuorena tekniikan opiskelijana kuulla sairastavansa silmänpohjarappeumaa ja sokeutuvansa. Jokiniemi vei opintonsa loppuun, perusti menestyksekkään design­valaisimia valmistavan Innojokin ja väitteli tohtoriksi.

Yksityiselämässä avioero, auton alle jääminen ja oman lapsen kuolema loivat varjoja Jokiniemen elämään. Kaikesta huolimatta Jokiniemi on se sama innostunut ja rohkea pikkupoika, joka eli vilkkaan lapsuutensa Helsingin Roihuvuoressa. Siellä hän aloitti myös purjehduksen, joka on Jokiniemelle edelleen rakas harrastus.

Liisa Talvitie, Jukka Jokiniemi – Valoa ja varjoja, sokean elämäntarina, Tammi. Teos on julkaistu myös äänikirjana ja e-kirjana, ja se löytyy Celian kokoelmista.

Omassa kotikunnassani hoitoaikojen ilmoittaminen sähköisesti on pakollista. Pystyn apuvälineilläni täyttämään kyllä hoitoajat niitä kysyvälle lomakkeelle, mutta painiketta, jolla ajat lähetetään, ei pysty apuvälineillä käyttämään.

Sokea Jennifer Stanger Suomidigi-palvelussa 17.9.

Päivyri lokakuu-marraskuu

10.–17.11. Sokeain viikko

Lähikuvassa Riikka Juntunen.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Riikka Juntunen.
Kuva: Lauri Jaakkola / VAU ry

Riikka Juntunen uuden Paralympia­komitean pääsihteeriksi

Riikka Juntunen, 45, on valittu uuden Suomen Paralympiakomitean pääsihteeriksi. Hän on toiminut Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n toiminnanjohtajana vuodesta 2010.

Suomen Paralympiakomitea ja VAU yhdistyvät ensi vuoden alusta uudeksi järjestöksi, jos jäsenistöt tekevät marraskuussa lopullisen yhdistymispäätöksen.

Nykyisen Paralympiakomitean pääsihteeri Tero Kuorikoski siirtyy helmikuussa 2020 Pajulahden valmennuskeskuksen johtajaksi.

Lähikuva White Noise -teoksesta. Käsi koskettaa valkoisia keppejä. Taustalla ihmisiä.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Marita Venho

Tilataideteos valkoisista kepeistä Iirikseen

Eilisen Valkoisen kepin päivän kunniaksi Iiriksessä julkistettiin yhteisöllinen tilataideteos White noise. Aiemmin Laituri-näyttelytilassa ja Stoassa esillä ollut teos jää pysyvästi Iiriksen infotiskin taakse.

Käytöstä poistetuista valkoisista kepeistä koostuvan teoksen on suunnitellut taiteilijaryhmä Maarit Hedman, Sari Kekkonen, Piia Rossi ja Erja Tulasalo.

Näkymä Iiriksen majoitushuoneesta. Punaiset päiväpeitot, siniset tyynyt. Oranssit verhot. Seinällä värikäs poppana.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Liisa Lähteenmäki

Hostel Iiris on avattu

Näkövammaisten liitto liittyi keväällä jäseneksi Suomen hostellijärjestöön ja Iiriksen majoitushuoneita on avattu myyntiin Booking.com:n kautta silloin, kun niitä jää kuntoutujilta vapaiksi.

Tilavat, siistit ja viihtyisät majoitushuoneet ja Iiriksen hyvä sijainti ovat saaneet kansainvälisiltä majoittujilta hyvää palautetta.

Tiedustelut ja varaukset: seija.viitanen@nkl.fi ja myynti@nkl.fi. Matkailijat voivat varata majoitushuoneita myös www.booking.com-palvelun kautta.

Iiris-keskus ulkoa päin. Sininen taivas. Liput liehuvat lipputangoissa.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Liisa Lähteenmäki

Liiton kuntoutuksessa säästöjä ja irtisanomisia

Näkövammaisten liiton kuntoutus- ja majoitusyksikössä on käyty yhteistoimintaneuvottelut. Liiton hallitus käynnisti yt-neuvottelut, jotta kuntoutuksen talouteen löydettäisiin tasapaino.

Kolmen työntekijän kanssa sovittiin eläköitymisajankohdasta vuosille 2020 ja 2021. Neljä työsuhdetta irtisanottiin ja yksi osa-aikaistettiin. Lisäksi säästöjä haettiin muun muassa lomautuksilla ja tekemällä muutoksia työsopimuksiin ilta-, viikonloppu- ja matkatyölisäyksien osalta.

Kyllä elinluovutukselle -kampanjan logo. Keltaisella pohjalla kaksi mustaa sormenjälkeä muodostavat sydämen.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kampanjan logon on suunnitellut taitelija Linda Linko.

Kyllä elinluovutukselle

Elinsiirtoviikkoa vietettiin 7.–12.10. Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä erikseen kieltänyt, mutta tahdon ilmaiseminen elinluovutuskortilla selkeyttää ja nopeuttaa elinluovutusta. Elinluovutuskortilla antaa suostumuksensa myös kudosluovutukseen. Sarveiskalvonsiirrolla voidaan palauttaa näkökyky niille, joiden oma sarveiskalvo on vahingoittunut. Allekirjoita elinluovutuskortti, lataa sovellus, kirjaa tahtosi Omakantaan ja kerro asiasta läheisillesi. Lisätietoa: www.elinluovutuskortti.fi.

Ikitien näyttelijät Sidse Babett Knudsen ja Tommi Korpela.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Sidse Babett Knudsen ja Tommi Korpela.
Kuva: Andres Teiss, Matila Röhr Productions

Ikitie kuvailutulkattuna Areenassa

Ikitie kertoo amerikansuomalaisista 1930-luvun Neuvostoliitossa. Päähenkilö karkaa vainoojiaan rajan yli Stalinin Neuvostoliittoon, työläisten paratiisiin, joka pian muuttuu helvetiksi. Elokuvan on ohjannut AJ Annila. Annilan, Antti Tuurin ja Aku Louhimiehen käsikirjoitus perustuu Tuurin samannimiseen romaaniin. Pääosissa ovat muun muassa Tommi Korpela, Sidse Babett Knudsen ja Hannu-Pekka Björkman.

Ikitie sai ensi-iltansa syyskuussa 2017 ja se voitti parhaan elokuvan Jussi-palkinnon.

Ikitie katsottavissa Yle Areenassa lokakuun loppuun asti.