Siirry sisältöön
Airut 1/2021

Kymmenen ansioitunutta Paraurheilun Kunniagalleriaan

Kolme mustavalkoista, vanhaa valokuvaa, joissa hiihtäjä, kiekonheittäjä sekä työpöytänsä ääressä puku päällä istuva henkilö.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kirsti Pennanen, Pekka Kujala ja Arvo Karvinen.
Teksti Paralympiakomitea / Marika Mäkinen
Kuvat Karvisten perheen arkisto ja Näkövammaisten liiton liikuntatoimen arkisto

Suomen Paralympiakomitea julkisti joulukuussa ensimmäiset valintansa Paraurheilun Kunniagalleriaan. Kaksi valituista on näkövammaisurheilijaa ja yksi näkövammainen urheiluvaikuttaja.

Kymmenen nyt valitun henkilön joukossa on menestyneitä paralympiaurheilijoita ja pioneerityötä tehneitä taustahahmoja.

Näkövammaisurheilua edustavat maastohiihtäjä Kirsti Pennanen, heittolajien yleisurheilija Pekka Kujala ja suomalaisen näkövammaisurheilun isäksi tituleerattu Arvo Karvinen.

Kirsti Pennanen on eniten paralympiakultamitaleja voittanut näkövammainen suomalaisnainen. Pennanen hiihti urallaan neljä paralympiakultaa ja saavutti kaikkiaan seitsemän paralympiamitalia. Pekka Kujala on menestynein suomalainen näkövammainen paralympiaurheilija, joka voitti kaikkiaan kahdeksan paralympiamitalia yleisurheilun heittolajeista. Mitaleista neljä oli kultaisia.

Arvo Karvinen oli näkövammaisten urheilu- ja liikuntatoiminnan käynnistäjä ja varhainen kehittäjä, joka toi Suomeen näkövammaisten joukkuepelin, maalipallon.

Muut valituista urheilijoista ovat maastohiihtäjä Tanja Kari, hiihtäjä, ampumahiihtäjä ja yleisurheilija Jouko Grip, maastohiihtäjä Pertti Sankilampi ja jääratakelkkailija Veikko Puputti.

Karvisen lisäksi Kunniagalleriaan nimettiin taustavaikuttajista suomalaisia kuntoutuslaitoksia johtanut ja Valtion  liikuntaneuvostoon pitkään kuulunut Veikko Puputti, joka ansioitui myös urheilijana. Hänen lisäkseen taustavaikuttajiksi valittiin sotainvalidien urheilua kehittänyt Alvar Sandström, kehitysvammaisten urheiluvaikuttajana ansioitunut Eija Kangas-Virtanen ja Ilkka Vass elinsiirtourheilun puolelta. Kujala, Sandström, Karvinen ja Vass palkittiin postuumisti.

Valituista Jouko Grip ja Tanja Kari kuuluvat Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n Hall of Fameen. Sankilampi, Kujala, Grip ja Pennanen ovat saaneet Pro Urheilu -tunnustuspalkinnon. Veikko Puputti sai vuonna 2009 Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun suuren ansioristin, joka voi samanaikaisesti olla 12 elossa olevalla suomalaisella.

Kunniagallerian valintatoimikuntaan kuuluivat Suomen Invalidien Urheiluliiton pitkäaikainen toiminnanjohtaja Pertti Pousi, erityisesti näkövammaisten urheilun parissa pitkän työuran tehnyt Hannele Pöysti, keuhkonsiirron saanut entinen huippujuoksija Tuija Helander, Paralympiakomitean urheilijavaliokunnan edustaja, näkövammainen uimari Antti Latikka ja Suomen Urheilumuseon edustaja, erikoistutkija Vesa Tikander.

Paraurheilun Kunniagalleriaan valitaan uusia henkilöitä kahden vuoden välein. Seuraavat valinnat tehdään vuonna 2022.