Siirry sisältöön
Airut 1/2019

VAU ja Paralympiakomitea yhdistyvät

Maalipallon MM-kilpailut Espoossa kesä-heinäkuussa 2014. Suomen naisten paras maalintekijä oli yhdeksän maalia heittänyt Katja Heikkinen (vas.). Krista Leppänen teki yhden maalin. Naisten joukkue jäi alkulohkonsa viidenneksi.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Maalipallon MM-kilpailut Espoossa kesä-heinäkuussa 2014.
Kuva: Antero Aaltonen

Suomen Paralympiakomitean ja Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n hallitukset ovat hyväksyneet aiesopimuksen toimintojen yhdistämisestä. Tavoitteena on, että vuoden 2020 alusta järjestöjen toiminta olisi yhden järjestön alla.

Tarkan yhdentymisen mallin vahvistavat VAU:n ja Paralympiakomitean liittokokoukset yhdessä viimeistään toukokuun loppuun mennessä.

Paralympiakomitea, silloinen Suomen Paralympiayhdistys, perustettiin vuonna 1994 koordinoimaan koko suomalaista vammaishuippu-urheilua ja lähettämään paralympiajoukkueen kisoihin. Tätä ennen joukkueiden lähettämisestä olivat vastanneet yhdessä silloiset Suomen Invalidien Urheiluliitto SIU ja Näkövammaisten Keskusliiton liikuntatoimi.

Vuosikymmen sitten diagnoosipohjaiset vammaisurheilujärjestöt aloittivat yhdistymisprosessin, jonka seurauksena Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU aloitti toimintansa vuoden 2010 alusta.

Paralympiakomitea käynnisti vuoden 2017 alussa strategisen asemoitumisprosessin, joka päätyi suosittelemaan Paralympiakomitean, VAU:n ja Olympiakomitean yhdistymistä. Olympiakomitean hallitus ilmoitti syksyllä 2017, että ratkaisu on syvemmän selvittämisen arvoinen, mutta Olympiakomitealla ei ole prosessiin valmiutta ennen vuotta 2021.

Ensimmäisenä vaiheena Paralympiakomitea ja VAU yhdistävät toimintansa.