Urheiluseura Aisti on innostava ja ennakkoluuloton
Miksi näkövammaisille perustettiin oma Aisti Sport -seura ja mitä kaikkea vantaalaisseura tekee? Ainakin se on tuonut Suomeen näkövammaiskiekon ja -jalkapallon.
Ajatus näkövammaisten oman urheiluseuran perustamisesta lähti käytännön tilanteesta maalipallossa. Miika Honkanen ja Markus Tihumäki pelasivat Lahden Näpäjässä, joka kilpaili kahdella joukkueella. Koska Näpäjä on lähtöisin Lahdesta, tuntui luontevalta perustaa urheiluseura pääkaupunkiseudulle ideoidun joukkueen tueksi.
Sitä lähtivät toteuttamaan Honkanen ja Tihumäki, jotka olivat tuttuja maalipallon parista. Honkanen on koulutukseltaan liikunnanohjaaja ja Tihumäki opiskelee myyntityötä Haaga-Heliassa.
Aisti Sport ry perustettiin elokuussa 2017, jolloin kaksi maalipallosarjoissa mukana olevaa joukkuetta aloittivat. Tavoitteena oli luoda uudenlaista urheilutoimintaa laajemmasta näkökulmasta. Kumpikaan miehistä ei kuitenkaan tainnut arvata, kuinka laajaksi toiminta kasvaisi.
Yhteisöllisyys oli alusta asti yksi keskeisistä tavoitteista ja visuaalinen ilme tärkeä osa brändiä. Perustajajäseniin kuuluva Jani Tuuri teki seuralle logon yhdessä tatuointipiirtäjän ja graafisen suunnittelijan kanssa.
– Halusimme, että Aisti on hyvännäköinen visuaalisesti ja herättäisi kiinnostusta myös sitä kautta, Miika Honkanen kertoo.
Lasten liikunnalla integraatiosta inkluusioon
Myönteiset liikuntakokemukset ovat tärkeitä lapsille ja erityisesti näkövammaisille lapsille. Omassa toiminnassaan Aisti pyrkii integraatiosta inkluusioon eli aitoon yhdessä tekemiseen vammattomien ja vammaisten harrastajien kesken.
Lasten Aisti Play -liikuntakerhon perustajat Jenni Tuuri ja Jenni Kähärä ovat normaalisti näkeviä. Kähärällä on pitkä kokemus lasten kanssa työskentelystä ja lasten liikunnasta. Alussa ryhmiä oli 2–9-vuotiaille lapsille ja sittemmin myös 10–15-vuotiaille.
Aisti Playn alkuvaiheessa näkevät harrastajat olivat enemmistönä. Aktiivisia osallistujia oli reilut 20.
Markkinointiin ja näkyvyyteen panostettiin paljon ja hyödynnettiin paikallista mainontaa, urheiluseuroja ja somea. Myös puskaradio on ollut tärkeä väline osallistujien haalimisessa.
– Iloinen fiilis, huumori ja kiinnostavuus sitä kautta ovat olleet seuran keinoina markkinoinnissa alusta alkaen. Porukka lähtee mielellään mukaan, kun mielikuva on positiivinen, Markus Tihumäki sanoo.
– Esimerkiksi maalipalloturnauksen flyereita vietiin paikalliseen uimahalliin. Sieltä sen bongasi sattumalta eräs näkövammaisen uimarin valmentaja ja jakoi sen Instagramiin viitaten mainoksen huumoriin. Oli hauskaa, että meidän tekemä mainos tuli välikäden kautta vastaan somessa, Tihumäki kertoo.
Näkövammaiskiekko Suomeen
Vuonna 2018 heikkonäköinen uimari Antti Latikka innostui näkövammaisille tarkoitetusta jääkiekosta. Saman syksyn aikana hän ja Markus Tihumäki osallistuivat lätkäleirille Kanadassa. Innostus ei suinkaan loppunut tähän, vaan kasvoi. Miehet käänsivät blind hockeyn suomen kielelle sopivaan muotoon näkövammaiskiekoksi. Ennakkoluulottomana urheiluseurana Aistista tuli ensimmäisen näkövammaiskiekkoleirin järjestäjä Suomessa. Päätettiin kokeilla jotain aivan uutta ja ihmeellistä.
2019 miehet suunnittelivat Suomessa pidettävää leiriä yhteistyössä International Blind Ice Hockey Federationin (IBIHF) kanssa. 2020 tammikuussa järjestettiin Suomen ensimmäinen jääkiekkoleiri näkövammaisille lapsille ja aikuisille. Osallistujia oli kolmisenkymmentä ja ikähaitari oli 8–62. Mukana oli kaksi valmentajaa ja kaksi pelaajaa Kanadasta. Paikalle saatiin myös median edustajia ja näkövammaisten lätkää nähtiin kevään aikana parikin pätkää myös televisiossa.
Tunnustusta ja sponsoreita
Miika Honkasen ja Markus Tihumäen mukaan vankka perusta seuran toiminnalle on tärkeä. Sitä varten vuonna 2019 laadittiin toiminnan virallinen käsikirja, luotiin arvot ja harrastajan polku. Aistin toiminnan tarkoituksena on edistää jäsentensä terveyttä
ja hyvinvointia osallistavassa toimintaympäristössä.
Tarmokas ja säntillinen urheiluseura on huomattu muuallakin. Olympiakomitea on myöntänyt Aisti Sportille lajiliittojen ja aluejärjestöjen Tähtiseura-laatumerkin maaliskuussa 2020. Merkki myönnettiin laadukkaasta seuratyöstä aikuisten maalipallon parissa, mikä on hieno meriitti koko vammaisurheilun saralla.
Maaliskuussa 2021 Vantaan kaupunki muisti Aisti Sportia vuoden vammaisurheilupalkinnolla. Varsinainen gaalailta jäi Honkaselta ja Tihumäeltä valitettavasti väliin, koska koronan takia tilaisuus pidettiin virtuaalisena.
– Saimme kiitosta tuoreesta otteesta. Arvomme vakavasti otettavana seurana on myös noussut valtavasti, Miika Honkanen kertoo.
Vantaan kaupungin lisäksi Aistin yhteistyökumppaneita ovat Paralympiakomitea ja näkövammaisjärjestöt. Ja pitäähän urheiluseuralla olla sponsoreita, joita on kertynyt useampia ja jotka komeilevat jääkiekkoilijoiden paidoissa.
Korona kehitti toimintaa
Jääkiekkoleirin jälkeen treenit aloitettiin innolla Myyrmäen jäähallissa ja päästiinkin hyvään alkuun. Kevään aikana seurattiin tarkasti viranomaisten ohjeita ja yritettiin viimeiseen asti jatkaa harjoituksia. Samat rajoitukset koskivat muitakin Aistin ryhmiä. Virustilanteen kiihtyminen sulki hallit ja liikuntapaikat.
Aistilaiset kävivät liikkumassa pienissä porukoissa. Suomeen tuli onneksi luminen talvi ja ulkojäät olivat hyvässä kunnossa. Kilisevä metallinen kiekko oli käytössä monilla kentillä ympäri Suomea. Aistin porukalla käytiin hiihtämässä, kävelyllä, luistelemassa, laskettelemassa ja lumikenkäilemässä. Miika Honkanen heitti idean jopa Aisti Outdoorsin perustamisesta.
– Leirejä ja kaikkea toimintaa on pitänyt siirtää moneen kertaan, mutta kyllä nämä rajoitukset jossain vaiheessa päättyvät, molemmat herrat vakuuttavat.
Elokuussa Raaseporin Kisakeskuksessa oli jälleen mahdollisuus osallistua johonkin aivan uuteen, kun Aisti Sport järjesti yhdessä espoolaisseura Old Powerin kanssa jalkapalloleirin näkövammaisille. Lisäksi Aisti on aloittanut opetus- ja kulttuuriministeriön tukeman hankkeen lasten ja nuorten liikunnallisten harrastusmahdollisuuksien kehittämiseksi.
Juttua on muokattu 8.9.2021 klo 15.44. Täsmennetty kappaleita Aisti Playsta sekä lisätty yhteistyö Old Powein kanssa.