Siirry sisältöön
Airut 4/2023

Tuula Kallioniemi kirjoitti maalipallosta

Nainen, jolla on harmaat kiharat poskipäihin ulottuvat hiukset. Tummasankaiset silmälasit. Hymyilee. Kermanvaalea neulepusero ja vaaleanpunainen kaulahuivi.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Tuula Kallioniemi on tunnettu lasten- ja nuortenkirjailija.
Kuva: Niclas Mäkelä / Otava

Lasten- ja nuortenkirjailija Tuula Kallioniemen ura alkoi jo 1970-luvulla ja käsittää kymmeniä kirjoja.

Pari vuotta sitten Kallioniemi joutui harvinaisen tilanteen eteen: hänelle ehdotettiin kirjan kirjoittamista aiheesta, josta hän ei ollut koskaan kuullutkaan.

Teksti Lauri Jaakkola
Kuva Niclas Mäkelä / Otava

– Teen paljon kouluvierailuja, ja niiden aikana käydyistä keskusteluista oppilaiden kanssa saan usein ideoita kirjoihin. Mutta tällaista ei aiemmin ollut tapahtunut, Tuula Kallioniemi alustaa.

– Se oli korona-aikaa, ja tein etäkouluvierailun espoolaiseen kouluun. Tunti oli jo päättymässä, mutta opettaja sanoi, että vielä olisi yksi kysymys. Alakouluikäinen poika kysyi, voisinko tehdä kirjan maalipallosta. En ollut aiemmin kuullutkaan sellaisesta lajista.

Yksi Kallioniemen kirjasarjoista on nimeltään FC Wannaplay, jossa kaveriporukka pelaa eri joukkuelajeja. Sarjan aiemmat osat ovat keskittyneet jalkapalloon, jääkiekkoon ja koripalloon. Espoolaisen koulun oppilas ehdotti, että neljäs kirja voisi kertoa näkövammaisten joukkuelajista, maalipallosta.

Sattumalta koululla oli vastikään vieraillut maajoukkuepelaaja ja maalipallon innokas puuhamies Erkki Miinala, jonka opastuksella oppilaat olivat päässeet kokeilemaan uutta ja innostavaa lajia. Kokeilukerta oli heillä vielä tuoreena mielessä Kallioniemen vierailun aikaan.

Maalipallon kimppuun

Kallioniemi alkoi ottaa selvää maalipallosta. Kangasalla asuva kirjailija otti yhteyttä Tampereella maalipalloa harrastavaan porukkaan, mutta koronaviruspandemian vuoksi hän ei päässyt vierailemaan heidän harjoituksissaan. Internetistä löytyi kuitenkin runsaasti tietoa ja videosisältöä lajista.

Kallioniemi huomasi myös, että maalipalloaiheen kautta hän pääsisi käsittelemään kirjassaan myös näkövammaisten henkilöiden arkea ja yleisemminkin erilaisuuden ymmärtämistä ja hyväksymistä.

– Viidentoista vuoden takaisessa Rottaklaani-kirjassani oli CP-vammainen päähenkilö, joten minulla oli vähän aiempaakin taustaa tämänkaltaisesta. Kirjojani luetaan paljon kouluissa, niitä kuuluu erilaisiin lukudiplomeihin. On ihan hyvä, että kirjojen kautta nuoret saavat ymmärrystä ja sitä kautta empatiaa erilaisuutta kohtaan.

Maaginen maalipallo -kirjassa kaveriporukan naapurustoon muuttaa näkövammainen nuori, Valtsu, joka tutustuttaa heidät maalipallon pariin. Kirjassa tuodaan kiitettävästi esiin sitä, että maalipalloa voivat pelata myös näkevät henkilöt. Suomessa se on mahdollista aina SM-sarjatasolle saakka.

Kallioniemen teksti luo maalipallosta eläväisen ja asiavirheettömän kuvan. Erityismaininta myös Jussi Kaakisen mainiolle kuvitukselle: maalipallo näyttää juuri niin vauhdikkaalta kuin kuuluukin.