Ranskassa tarjotaan paperikirjoja näkövammaisille
Pariisin keskustaan avattiin ensimmäinen näkövammaisille lukijoille tarkoitettu kirjakauppa. Toisin kuin kuvittelisi, hyllystä ei löydykään äänikirjoja, vaan isolla tekstillä painettuja perinteisiä kova- ja pehmeäkantisia.
Ranskalaiset ovat lukijakansaa. Yli yhdeksän kymmenestä on lukenut kuluneen vuoden aikana vähintään yhden kirjan. Vaikka äänikirjan läpimurtoa on Ranskassa odoteltu jo useita vuosia, valtaosa näistä opuksista on edelleen perinteisiä paperikirjoja. Onko siis ihme, että myös näkövammaisille tarjotaan kova- ja pehmeäkantisia?
– Ranskassa on noin 200 000 sokeaa, mutta niiden lisäksi lähes miljoona ihmistä, joilla on jonkin asteinen näkövamma. Myös ikääntyvä lukijakunta haluaa hypistellä paperikirjaa, jonka lukemiseen ei tarvitse suurennuslasia, kertoo maan ensimmäisen näkövammaisten kirjakaupan perustanut Agnès Binsztok.
Pantheonin kupeeseen alkuvuodesta avattu kirjakauppa palvelee myös esimerkiksi aivoverenvuodon seurauksena näköongelmista kärsiviä potilaita. Liikkeen nimi on Les Grandes Caractères, mikä tarkoittaa suomeksi isoa tekstikokoa.
– Olemme testanneet tekstin luettavuutta ja päätyneet tiettyihin helposti luettaviin kirjasintyyppeihin ja 16–20 pisteen tekstikokoon. Lisäksi rivien välejä on venytetty ja kontrasti kirjainten ja valkoisen paperin välillä on mahdollisimman suuri, Binsztok kertoo.
Sivut lisääntyvät, hinta kasvaa
Hyllystä löytyvät 600 eri nidettä ovat kustantamojen normaalivalikoimasta seulottuja teoksia, joista painetaan näkövammaisille oma isotekstinen versio. Koska kirjan sivut lisääntyvät, esimerkiksi 21 euron pokkarin hinnaksi tulee 44 euroa. Ohuemmille alle kympillä myydyille kirjoille tulee hintaa vastaavasti 22 euroa.
Kirjojen lisäksi liikkeessä myydään myös näkövammaisille lukijoille sopivia lukulamppuja ja suurennuslaseja. Isotekstisiä kirjoja käytetään myös kuntoutuskirjoina esimerkiksi juuri aivoverenvuodon saaneilla potilailla, joiden silmän motoriikka tarvitsee harjaannusta.
– Kutakin kirjaa myydään keskimäärin 500–600 kappaletta ja tuhannen kappaleen myyntiä voidaan jo kutsua bestselleriksi, Agnès Binsztok kertoo.
Hän on paitsi kirjakauppias, samalla myös kahden näkövammaisille suunnatun kustantamon A vue d’oeil ja Voir de près johtaja.
Vaikka äänikirjojen suosio kasvaa älypuhelinten yleistymisen myötä, puolet niistä myydään edelleen CD-muodossa. Toinen ranskalainen erikoisuus on se, että äänikirjojen suosion kasvu ei näy paperikirjojen myynnin vähentymisenä vaan pikemminkin päinvastoin.