Siirry sisältöön
Airut 4/2018
Kiikarissa

Emojit opaskoiran ja valkoisen kepin käyttäjille

Kuusi uutta emojia: nainen kävelemässä valkoisen kepin kanssa, mies kävelemässä valkoisen kepin kanssa, opaskoira, avustajakoira, nainen käsin liikuteltavassa pyörätuolissa, mies moottoroidussa pyörätuolissa.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Apple

Apple on tehnyt esityksen yhdeksästä uudesta emojista. Listalta löytyy vaihtoehtoja etenkin näkö-, kuulo- ja liikuntarajoitteisuudesta. Nykyisin suoraan vammaisuutta kuvaavia emojeja ei ole ollut pyörätuolimerkkiä lukuun ottamatta.

– Nykyisessä emojien valikoimassa on suuren yleisön kannalta monipuolinen lista ihmisiä, harrastuksia ja esineitä, mutta hyvin harva niistä puhuttelee vammaisten ihmisten elämänkokemuksia, Apple perustelee esitystään.

Yhtiön mukaan emojit mahdollistaisivat aiempaa paremmin paitsi vammaisten itseilmaisua myös muiden ihmisten tuen ilmaisemista heille.

Ehdotukseen sisältyvät omat emojit esimerkiksi opaskoiralle, valkoisen kepin käytölle sekä manuaaliselle ja sähköiselle pyörätuolille. Pyörätuoleja on listassa kaksi, koska tarve sähköiselle pyörätuolille kertoo suuremmasta liikuntarajoitteisuudesta. Etenkin ei-näkyviä vammoja ja rajoitteita kuvaamaan Apple ehdottaa avustajakoiraa.

Mikäli emojistandardia hallinnoiva Unicode hyväksyy esityksen, uudet emojit tullevat käyttöön vuonna 2019. Apple korostaa, että esitys on vasta alku vammaisuuden monipuolisemmalle esittämiselle emojivalikoimassa.

Meidän pärjäämisemme oli sossun tädeille kauhea ongelma. Meinasin tehdä virheen ja ottaa avustajan. Sitten tulin järkiini ja tajusin, ettei siitä mitään tulisi, jos joku istuisi tässä kahdeksan tuntia päivässä.

sokea kolmen lapsen yksinhuoltaja Meeri Korte
YLE uutisissa 17.3.

Päivyri huhti-toukokuu

25.4. kansainvälinen opaskoirapäivä – kenestä vuoden koirakko?

Takaapäin otettu kuva naisesta ulkona kävelyllä koiran kanssa
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Airut

Unelmien liikuntapäivänä mennään ulos

Suomen yhteistä Unelmien liikuntapäivää vietetään 10. toukokuuta. Päivä on kaikenlaisen liikkumisen pop up -päivä, johon kaikki voivat osallistua.

Suomen vammaisurheilu ja -liikunta urheilu VAU ry kannustaa jäsenyhdistyksiään ja -seurojaan mukaan. Tänä vuonna panostetaan erityisesti ulkona ja luonnossa liikkumiseen.

VAU tarjoaa taloudellista tukea paikallisiin liikuntatapahtumiin, joiden järjestämisestä vastaa vähintään kaksi VAU:n erilaista taustatahoa edustavaa jäsenyhdistystä.

Lisätietoa www.unelmien­liikunta­paiva.fi.

Opaskoira 2018 -kirjan kansi. Kuvassa musta koira sinimustalla taustalla.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Airut

Opaskoira-vuosikirja ilmestynyt

Satasivuinen Opaskoira 2018 -vuosikirja sisältää opaskoirankäyttäjien ja muiden opaskoiraihmisten tarinoita, joiden kautta lukija pääsee mukaan mielenkiintoisiin seikkailuihin ja saa uusia oivalluksia näkövammaisten arjesta. Vuosikirja on Opaskoirayhdistyksen tärkein varainhankintatuote.

Vuosikirjaa on julkaistu vuodesta 1954 lähtien. Tilaukset osoitteesta info@opaskoira­yhdistys.fi, hinta 28 euroa.

Kaurismäkeä MovieReading-sovelluksella

Kuva elokuvasta Toivon tuolla puolen. Viisi ihmistä ravintolapöydän ääressä, henkilöistä kaksi ovat selvästi keittiöhenkilökuntaa. Molemmilla vastapäätä toisiaan istuvalla on nenässään verinen vanutuppo. Kaikilla on suu kiinni ja vakava ilme.Aki Kaurismäen Toivon tuolla puolen -elokuva on kuvailutulkattu MovieReading-sovellukselle. Sen voi katsoa Yle Areenassa.

MovieReadingin lataus- ja käyttöohjeet löytyvät Näkövammaisten Kulttuuripalvelun verkkosivuilta osoitteesta www.kulttuuripalvelu.fi/kuvailutulkkaus/elokuvat.

Toivon tuolla puolen kertoo suomalaisesta kauppamatkustaja Wikströmistä (Sakari Kuos­manen) ja syyrialaisesta pakolaisesta, joiden polut risteävät.