Siirry sisältöön
Airut 6-7/2019
Vieraileva kolumnisti

Opaskoiran koulutus – maailman toiseksi hienoin työ?

Kuvassa Johanna Reiman hymyilee ja katsoo suoraan kameraan.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Marika Mäkinen
Teksti Johanna Reiman

Koiria käytetään mitä moninaisimpiin tehtäviin. Koiran ja ihmisen yhteydessä molempien oksitosiinitasot nousevat: ne tekevät hyvää toisilleen. Tullimies ja poliisi kouluttavat käyttöönsä tulevan koiran. Kun opaskoirankouluttaja aloittaa pennun puolivuotisen koulutuksen, tulevaa näkövammaista käyttäjää ei vielä tiedetä. Väitän Opaskoirakoulun tehtäviä maailman toiseksi hienoimmaksi työksi. Maanviljelijän työn, ruoan tuottamisen ihmisille, arvostan agronomina korkeimmalle.

Tuhiseva pikkupentu kuuluu Opaskoirakoulun eläintenhoitajien luontaisetuihin. Koululla syntyy kahdeksasta kymmeneen pentuetta vuodessa. Niistä kasvaa oppivaisia, hienoja eläimiä näkövammaisten arjen apureiksi. Liiton Opaskoirakoulun korkean laadun takaavat hienot siitosnartut. Ne siemennetään spermapankin säilössä olevalla opastaustaisella spermalla, jonka lähtömaa voi olla Australia, Japani tai Sveitsi. Korkealaatuinen jalostusaines varmistaa, että opas- koirakoulutukseen valikoituu osaavia ja terveitä labradoreja.

Opaskoiran onni on, että se pääsee käyttäjänsä mukana joka paikkaan. Opaskoirien elinympäristö on yhä useammin kaupunkimiljöö. Koiran pitää johdattaa näkövammainen turvallisesti määränpäähän huolimatta putkitöistä ja liikennekaaoksesta.

Opaskoirat ovat osa terveydenhuollon toimintakenttää, koska lainsäädännöllisesti opaskoira on liikkumisen apuväline. Työkoirana sen pitää pysyä hyvässä kunnossa. Opaskoirakoulun oma Opvet-klinikka varmistaa koirien asianmukaisen hoidon. Eläinlääkärimme tuntevat koirat pennusta eläkeikään. Emme ylihoida vaan varmistamme kustannustehokkaasti opaskoiran terveyden. Meillä on ollut ilo saada lahjoituksena klinikalle laitteita ja tarvikkeita. Olemme kiitollisia, että niin moni kokee opaskoiratyön merkitykselliseksi ja haluaa auttaa meitä kasvattamalla pentuja tai pitämällä siitoskoiraa kotonaan.

Opaskoiratyö ei ole mystiikkaa vaan positiiviseen vahvistamiseen perustuvaa järjestelmällistä, ammattimaista työtä. Sen lopputulos on näkövammaiselle ihmiselle rakas ja luotettava kanssakulkija.

Johanna Reiman on Näkövammaisten liiton palvelulinjan johtaja.