Siirry sisältöön
Airut 4/2019

Hyvässä hoidossa

Eläintenhoitajista kuvaan ehtivät Mari Myllymäki (vas.), Terhi Koivusaari ja Hanna Usvola. Kuvassa myös kolme vaaleaa labradorinnoutajaa ja yksi musta.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Eläintenhoitajista kuvaan ehtivät Mari Myllymäki (vas.), Terhi Koivusaari ja Hanna Usvola. Kuvassa myös kolme vaaleaa labradorinnoutajaa ja yksi musta.
Kuva: Marika Mäkinen

Opaskoirakoulun eläintenhoitajat vastaavat koirien hyvinvoinnista. Perustoimintojen lisäksi heillä on työssään omat erikoistumisalueensa.

Teksti Marianne Tenhami
Kuva Marika Mäkinen

Näkövammaisten liiton Opaskoirakoulun eläintenhoitajien työ on koirien perushoitoa, sairaiden ja toipilaiden yksilöityä hoitamista, koppien ja tarhojen siivoamista, pentujen hoitamista ja asiakaspalvelua. He valvovat penikointeja, vievät koiria eläinlääkärille, fysioterapiaan ja koirauimalaan ja seuraavat koirien vointia ja terveydentilaa.

Aina tavoitettavissa

Eläintenhoitajat tavoittaa koululta kello 7–15 välillä. Hätätapauksissa eläintenhoitajan saa kiinni päivystysnumerosta arkisin kello 15 jälkeen ja viikonloppuisin.

– Tarhalla koirilla on turvallista ja tilat täyttävät eläinsuojelulain vaatimukset. Pentupuolen penikointikopeissa ja yhdessä sairaspuolen kopissa on valvontakamerat tilanteiden seuraamista varten. Koulutuksessa olevat koirat asuvat arkisin tarhalla. Aktiivisen treenipäivän jälkeen ne lepäävät kopeissaan, eläintenhoitajat kertovat.

Heillä kullakin on omat erikoistumisalueensa. Kennelvastaava Vesa Väkeväinen suunnittelee ja valvoo Opaskoirakoulun tarhan, spermapankin ja Opvet-eläinklinikan toimintaa.

– Teen myös käytännön työtä ja olen muun muassa yksi päivystäjistä, hän sanoo.

Mari Myllymäen vastuulla on Opvet-eläinklinikan sähköpostiliikenne ja paperityöt.

– Hoidan klinikan laskutuksen ja varastokirjanpidon, teen lääke- ja tarviketilaukset, huolehdin pentujen sirutuspapereista ja kirjoitan koirien passit, hän kertoo.

Hanna Usvola kirjaa koulun tietokantaan koulun ulkopuoliset potilaskertomukset ja muut koirien terveydentilaan liittyvät asiat. Hän kokoaa luovutettaville opaskoirille kansion, jossa on muun muassa koiran sukutaulu ja terveyshistoria. Hän kuuluu myös Opaskoirakoulun jalostustoimikuntaan.

Terhi Koivusaari järjestää väliaikaisia hoitopaikkoja oppaille ja kasvamassa oleville koirille. Hän osallistuu oppaiden alkukoulutukseen opaskoirien kouluttajien sekä pentuohjelman koordinaattorin Hannele Ruoko- sen kanssa.

Tanja Virtanen toimii eläintenhoitajan työnsä ohella Opaskoirakoulun liikkumistaidonohjaajana ja ohjaa opaskoirakoille muun muassa uusia reittejä.

Iloja ja haasteita

Hoidettavien koirien määrä vaihtelee sen mukaan, onko pentuja syntynyt ja onko tarhalla testattavia koiria. Viikonloppuisin koulutuksessa olevat opaskoiraoppilaat pääsevät hoitoperheisiinsä lomille, jolloin tarhalla on hiljaisempaa. Kesälläkin hiljenee, kun eläintenhoitajat desinfioivat ja puhdistavat tarhan tilat. Toinen perusteellinen siivous tehdään vuodenvaihteessa ja jos tarhalla riehuu jokin epidemia.

Haastattelua tehdessämme tarhalle oli juuri syntynyt suloinen pentue ja kahta muuta odotettiin tulevaksi. Pennut ja hoidettavat koirat ovatkin eläintenhoitajien mukaan yksi työn parhaita puolia.

Päivystysvuorot ovat haasteellisia, koska silloin he yleensä vastaavat yksin monen koiran hyvinvoinnista. Tilanne mutkistuu, jos ilta- tai viikonloppurutiinit katkaisee puhelinsoitto, johon on reagoitava nopeasti.

– Onneksi meillä on paikalla eläinlääkäri kahtena päivänä viikossa sekä ortopedi muutaman tunnin joka toinen viikko. Se vähentää tarvetta lähteä muualle eläinlääkäriin koirien kanssa. Akuutit tapaukset ja erikoislääkärit ovat tietysti toinen juttu, Mari Myllymäki sanoo.

Eläintenhoitajien mieluisiin tehtäviin kuuluu asiakaspalvelu hoitoperheiden ja opaskoirankäyttäjien kanssa. Hoitoperheille pidetään terveyspentukouluja ja koirankäyttäjät tapaavat eläintenhoitajat jo yhteistyö- kurssilla.

– Käymme läpi koiran sukutaulun, terveyshistorian ja ruokavalion sekä neuvomme kädestä pitäen koiran hoitamisessa. Haistelemme koiran korvia havainnollistaen, miltä tulehtumaton korva haisee ja kokeilemme, miltä tuntuvat oikeanpituiset kynnet, eläintenhoitajat kertovat.

Joistakin koirankäyttäjistä tulee heille kovin läheisiä. Iloa tuovat myös mukavat työkaverit sekä tieto siitä, miten arvokkaita työläisiä hoidetaan. Mielessä on koko ajan opaskoiran merkitys käyttäjälleen, hoitipa sitten opaskoiraksi kasvavia pentuja tai valmiita oppaita.