Siirry sisältöön
Airut 5/2021

Uudella opaskoirakoululla asianmukaiset tilat

Matala rakennus, jonka seinät ovat vaalean oljen väriset ja katto tummanruskea. Talon vasemmalla puolella koira-aitaus.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Havainnekuva siitä, miltä valmis opaskoirakoulu tulee näyttämään.
Kuva: Arkkitehtitoimisto POOK

Näkövammaisten liiton opaskoirakoulun uusi kennelrakennus Vantaan Itä-Hakkilassa otetaan käyttöön loka-marraskuun vaihteessa. Koulun toinen tukipiste on jo käytössä Iiriksessä.

Teksti Sari Karjalainen
Kuvat Marika Mäkinen, Hanna Usvola, havainnekuva Arkkitehtitoimisto POOK

– Uusi kennelrakennus tulee olemaan koirankäyttäjille ja hoitoperheille matalan kynnyksen paikka. Olen kaiken kaikkiaan hyvin luottavaisella mielellä, opaskoirakoulun päällikkö Vesa Väkeväinen sanoo.

Myös eläintenhoitaja Mari Myllymäki odottaa jo kovasti pääsevänsä työskentelemään entistä hygieenisemmissä ja ajanmukaisemmissa tiloissa.

Muutto uusiin tiloihin ei tule aiheuttamaan katkoksia koulun perustoiminnoissa, ainoastaan klinikan toiminnassa röntgenin ja leikkausten osalta tulee pieni tauko.

Pitkä prosessi

Opaskoirakoulun rakennushanke on ollut pitkä prosessi, joka monien vaiheiden jälkeen käynnistyi syksyllä 2020. Rakennustyö on edennyt hankalasta ajasta huolimatta täysin aikataulussaan.

Opaskoirakoulun uuden kennelrakennuksen on suunnitellut arkkitehtitoimisto POOK, Katariina Rautiala, ja rakennushanketta hallinnoi Rakennus Vahanen Oy.

Piha ja harjoittelualueet valmistuvat vuoden 2022 aikana, kun päivittäisestä liikkumisesta alueella alkaa olla kokemusta.

– Olen ollut mukana sekä rakennushankkeen suunnittelussa että työmaakokouksissa rakentamisen aikana. Urakoitsijat ovat ammattitaitoista porukkaa, ja he ovat ottaneet koulun henkilökunnan osaamisen ja näkemykset hyvin huomioon, Vesa Väkeväinen kiittelee.

Keskeneräinen rakennus, jonka vieressä on sininen työmaanostin.
Elokuun lopussa koulu oli vielä rakennusvaiheessa.

Tarve muutokseen

Opaskoirakoulun 36 vuotta hyvin palvelleet tilat alkoivat tulla tiensä päähän monessakin mielessä. Rivitalo- ja toimistorakennuksissa oli sisäilmaongelmia ja tarharakennus alkoi olla vanhanaikainen.

– Eläinsuojelu- ja tuleva eläinten hyvinvointilaki tulee asettamaan sellaisia vaatimuksia, ettei nykyisissä tiloissa toimiminen olisi enää ollut täysin mahdollista, Väkeväinen sanoo.

Alun perin hanke oli laajuudeltaan suurempi ja sisälsi koulutus- ja toimistotiloja, mutta rahoitusratkaisun myötä lähtökohtana oli puhtaasti kennelrakennus, jossa koirien hyvinvointi ja siihen liittyvät toiminnot ovat keskeinen tekijä.

Koulutus- ja toimistotilat ovat jo käytössä toiminta- ja palvelukeskus Iiriksen viidennessä kerroksessa.

Uutta rakennusta suunniteltaessa ovat tärkeitä seikkoja olleet koirien hyvinvoinnin lisäksi tilojen hyvä hygienia ja eläintenhoitajien työolojen parantaminen.

– Olemme myös kiinnittäneet paljon huomiota asiakaspalvelun parantamiseen entisestään. Se ei toisaalta saa häiritä tarhan toimintaa.

Uuden koulun vastaanottoaulan yhteyteen tulee esimerkiksi hoitohuone, jonne koirankäyttäjät ja hoitoperheet voivat tuoda koiria kynnenleikkuuseen ja muihin tarkistuksiin ja hoitotoimenpiteisiin.

Millainen uusi koulu on?

Uusi kennelrakennus on yksikerroksinen ja suorakaiteen muotoinen ja se sijaitsee etelä-pohjoissuunnassa entisen rivitalorakennuksen vieressä. Kooltaan se on noin tuhat neliömetriä. Sen ulkovuoraus on oljenkeltaista lohkottua tiiltä ja kate on vaaleanharmaata peltiä. Häkkirakenteet ovat sinkittyä verkkoa ja lattiat epoksihartsia. Koiratilojen 160 sentin korkuiset seinät on laatoitettu. Talon muoto mahdollistaa eri toimintojen tehokkaamman eristämisen toisistaan.

Rivitalorakennus on jo purettu, ja nykyinen kennelrakennuskin puretaan kolmen kuukauden kuluessa uuden rakennuksen käyttöönotosta. Näiden rakennusten paikalle tulee parkkitiloja. Pihapiiriä rakennellaan vähitellen ja se valmistuu vuonna 2022. Osaa tontin puustoalueista suojellaan.

Koirille viihtyisät olot

Mies seisoo keskeneräisen opaskoirakoulun sisällä ja osoittaa hymyillen sormellaan oikealle.
Vesa Väkeväinen esittelee koirien looseja, joihin mahtuu jopa neljä koiraa.

– Meidän koulumme ei ole maailmanlaajuisesti ajatellen suuri eikä pieni, ja siksi joissain asioissa joudutaan tekemään kompromisseja, Vesa Väkeväinen sanoo.

Koirien uudet tilat ovat samantyyppiset kuin hollantilaisella opaskoirakoululla.

– Vaikutteita on otettu tilojen avaruuden sekä kevyiden, siirreltävien rakenteiden muodossa.

Koiratilat on suunniteltu kolmellekymmenelle aikuiselle koiralle ja pentueita pystytään hoitamaan samanaikaisesti yhdestä kolmeen.

Kukin yksikkö on tarkoitettu neljälle koiralle, mutta ne voidaan jakaa kahtia. Koirien pedit ovat alumiinirunkoisia ja telttapatjamaisia, joissa koirat tuntuvat viihtyvän.

Koiralooseissa on matalat seinät ja niiden ovissa on ikkunat, minkä ansiosta koirat näkevät toisensa ja ovat myös lähempänä ihmisiä.

– Looseissa voi vaikkapa tehdä tietokonehommia pienen pöydän ääressä, Väkeväinen sanoo.

Koiratiloihin tulee älyvalaistus. Valoja pystytään ohjaamaan niin, että koirat saavat herätä valon kirkastumiseen ja rauhoittua illalla valon himmetessä. Rakennukseen tulee myös kolme erillistä ilmanvaihtoaluetta, mikä parantaa tilojen hygieniaa.

Monipuoliset tilat

Uudessa kennelrakennuksessa on spermapankki, klinikka, pikkupentujen ja isojen pentujen osastot, hoito-osasto, koirakeittiö, rehuvarasto, huoltotilat, yhden koppiyksikön kokoinen eristystila ja koulutuksessa ja testeissä olevien koirien majoitustilat.

Rakennuksessa on myös vastaanottoaula ja koirien hoitohuone sekä koulun henkilökunnan sosiaalitilat. Myös fysioterapeutti jatkaa työtään uusissa tiloissa kahtena päivänä kuukaudessa.

Iiriksessä on kouluttajien etätyöpisteet, pentukoulut sekä yhteistoimintakurssiin liittyvät tilat.

– Eläintenhoitajat voisivat pitää vastaanottoa Iiriksessä, Väkeväinen suunnittelee.

Korona toi hybridimallin

Vesa Väkeväinen kertoo, että koronan aikana opaskoirat on koulutettu kouluttajien kotona, mistä on hyvät kokemukset. Koulun koiratilatkaan eivät tulevaisuudessa ole maksimikuormituksella, mikä tekee koulutuksesta joustavampaa.

Hän ounastelee, että hybridimallia joudutaan kehittämään monellakin alueella. Tällä hetkellä koululla suunnitellaan erityisesti asiakaspalvelun parantamista ja kaikkien opaskoirakoiden tilanteiden kartoitusta.

Esteettömyys kohdallaan

Väkeväisen mukaan kaikki koululle tuleva ulkopuolinen asiakasliikenne keskitetään aulatilaan, jonka yhteydessä on koiranhoitohuone.

– Rakentamisessa on huomioitu saavutettavuus: jalkakäytäviin tulee kohomerkinnät, tärkeisiin kohteisiin tulee äänimajakat ja pistekirjoitus ovenpieliin. Myös kontrastiasiat on pyritty huomioimaan mahdollisuuksien mukaan.

Esteettömyysasiantuntija Juha Sylberg Näkövammaisten liitosta on ollut mukana rakennuksen suunnitteluryhmässä ja Susanna Öysti Taktiilista on auttanut kylttien suunnittelussa.

– Uskon että vuoden päästä toimimme erilaisessa ympäristössä ja tehdään monia asioita toisella tavalla, mutta kokonaisuudessa ne tehdään paremmin, Vesa Väkeväinen kiteyttää.

Hän myös kiittää koulun henkilökuntaa saamastaan tuesta ja hyvistä ideoista.