Siirry sisältöön
Airut 2/2021

Uutta Opaskoirakoulua rakennetaan

Vesa Väkeväinen ja Kari Vähänen uuden opaskoirakoulurakennuksen rakennustyömaalla maskit kasvoillaan.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Uuden opaskoirakoulurakennuksen peruskivi muurattiin helmikuussa. Paikalla olivat muun muassa Opaskoirakoulun päällikkö Vesa Väkeväinen (vas.) ja Näkövammaisten liiton hallituksen puheenjohtaja Kari Vähänen.
Kuva: Marika Mäkinen

Näkövammaisten liiton uutta Opaskoirakoulua rakennetaan paraikaa vanhan koulurakennuksen viereen Vantaan Itä-Hakkilassa.

Teksti ja kuva Marika Mäkinen

Uuden koulun rakentaminen alkoi lokakuussa ja valmista pitäisi olla loppuvuodesta. Näkövammaisten liiton valtuusto päätti rakentamisesta marraskuussa 2019. Projektin edetessä liiton hallitus on käsitellyt projektin etenemistä säännöllisesti kokouksissaan.

– Hankkeeseen ryhdyttiin, koska nykyisen Opaskoirakoulun kaksi rakennusta ovat teknisesti käyttöikänsä päässä, kertoo Näkövammaisten liiton talousjohtaja Vesa Tuunainen.

Uudisrakentamisella saadaan myös asianmukaiset ja toimivat tilat, jotta näkövammaisille asiakkaille pystytään jatkossakin tuottamaan laadukkaita opaskoiria.

Ennen urakkaan ryhtymistä rakennusten kunto selvitettiin perusteellisesti ja kävi ilmi, että niiden saneeraaminen olisi tullut kalliimmaksi kuin uudisrakentamnen.

– Ja korjaustenkin jälkeen tilat olisivat olleet pohjimmiltaan ne vanhat tilat vanhentuneine tilaratkaisuineen, Tuunainen sanoo.

Rakennus tulee olemaan kooltaan 825 kerrosneliötä. Siihen sisältyvät koulutettavien koirien osasto, hoito- ja pentuosasto pienille ja isommille pennuille, eläinklinikka, spermapankin tilat, asiakaspalvelutila, sosiaalitilat ja pieni toimisto.

Hankkeen kustannusarvio on kolme miljoonaa euroa ja se rahoitetaan liiton opaskoirakoulun tuotoilla, muun muassa testamenttilahjoituksilla.

Uuden Opaskoirakoulun rakennuttaja on Vahanen Rakennuttaminen ja rakennus­urakoitsija Rakennus Future. Koulun piirustuksista vastaa arkkitehti Katariina Rautiala Arkkitehtitoimisto Pookista.