Siirry sisältöön
Airut 5/2018
Kiikarissa

Vuoden koirakko on Marianne Tenhami ja Pekko

Marianne Tenhami seisoo Iiriksen limenvihreän seinän edessä mustan koiransa Pekon kanssa. Hänen vieressään seisoo Johanna Reiman, joka katsoo Mariannea, puhuu mikrofoniin ja pitää vasemmassa kädessään jotain papereita. Tenhamilla on valkoinen neulepaita ja Reimanilla musta Opaskoirakoulun merkkiä kantava liivi.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
NKL:n palvelulinjan johtaja Johanna Reiman (oik.) luovuttaa vuoden koirakon tunnustuksen Marianne Tenhamille ja Pekolle.
Kuva: Marika Mäkinen

Näkövammaisten liiton Opaskoirakoulu nimesi kansainvälisenä opaskoirapäivänä vuoden koirakoksi Marianne Tenhamin ja opaskoira Pekon, jotka ovat toimineet yhdessä vuodesta 2010.
Tenhami on tuonut esiin opaskoiratoimintaa ja opaskoirakon oikeuksia sekä kouluttanut palveluiden tarjoajia opaskoirakon kohtaamisesta. Parivaljakko käyttää monipuolisesti julkisia liikennevälineitä.

Lisäksi palkittiin Virpi Lahnaojan hoitoperhe, joka vapaaehtoistoiminnallaan on tukenut opaskoiria työssään. Perhe on tarjonnut lyhytaikaisia hoitojaksoja useille opaskoirille, ihanteellisen rentoutumispaikan, liikuntaa metsässä ja kuntoutusta.

Suomen opaskoirayhditys valitsi vuoden peesariksi 25 vuotta peesarina toimineen Jaana Huhdanperän Valkeakoskelta.

Lehtien havinakin on erilaista eri vuodenaikoina: syksyllä kovettunut lehti pitää erilaista ääntä kuin alkukesän pehmeä lehti. Tuttu kotikatukin muuttuu monta kertaa vuodessa.

sokea yrittäjä Laila Rantanen-Timonen
YLE uutiset, yle.fi. 23.3.2018

Päivyri – touko-kesäkuu

9.6. avoimet ovet Opaskoirakoululla
(Itä-Hakkilassa Vantaalla)

Sokeiden unet ensiesitettiin

Kuva: Inland Film Company Oy

Mies Mikkosen uutuusdokumentti Sokeiden unet on saanut ensiesityksensä Suomalaisen elokuvan festivaaleilla. Elokuvan tekemiseen Mikkonen sai apua sokeilta, jotka kertoivat omista tavoistaan nähdä unia.

Sokeiden unet kertoo sokeutuneiden ihmisten näkemistä unista. Mikkonen tutkii elokuvassaan, miten voi esittää jotain, mitä ei voi nähdä ja mitä sen kokijakaan ei välttämättä näe. Onko aiemmin näkökykyisen ihmisen aistista jäänyt jotain jäljelle?

Elokuvan näkymiä kommentoi kertojan ääni, jonka lukema teksti on peräisin Mikkosen haastattelemien ihmisten kommenteista.

Poikkeuksia Helsingin lähijunaliikenteessä kesällä

Helsingin ratapihan kunnostustyöt vaikuttavat alueen lähijunaliikenteeseen kesä–elokuussa.

24.6.–16.7. K- ja N-junat eivät liikennöi päiväsaikaan lainkaan Helsingin päärautatieasemalle saakka, vaan niiden lähtö- ja pääteasema on Pasila. 17.7.–5.8. A- ja L-junat eivät pysähdy Ilmalassa. Koko kunnostustöiden ajan lentoasemalle menevistä I- ja P-junista vuorotellen yhden lähtöasema on Pasila ja toisen pääteasema Pasila.

Päärautatieasemalle, Pasilaan, Huopalahteen, Tikkurilaan ja lentoasemalle tulee oppaita, jotka neuvovat matkustajia poikkeusliikenteen suhteen. Heitä on ohjeistettu kiinnittämään erityistä huomiota näkövammaisiin matkustajiin. HSL myös kehottaa kiinnittämään erityistä huomiota asemien kuulutuksiin.

Tarkemmat tiedot poikkeusliikenteesta tulevat HSL:n Reittioppaan ja VR:n verkkosivuille.

Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Tekoäly diagnosoi silmäsairauksia

Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto FDA on hyväksynyt silmänpohjasta otettujen kuvien analysoinnin teko­äly­ohjel­mistolla. Kuvauksilla pyritään havaitsemaan muutoksia diabeetikkojen silmänpohjassa ennen kuin ne aiheuttavat vaurioita.

FDA:n testeissä 900 ihmisen silmänpohjista otetuista kuvista ohjelmisto löysi retinopatiapotilaat 87 prosentin tarkkuudella.

Piirroskuva kirjasta, jonka sivulta lähtee johto isoihin vihreisiin sangallisiin kuulokkeisiin.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Piirros: Aatu Komsi
Kuva: Aatu Komsi

Ehdota vuoden äänikirjaa 25.5. mennessä

Milloin äänikirjan lukija tavoittaa parhaiten kirjan sisällön ja samalla kuulijan? Välittyykö sisältö paremmin, jos lukija elävöittää tekstiä – vai värittääkö lukija liikaa? Äänikirjaraati valitsee vuoden äänikirjan 2018 Celian vuosina 2016–2018 tuottamista uusista äänikirjoista. Valintakriteereinä ovat erityisesti toimivuus äänikirjana ja sisällön välittyminen kuulijalle.

Ehdota vuoden äänikirjaa 25. toukokuuta mennessä Celiaan palvelut@celia.fi tai Näkövammaisten liiton Kirjasto-keskustelualueelle kirjasto-keskustelu@thp.nkl.fi.