Siirry sisältöön
Airut 3/2019
Kiikarissa

Valtaosaan suomileffoista kuvailutulkkaus!

Punatukkainen Risto Räppääjä
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Uusin kuvailutulkattu kotimainen elokuva on Risto Räppääjä ja pullistelija.
Kuva: Jouko Piipponen / Solarfilms

Hyviä uutisia leffafriikeille! Elokuvan kuvailutulkkaus ja heikkokuuloisille tarkoitettu tekstitys on nyt pakollinen pitkille teatterilevitykseen tuleville kotimaisille näytelmä­ ja dokumenttielokuville, jotka saavat Suomen elokuvasäätiön markkinointi-­ ja levitystukea. Kuvailutulkattujen elokuvien määrä tulee kasvamaan huomattavasti, kun vuonna 2019 tuotannossa olleet elokuvat saavat ensi-­iltansa.

Kuvailutulkkauksen voi kuunnella maksuttoman MovieReading­-sovelluksen kautta omasta älylaitteesta, esimerkiksi matkapuhelimesta.

Päivyri: eduskuntavaalipäivä 14.4.

Ennakkoäänestys kotimaassa: 3.–9.4., ennakkoäänestys ulkomailla: 3.–6.4.

Joskus kauppaan tulee näkövammainen vakioasiakas koiransa kanssa. Joku meistä työntekijöistä lähtee aina hänelle ostoavuksi, ja autamme häntä kulkemaan hyllyjen välissä sekä valitsemaan oikeat tuotteet. Henkilökohtainen palvelu piristää ja tuo vaihtelua työhömme.

Kaupan kassahenkilöiden haastattelu, Me Naiset 26.2.

Pistekirjoitusta
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Pistekirjoitus
Kuva: Juha Tuomi

Luettelo Celian uutuuskirjoista pistekirjoituksella

Haluatko Celian uutuskirjaluettelon pistekirjoituksella? Luettelo ilmestyy 2–4 kertaa vuodessa ja siihen kootaan tiedot pistekirjoina ilmestyneistä aikuisten kirjoista kuvauksineen. Mukana on myös listaus aikuisten äänikirjoista.

Ensimmäinen luettelo ilmestyy loppukevään aikana. Jos haluat luettelon maksutta postitettuna kotiisi, ota yhteys Celian asiakaspalveluun: palvelut@celia.fi tai 0295 333 050.

Piirroskuvassa pyörätuolissa istuva nuori lukemassa kirjaa
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Shutterstock

Apua opinnoista töihin siirtyvälle

Verkkosivusto esteettatoihin.fi sisältää tietoa vammaisten korkeakouluopiskelijoiden työelämään siirtymisen tueksi. Sivusto on suunnattu korkeakouluopiskelijoille, työnantajille ja ohjaajille, jotka etsivät tietoa esimerkiksi urasuunnittelusta ja työllistymisen mahdollisuuksista, opiskelun esteettömyydestä sekä uraohjauksesta ja mukautuksista ja mahdollisista tuista.

Hankkeen toteuttajina ovat toimineet Helsingin yliopiston koulutus­ ja kehittämispalvelut HY+, Hämeen ammattikorkeakoulu, Kynnys ry ja Invalidiliitto ry.

www.esteettatoihin.fi

Mummodiskon mainosjuliste, jossa on piirroshahmoja tanssimassa.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa

Mummodisko kaikille aisteille

Helsingin Valkoisen Salin valtaa 27.3. klo 13–16 bilekansa, joka näyttää ettei hauskanpito tunne ikä-­ eikä aistirajoitteita. Maksimoitua hyvinvointia juuri tässä hetkessä, kohtaamisia jaetun ilon äärellä! Tapahtuman tähtinä ovat viittomakielinen räppäri Signmark, Jussi & The Boys sekä LUUTA! Ärri The Opaskoiran kanssa. Diskon juontaa Tuija Piepponen.

Näkövammaisten liitto on mukana järjestämässä diskoa. Tule paikalle! Tilaisuus on maksuton. Ovet aukeavat klo 12.30.

Kuvassa näyttelytila, jonka pöydillä on erivärisiä villoja kasseissa ja villalankoja roikkumassa puisessa telineessä.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Sanna Vatanen

Villoja, villoja!

Näyttely BÄÄ! Suomenlampaan villaa! on esillä Käsityöntalo Verkarannan Parvi­galleriassa Tampereella. Kosketeltava näyttely tarjoaa informaation myös pistekirjoituksella.

Näyttely on osa BÄÄ!-­projektia, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen villan käyttöä ja näkyvyyttä. Näyttelyssä on esillä muun muassa alkuperäislammasrotujemme villoja ja useita kosketeltavia näyttelykokonaisuuksia.

BÄÄ! 29.3. saakka, Parvi-galleria, Vuolteentori 2, Tampere.

Katja Karjalainen ja Rosie-hevonen kuvattuna kisasuorituksensa aikana Lontoon paralympialaissa 2012.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Ratsastaja Katja Karjalainen sai 10 000 euron urheilija-apurahan.
Kuva: Maiju Torvinen / Suomen Paralympiakomitea.

Kesälajien urheilija-apuraha kuudelle näkövammaiselle

Yhteensä 163 kesälajien urheilijaa sai urheiluministeri Sampo Terhon myöntämän urheilija­apurahan. Paraurheilijoita apurahojen saajista oli 22, joista näkövammaisurheilijoita oli kuusi.

10 000 euron apurahan sai ratsastaja Katja Karjalainen. 6000 euron apuraha myönnettiin maalipalloilija Miika Honkaselle, Erkki Miinalalle ja Ville Montoselle, uimari Antti Latikalle ja yleisurheilija Petteri Peitsolle.

Urheilija­-apurahojen tavoitteena on luoda taloudelliset edellytykset ammattimaiselle ja päätoimiselle valmentautumiselle. Apurahat myönnetään Veikkauksen tuotoista.

– Tokion olympialaiset ja paralympialaiset ovat jo puolentoista vuoden kuluttua. Kilpailu kisapaikoista on kova ja siksi meidän potentiaalisimmille urheilijoillemme on annettava työrauha, ministeri Sampo Terho sanoo.