Siirry sisältöön
Airut 1/2019
Kiikarissa

Uutenavuotena aiempaa vähemmän silmävammoja

Ilotulitteita räjähtämässä pimeällä taivaalla.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa

Noin kymmenen ihmistä päätyi hoitoon Suomen yliopistollisiin sairaaloihin uudenvuoden juhlinnan aiheuttamien silmävammojen vuoksi. Vammojen taustalla oli huolimaton ilotulitteiden käsittely.

Silmävammojen määrä oli kuitenkin aiempia vuosia pienempi. HYKS:n silmäklinikalta arvellaan, että epävakaa sää ja runsas tiedottaminen saattoivat vähentää silmävammojen määrää.

Vakavin tapaus sattui Oulussa, jossa vaurioituneen silmän näön palautumisesta ei saatu varmuutta. Muut uudenvuoden silmävammat olivat lievempiä. HYKS:n silmäklinikalla hoidettujen kahden keski-ikäisen miehen vammat johtuivat ilotulitepadan sytyttämisestä ilman suojalaseja.

Suojalasien käyttö ilotulitteita sytytettäessä on ollut pakollista vuodesta 2010 lähtien. Ilotulitteiden rajaamista ammattilaiskäyttöön vaativa kansalaisaloite keräsi vuoden lopulla nopeassa ajassa 50 000 kannatusilmoitusta, ja on etenemässä eduskunnan käsittelyyn.

Merja Heikkonen
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Terhi Korhonen

Merja Heikkonen Kynnyksen toiminnanjohtajaksi

Merja Heikkonen aloittaa helmikuussa Kynnys ry:n uutena toiminnanjohtajana. Hän siirtyy Kynnykseen sosiaali- ja terveysministeriöstä Vammaisten henkilöiden oikeuksien neuvottelukunnan pääsihteerin tehtävästä, josta hän jää 3,5 vuoden jälkeen virkavapaalle.

Heikkonen on aiemmin toiminut muun muassa Näkövammaisten liiton järjestöjohtajana, Näkövammaisten Airuen päätoimittajana sekä Vammaisfoorumin puheenjohtajana. Koulutukseltaan hän on kasvatustieteiden maisteri ja ammatillinen erityisopettaja.

Kynnys ry on vuonna 1973 perustettu eri tavoin vammaisten ihmisten perus- ja ihmisoikeusjärjestö. Heikkosen edeltäjä, Kynnyksen pitkäaikainen toiminnanjohtaja Kalle Könkkölä menehtyi syyskuussa.

Juttua on muokattu 17.1.2019 klo 10.06 lisäämällä uutisen toiseen lauseeseen sana ”jälkeen”. 

Päivyri: 25.–26. tammikuuta

Educa-messut Messukeskuksessa Helsingissä – NKL:n ja Vikin löydät osastolta 6f85

Kuinka voimauttavaa olisi vammaiselle oppilaalle se, että joku opettajistakin käyttäisi pyörätuolia? Mutta onko opettajainkoulutus sellainen ala, joka toivottaa moninaisuuden tervetulleeksi?

Kirjailija Tommi Kinnunen Yle Uutisten kolumnissaan 16.12.

Vastuullista journalismia -logo
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa

Näkövammaisten Airut sitoutui Journalistin ohjeisiin

108-vuotias Näkövammaisten Airut on vuoden 2018 joulukuusta alkaen virallisesti sitoutunut Journalistin ohjeisiin. Julkisen sanan neuvoston linjaamat Journalistin ohjeet toimivat laajalti hyväksyttyinä suomalaisen journalismin eettisenä ohjenuorana.

Journalistin ohjeet edellyttävät muun muassa journalististen juttujen ja ilmoitusten erottamista toisistaan, sisältöä koskevien päätösten tekemistä journalistisin perustein, haastateltavien oikeuksien kunnioittamista sekä havaittujen asiavirheiden välitöntä korjaamista. Sitoutumisen merkkinä Airut voi käyttää Vastuullista journalismia -merkkiä.

– Päätös sitoo Näkövammaisten Airuen entistä vahvemmin vastuullisen journalismin periaatteisiin ja perheeseen suomalaisessa mediakentässä. Pyrimme tekemään laadukasta lehteä, joka jakaa liiton arvot ja tavoitteet, sanoo Näkövammaisten Airuen päätoimittaja Marika Mäkinen.

kuvailutulkattu-merkki
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa

Tuntematon mestari ja Aurora kuvailutulkattiin

Vuoden 2019 ensimmäiset suomalaiset kuvailutulkatut elokuvat ovat Klaus Härön Tuntematon mestari ja Miia Tervon Aurora.

Tuntematon mestari kertoo ikääntyvästä taidekauppiaasta, joka yrittää viimeisen kerran todistaa kykynsä. Päärooleissa nähdään Heikki Nousiainen, Amos Brotherus ja Pirjo Lonka. Aurora on komediallinen rakkaustarina, jossa etsitään toiselle vaimoa ja löydetään vahingossa jotain aivan muuta. Elokuvan päärooleissa ovat Jussi-palkittu Mimosa Willamo ja ohjaajanakin tunnettu näyttelijä Amir Escandari.

Kuvailutulkkauksen voi kunnella omalla älylaitteellaan MovieReading-sovelluksen kautta missä tahansa elokuvateatterissa.