Siirry sisältöön
Airut 1/2021

Yhdelletoista silmävammoja uudenvuoden ilotulitteista

Lähikuva ihmisen silmästä, josta heijastuu ilotulitemaiset värit.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: McCarthy / Shutterstock.com
Teksti Silmälääkäriyhdistys

Silmälääkäriyhdistyksen, Turvallisuus- ja kemikaaliviraston ja Helsingin yliopistollisen keskussairaalan silmätautien klinikan yhteistyössä tekemän selvityksen mukaan uudenvuoden ilotulitteiden aiheuttamat silmävammat kaksinkertaistuivat edellisvuodesta.

Suomen Silmälääkäriyhdistyksen mukaan uudenvuoden ilotulituksen aiheuttamia silmävammoja hoidettiin viidessä eri sairaalassa 11 potilaalla uudenvuodenaattona ja lähipäivinä. Vammoja saaneista kolme oli alle 16-vuotiaita ja nuorin oli neljävuotias. Terveyskeskusten hoitamat lievimmät vammat eivät kuulunet selvityksen piiriin.

Ilotulitteiden käytöstä silmävammoja saaneiden joukossa oli katsojia ja sytyttäjiä. Edellisenä vuonna vammoja tuli vuodenvaihteen juhlinnassa viisi.

Silmävammojen lisäksi pelastuslaitoksilla eri puolilla maata oli 68 ilotulitepaloihin liittyvää hälytystehtävää. Tukesille taas tuli seitsemän ilmoitusta viallisista ilotulitteista.

HUS:n silmätautien klinikan ylilääkäri Tero Kivelän mukaan silmävammat voitaisiin lähes aina välttää suojalaseja käyttämällä, mikä on myös ollut pakollista viimeiset kymmenen vuotta. Suojalaseja kannattaa käyttää sytyttäjien lisäksi myös katsojien

Näkövammaisten liitto ja Opaskoirayhdistys ovat mukana allekirjoittaneiden joukossa Rajat räiskeelle -kansalaisaloitteessa, jolla halutaan rajoittaa ilotulitteiden käyttö pyrotekniikan ammattilaisille. Marraskuussa 2019 eduskunnalle luovutettu aloite ei ole vielä tuottanut tulosta.