Siirry sisältöön
Airut 9/2020

Rajat räiskeelle -kansalaisaloite odottaa yhä talousvaliokunnassa

Rajat räiskeelle -logo, jossa on raketin kuva ympyrän sisällä ja teksti Rajat räiskeelle. Kuvassa myös mies, jolla on musta lappu toisen silmän päällä, ilotulitusraketti yötaivaalla ja pelästynyt kissa.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Rajat räiskeelle
Teksti ja kuvat Rajat räiskeelle

Rajat räiskeelle -kansalaisaloite ilotulitteiden haittojen vähentämiseksi on jumiutunut talousvaliokuntaan. Aloite on viidentoista terveys-, potilas-, vammais- ja eläinjärjestön yhteinen. Mukana ovat myös Näkövammaisten liitto ja Opaskoirayhdistys.

Lakiesityksen tavoitteena on vähentää pysyvästi ja merkittävästi ilotulitteista ihmisille, eläimille ja ympäristölle koituvaa vahinkoa sallimalla luokkiin F2 ja F3 kuuluvien tuotteiden käyttö siirtymäajalla vain ammattilaisille.

Kuusi henkilöä ja yksi opaskoira adressin luovutustilaisuudessa.
Kansalaisaloite ilotulitteiden käytön rajaamiseksi luovutettiin Väestörekisterikeskukselle 6.6.2019.

Rajat räiskeelle -kansalaisaloite avattiin joulukuussa 2018, ja se keräsi puolessa vuodessa yli 65 000 allekirjoitusta. Aloite eteni viime vuonna eduskuntaan ja merkittiin saapuneeksi talousvaliokuntaan yli vuosi sitten. Eduskunnan puhemiesneuvoston suositusten mukaan valiokuntien tulee ilmoittaa kansalaisaloitteen tekijöille kuuden kuukauden kuluessa lakiesitysten saapumisesta, mihin toimenpiteisiin kansalaisaloitteen suhteen aiotaan ryhtyä.

Rajat räiskeelle -kansalaisaloitteen tavoitteena on suojella ihmisten ja eläinten terveyttä, turvallisuutta ja elinympäristöä sekä yleisesti luontoa ilotulitteiden aiheuttamilta haitoilta.

Ilotulitteet aiheuttavat joka vuosi myös silmävammoja. Vammautuneiden määrä on pysytellyt vuodenvaihteen 2011 jälkeen 11–19 vuosittaisessa uhrissa. Poikkeuksena oli viime vuodenvaihde, jolloin silmävammoja tuli viisi.

Ilotulitteet ovat hengitysteitä ärsyttävien pienhiukkasten ja kaasujen lähde erityisesti suurissa kaupungeissa. Ilotulituksesta aiheutuu myös tulipaloja ja omaisuusvahinkoja. Vuodenvaihteessa 2019–2020 tulipalojen sammuttaminen aiheutti pelastuslaitoksille 99 tehtävää ja ilotulitteista saattoi aiheutua 631 381 euron omaisuusvahingot.