Siirry sisältöön
Airut 6-7/2018
Kiikarissa

Kaisa Mäkäräinen Specsaversin ja NKL:n kampanjan keulakuvana

Kuvassa Kaisa Mäkäräinen on pukeutunut Suomen sinivalkoiseen edustusasuun ja pitelee suksiaan ja sauvojaan sekä katsoo hymyillen kameraan.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Specsavers

Specsavers on käynnistänyt kampanjan, jossa halutaan muistuttaa suomalaisia pitämään huolta näöstään ja kerätään samalla varoja näkövammaistyön hyväksi.

8.7.2018 saakka kestävän kampanjan aikana näöntutkimukseen pääsee Specsaversin liikkeissä veloituksetta, ja Specsavers lahjoittaa jokaista tehtyä näöntutkimusta kohden 50 senttiä Näkövammaisten liitolle. Kampanjan keulakuvana on koko Suomen suosikkiurheilija, ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

Yhteistyöllä halutaan saada ihmiset tiedostamaan, että vakavien silmäsairauksien varhainen havaitseminen ja hoito voi pelastaa näönmenetykseltä.

Pimeä paneeli Porissa

Kuvassa mieshenkilö katsoo suoraan kameraan ja peittää vasemman puolen kasvoistaan kädellään.Bayer ja Näkövammaisten liitto järjestävät Ihan pimeän paneelin Porissa 18.7. Suomi- Areena-viikolla. Keskustelua luotsaa toimittaja Peter Nyman, ja oppaina pimeässä ovat Näkövammaisten liiton Satakunnan alueyhdistyksen edustajat.

Paneeli on kutsuvierastilaisuus, jonka aiheena on heikentyneen näkökyvyn yhteiskunnalliset vaikutukset. Tampereen yliopiston, THL:n, NKL:n ja Bayerin teettämän tutkimuksen tuloksista kertoo professori Hannu Uusitalo Tampereen yliopistosta. Tuloksia julkaistaan myöhemmin myös Airuessa.

Kuvassa näkyy puita, joissa on vihreät lehdet. Kuvan päällä on teksti Kuuntele luontoa livenä ja kuulokkeiden kuva.Äänimatkalle saaristoon

WWF Suomi on asentanut yhdessä Metsähallituksen Luontopalvelujen kanssa mikrofonin Helsingin Vallisaareen lehtometsään, saaren yleisöltä suljettuun osaan. Kuuntele siis tuulen huminaa, linnunlaulua ja sumutorvien törähtelyä. Keskity, rentoudu ja nauti. https://luontolive.wwf.fi/aanilive/

Jos kuuntelee vaativaa tietokirjaa tai monimutkaista polveilevaa tarinaa, kuulomuisti näyttää toimivan paremmin, kun samalla tekee jotain pientä yksinkertaista käsillään tai kehollaan.

Aivotutkija Minna Huotilainen

äänikirjojen kuuntelusta

Päivyri – kesä-heinäkuu

22.-23.6.

Ihanaa juhannusta ja yöttömän yön juhlaa!

Viisi näkövammaista sai urheilija-apurahan

Kuvassa Antti Latikka ui kilpaa altaassa, hänestä näkyy vain vähän kasvoja ja toinen käsivarsi.
Antti Latikka on yksi viidestä apurahan
saaneesta näkövammaisurheilijasta. Kuva Maiju Torvinen/Suomen Paralympiakomitea

Yhteensä viisi näkövammaisurheilijaa on saanut opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän kesälajien urheilija-apurahan. 10 000 euron apurahan sai ratsastaja Katja Karjalainen. 6000 euron apurahan saivat maalipalloilijat Erkki Miinala ja Miika Honkanen, uimari Antti Latikka ja yleisurheilija Ronja Oja. Yhteensä urheilija-apurahan sai 166 kesälajien urheilijaa.

Urheilija-apurahojen tavoitteena on luoda taloudelliset edellytykset ammattimaiselle ja päätoimiselle valmentautumiselle. Apurahat myönnetään Veikkauksen tuotosta.

Kuvassa junan veturi, jonka taka-alalla on sininen järvi ja korkea vuori. Kuvan etuosassa on vihreä puun oksa.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

Kiinnostaako ilmainen interrail-lippu?

Euroopan parlamentti rahoittaa #DiscoverEU-aloitteella 15 000 nuorelle interrail-matkan Eurooppaan tänä kesänä. Matkustaa voi yksin tai ryhmässä enimmillään 30 päivää enintään neljässä eri maassa. Matkalippuja voivat hakea nuoret, jotka ovat 1.7.2018 18-vuotiaita ja jonkin EU-maan kansalaisia. Euroopan unioni on nimennyt vuoden 2018 kulttuuriperinnön teemavuodeksi, joten hakijoilta odotetaan kiinnostusta Eu- roopan kulttuuriperintökohteisiin. Matkaajat myös sitoutuvat toimimaan #DiscoverEU- lähettiläänä sosiaalisessa mediassa.

Hakuaika päättyy 26.6.2018. Sähköinen hakulomake täytetään Euroopan nuoriso- portaalissa.

Lisätietoja http://www.youdiscover.eu

Kuvassa tummahiuksinen ja -viiksinen mies pitelee kaksin käsin valkoista kanaa, joka pyrkii lentoon.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: www.serlachius.fi, Sampo Linkoneva
Kuva: www.serlachius.fi, Sampo Linkoneva

Serlachius-museossa on kuvailutulkkausta ja 3D-pienoismalleja

Gösta Serlachiuksen taidesäätiö ylläpitää Mäntässä kahta museota, taidemuseo Göstaa ja Gustav-museota, jossa kerrotaan tarinoita Serlachiuksen suvusta ja elämästä. Molempien juuret ovat paperia jalostaneen ja taidetta keränneen Serlachius-suvun historiassa.

Museoiden henkilökunta on koulutettu avustamaan liikunta- ja aistivammaisia vierailijoita. Museoissa on lisäksi näkövammaisia asiakkaita varten 3D-pienoismallit museorakennuksista ja kuvailutulkkauksia tärkeimmistä taideteoksista. Erityispalvelutarpeesta kannattaa ilmoittaa etukäteen.

31.8. asti joka päivä klo 10–18, www.serlachius.fi