Siirry sisältöön
Airut 6-7/2019
Kiikarissa

Instagram-tähti Konsta Punkka kiinnostui kuvien kuvailusta

Kuvassa Konsta Punkka ja Carita Lehtniemi #SanoitaSome-kampanjaan liittyvien videoiden kuvauksissa. Kuva Jani Wallenius.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Jani Wallenius

Yli miljoona seuraajaa Instagramissa kerännyt helsinkiläinen luontokuvaaja Konsta Punkka esiintyy kahdella uudella Näkövammaisten liiton tuottamalla videolla. Punkka keskustelee videoilla kuvailutulkki Carita Lehtniemen kanssa kuvien kuvailusta ja niiden vaihtoehtoisesta tekstistä, kun kuvia julkaistaan sosiaalisessa mediassa.

Konsta Punkka on kuuluisa eläinkuvistaan, jossa kuvauskohde on lähellä ja katsoo suoraan kameraan.

Punkka on saanut paljon kansainvälistä huomiota. Hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa National Geographicin, Greenpeacen, Sonyn, Nikonin, Volvon ja Yleisradion kanssa.

Videot löytyvät Näkövammaisten liiton YouTube-kanavalta. Videoiden nimet ovat Mitä on kuvailutulkkaus? ja Miten kuvailen somekuvia näkövammaisille?

Päivyri: kesä-heinäkuu

27.6. kansainvälinen kuurosokeuspäivä

Kyse on ennen kaikkea itseluottamuksesta. On vaikea ottaa vastaan toisten apua, jos ei ole sellaista perusitseluottamusta, että tietää ensinnäkin, mitä tarvitsee ja osaa sanoittaa ihmisille, että miten minua autetaan.

Sokea pappi Hannele Juutinen Seura-lehdessä 26.5.

Tapio Rauvala äänitysstudiossa luurit päässään.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Marika Mäkinen

Airuella uusi lukija

Airuen äänilehden lukija on vaihtunut, kun pitkäaikainen ja pidetty lukija Markku Virtanen siirtyi muihin tehtäviin NKL:n äänittämössä. Virtanen ehti lukea Airutta melkein kuusi vuotta.

Virtasen tilalla jatkaa Airuen lukijana jo aiemminkin tuurannut Tapio Rauvala (kuvassa). Rauvala on tuttu ääni monille, sillä hän on jo vuosien ajan lukenut äänikirjoja Celialle.

Kuvassa Käsi pitää kylttiä, jossa lukee Human rights
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Shutterstock

Podcast ihmisoikeuksista

Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvontayksikön podcast-sarja Tästä pitää puhua – Näkökulmia näkövammaisuuteen jatkuu ihmisoikeusteemalla. Ihmisoikeuksista ja YK:n vammaissopimuksesta ovat keskustelemassa oikeuksienvalvontalakimies Elli Björkberg ja oikeuksienvalvonnan asiantuntija Elisa Montonen Näkövammaisten liitosta. Keskustelua johdattelee sosiaaliturvapäällikkö Laura Tolkkinen. Ääninäytteen lukee Kaisa Suninen.

www.soundcloud.com/nakovammaistenliitto

Kuvakaappaus verkkolehden etusivulta
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa

Muistathan Airuen verkkolehden?

Oletko vielä kokeillut Airuen verkkolehteä? Se löytyy osoitteesta www.airutlehti.fi

Verkkolehden kuvia voi katsoa isompana ja niiden kontrastia voi kasvattaa. Lehden juttuja on helppo linkittää eri sosiaalisen median kanaville.

Verkkolehden kautta voi myös lähettää ilmoituksen lehteen. Verkossa julkaistavaksi annetut ilmoitukset tulevat julki muutamassa päivässä ja ovat näkyvissä kahden kuukauden ajan.

Kuvakaappaus YouTubesta Näkövammaisteatterin esityksestä Bussillinen mystikoita. Kasper Oja lukee kirjettä.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kasper Oja lukee kirjettä.

Bussillinen mystikoita YouTubessa

Näkövammaisteatterin uusin esitys Bussillinen mystikoita löytyy nyt YouTubesta. Esitys löytyy kirjoittamalla YouTuben hakukenttään”Bussillinen mystikoita”.

Esitys pohjautuu ohjaaja Anu Aaltosen 20 vuotta sitten graduaan varten keräämiin kirjeisiin, Paul Celanin runoihin, filosofisiin teksteihin sekä bussimatkustajien ja Sohvaperunat-tositelevisiosarjan litteroituihin repliikkeihin.

Maalaus, jossa sininen kukka.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Marja Helysen kukka-monotypia.
Kuva: Marja Helynen

Onnellisia teoksia esillä Iiriksessä

Ura käsillä -hankkeen taidegrafiikan ryhmän näyttely Sulassa sovussa on esillä Iiris-keskuksessa 15.9. asti. Esillä on rosoisen kauniita, tumman kirkkaita ja onnellisia teoksia ryhmältä, johon kuuluvat Päivi Ellenberg, Marja Helynen, Anneli Hämäläinen ja Piia Rossi.

Ryhmä on testannut luovia ratkaisuja, joiden avulla näkövammainen voi tuottaa kuvaa. Näistä toivotaan olevan hyötyä taidealan opetusta ja tarjontaa suunnitellessa.

Sari Loijas ja Citta oikealla ja Kaisa Mäkäräinen vasemmalla. Taustalla seinä, jossa on Specsaversin logoja.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
NKL:n puheenjohtaja Sari Loijas, opaskoira Citta ja Kaisa Mäkäräinen.
Kuva: Satu Mali

Ilmaisella näöntutkimuksella tukea näkövammaisten arkeen

Näkövammaisten liiton yritysyhteistyökumppani optikkoketju Specsavers muistuttaa toukokuussa käynnistyneellä kampanjallaan suomalaisia pitämään huolta silmistään ja kerää samalla varoja näkövammaistyöhön.

Kampanjan aikana Specsaversin liikkeissä pääsee kokonaisvaltaiseen näöntutkimukseen veloituksetta, ja Specsavers lahjoittaa jokaista tehtyä näöntutkimusta kohden euron Näkövammaisten liitolle. Kampanjan keulakuvana on ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

Tällä kertaa lahjoituksessa kertyvät varat ohjataan opaskoiratyöhön ja vertaistukitoimintaan.