Siirry sisältöön
Airut 4/2019
Kiikarissa

Näkövammaisen palveluopas 2019 julkaistu

Näkövammaisen palveluoppaan kansi. Kannessa sormet tunnustelevat kohokarttaa.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa

Palveluoppaassa on perustietoa sosiaaliturvasta ja siihen läheisesti liittyvistä palveluista ja tuista, jotka lisäävät näkövammaisten ihmisten omatoimista suoriutumista ja yhdenvertaisuutta.

Sähköisen version voi ladata ja lukea Näkövammaisten liiton verkkosivuilta osoitteesta www.nkl.fi/palveluopas.

Oppaan ovat toimittaneet oikeuksienvalvonnan asiantuntijat Olli-Pekka Rättäri ja Sinikka Mäntyjärvi sekä toimeentuloturvan asiantuntija Vuokko Jantunen ja oikeuksienvalvontalakimies Elli Björkberg.

Opas on saatavana myös printtiversiona, Daisy-äänitteenä ja pistekirjoituksella. Tilaukset: aineistotilaukset@nkl.fi tai p. 09 396 041. Sähköinen Luetus-julkaisu on THP-verkossa tiedonsaantipalveluiden asiakkaiden luettavissa.

Päivyri: huhtikuu

24.4. Kansainvälinen opaskoirapäivä

Uskon, että menestyvillä näkövammaisilla yrittäjillä näkövamma on myös kasvattanut luonnetta, tuonut sitkeyttä ja opettanut etsimään ratkaisuja arjessa toimimiseen. Yrittämiseen on kova motivaatio ja halu pärjätä, niin kuin kenellä tahansa.

NKL:n yrittäjyysneuvoja Jaana Argillander Kasvustoori-blogissa 27.3.

Kuvassa Opaskoira-vuosikirjan kannessa vaalea nuori labradorinnoutaja istuu tuolilla. Sillä on päällään oranssi liivi, jossa lukee "Olen töissä".
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa

Tue opaskoiratyötä, lue vuosikirjaa!

Opaskoira-vuosikirja 2019 on ilmestynyt. Opaskoiravuosikirjassa on koiramaisia tekstejä eri näkökulmista, suurin osa opaskoirankäyttäjiltä.

Tänä vuonna lukijoille muun muassa kerrotaan kuulumisia opaskoirankäyttäjiltä Skotlannista, Amerikasta ja Saksasta, vaelletaan Lapissa ja tutustutaan opaskoiraan, joka tunnistaa käyttäjänsä verensokerien heilahdukset.

Opaskoira-vuosikirja on Opaskoirayhdistyksen varainhankintatuote. Kirjaa on julkaistu vuodesta 1954 lähtien.

Tilaukset: Buckonet Oy, Jari Pekka Korhonen, korhonen.jaripekka@gmail.com p. 045 230 8875

Piirroskuva vihreästä kukkarosta, josta pilkistää kaksi viiden euron seteliä ja yksi kymmenen euron seteli.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Liisa Lähteenmäki

Keskustelua köyhyydestä

Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonta tuottaa kevään ja syksyn aikana ajankohtaisista aiheista podcastien sarjan. Sarjan ensimmäisen osan, Keskustelua köyhyydestä, voi kuunnella Näkövammaisten liiton SoundCloud-tililtä.

Keskustelemassa ovat vammaisten henkilöiden oikeuksien asiantuntijana Suomen lähetysseurassa työskentelevä Tytti Matsinen ja Näkövammaisten liiton toimeentuloturvan asiantuntija Vuokko Jantunen. Keskustelua johdattelee liiton sosiaaliturvapäällikkö Laura Tolkkinen.

soundcloud.com/nakovammaistenliitto

Kuvassa lähikuva tietokoneen näppäimistöstä.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa

Liiton tiedotteille uusi kanava

Näkövammaisten liitto on siirtänyt jäsentiedotteidensa julkaisemisen uudelle sähköpostilistalle nkl-tiedotteet@nakovammaiset.fi. Samalla tiedotteiden julkaiseminen muilla listoilla päättyi. Muutoksen tarkoituksena on vahvistaa keskustelulistojen roolia nimenomaan jäsenkeskustelun paikkana.

Tiedotteet-listalle voi liittyä lomakkeella osoitteessa nakovammaiset.fi/mailman/listinfo/nkl-tiedotteet tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen nkl-tiedotteet-liita@nakovammaiset.fi

Havainnekuva tulevan kauppakeskus Triplan sisältä. Kuvassa näkyy valkoista ja vaalean puun väristä seinä- ja lattiapintaa, kauppoja kahdessa kerroksessa, liukuportaat, ihmisiä.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Havainnekuva tulevan kauppakeskus Triplan sisältä.
Kuva: Tripla by yit.

Helsingin Pasilaan rakentuu esteetön Tripla

Helsingin Pasilaan rakentuvan Triplan suunnittelussa on yhtenä keskeisenä kriteerinä esteettömyys. Se on toteutettu Triplaan rakentuvissa asunnoissa, uudella juna-asemalla, kauppakeskuksessa sekä yleisillä jalankulkuväylillä.

Triplassa esteettömyys näkyy havaitsemisen helpottamiseksi luotuina värikoodeina ja -kontrasteina sekä valaistuksena, sormin tunnusteltavina opasteteksteinä, valkoiselle kepille tarkoitettuina lattiaopasteina, kuulo- laitteiden käytön helpottamisena, selkokielisinä karttoina ja kokonaan esteettömiksi suunniteltuina reitteinä.

Triplan esteettömyyssuunnittelussa on ollut mukana Näkövammaisten liiton esteettömyysasiamies.

Kuvassa Vedenneito-elokuvan päähenkilö istuu kyykyssä vedessä olevalla kivellä. Pitkät ruskeat hiukset peittävät kasvot. Hän ruokkii vieressään olevaa sorsaa.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Citizen Jane Productions Oy

Kuvailutulkattu luontoseikkailu

Vedenneito kertoo 13-vuotiaan Emikan ja hänen serkkunsa Antin riemukkaista hetkistä Saimaan saaressa huikaisevan järviluonnon keskellä, kaikkina neljänä vuodenaikana. Yhdessä serkukset menevät koskemattomaan metsään, uivat, kalastavat ja keräävät mustikoita. Talvella he yöpyvät järven jäällä, revontulten alla. Keväällä he kohtaavat maailman harvinaisimman hylkeen, saimaannorpan.

Kuvailutulkkauksen kuulee MovieReading-sovelluksen kautta omasta älylaitteesta.