Siirry sisältöön
Airut 5/2022
Kiikarissa

Näkövammaisjärjestöt vetosivat kuntoutuksen puolesta

Kaksi naista istuu rantakalliolla. Toinen selin, toinen hymyilee. Takana kimmeltää meri. Molemmilla valkoiset kepit.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Laura Oja

Pohjoismaiset näkövammaisjärjestöt kokoontuivat elokuun lopussa Helsinkiin konferenssiin, jonka aiheena oli näkövammaisten kuntoutus. Konferenssissa laadittiin julkilausuma, jossa otetaan kantaa näkövammaisten kuntoutuksen tulevaisuuteen.

Näkövammaisjärjestöt vaativat, että kun väestö ikääntyy, on huolehdittava, että silmäsairaudet diagnosoidaan ja hoidetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja että näkövammaisten kuntoutuksen laatu ja määrä turvataan, vaikka kuntoutuksen tarve lisääntyy. Laadukas, monialainen kuntoutus ehkäisee syrjäytymistä ja tukee näkövammautuneen ihmisen mahdollisuuksia osallistua yhteisön toimintaan ja työelämään. Oikea-aikainen, riittävä ja laadukas kuntoutus tuottaa myös taloudellisia säästöjä.

Pohjoismaiset näkövammaisjärjestöt muistuttivat lisäksi, että kuntoutusprosessi jatkuu varsinaisen kuntoutusjakson jälkeen eri toimijoiden yhteistyössä.

Lopuksi järjestöt vetosivat kuntoutuksesta vastuussa oleviin viranomaisiin, että ne toteuttavat YK:n kestävän kehityksen tavoitteita ja noudattavat vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevaa yleissopimusta, joka on ratifioitu ja otettu käyttöön lainsäädäntöön kaikissa Pohjoismaissa.

Lue englanninkielinen julkilausuma.

Kaksi kylttiä. Mustassa lukee WC ja siinä on pyörätuolisymboli, valkoisessa lukee lastenhoito ja siinä on yksinkertainen lapsihahmo. Kylttien alareunassa pistekirjoitusta.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Laura Oja

Taktiili-kirjapainon tuotteita tilattavana verkossa

Suurin osa Näkövammaisten liiton Taktiili-kirjapainon tuotteista valmistetaan tilauksesta, mutta painossa on jonkin verran myös valmiita tuotteita, joita voi tilata verkkolomakkeella.

Opasteista löytyy yleisimmät WC-opasteet kohosymbolilla ja -tekstillä sekä pistekirjoituksella. Pistekirjoitustuotteista saatavana on esimerkiksi onnittelukorttisarja väripainatuksella ja pistekirjoituksella.

Syksyn aikana valikoimaan lisätään joulukorttisarja ja Kauneimmat joululaulut -pistevihko. Kun pistekirjoitusalmanakka on ilmestynyt ja postitettu kestotilaajille, sen voi myös tilata lomakkeella.

Tilauslomake löytyy osoitteesta taktiili.fi/tuotteet

Hei retkeilijä!

Oletko näkövammainen retkeilijä ja vieraillut kuluneen kesän ja syksyn aikana suomalaisten kansallispuistojen esteettömissä luontokohteissa?

Suomen Paralympiakomitea selvittää Metsähallituksen kanssa Suomen kansallispuistojen luontoreittien esteettömyystietojen paikkansapitävyyttä ja päivittämistarpeita Metsähallituksen Luontopalveluiden Luontoon.fi-sivustolla.

Ilmoittaudu projektityöntekijä Jari Virnekselle: mennaanmetsaan2022@gmail.com ja saat vastausviestissä linkin kyselylomakkeeseen.

Harmaahiuksinen nainen, jolla on tummasankaiset silmälasit. Päässä kuulokkeet. Edessä pöydällä kannettava tietokone ja kasaan taiteltu valkoinen keppi.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Laura Oja

Tietopaketti ikääntyneille

Ikääntyessä näkökyky muuttuu. Ikääntymiseen liittyvä normaali näkökyvyn heikentyminen on syytä erottaa silmäsairauksien aiheuttamasta näkövammaisuudesta. 65 vuotta täyttäneistä näkövammaisia on 45 000. Näköongelmaisia, eli niitä joiden näkö on heikentynyt, on lähes 200 000.

Tietoa ja vinkkejä näkemisen ongelmiin -oppaaseen on koottu tietoa keskeisistä palveluista ja tukitoimista, jotka auttavat näön heikennyttyä. Opas sisältää käytännönläheisiä vinkkejä ja helposti omaksuttavaa tietoa. Näkövammaisten liiton julkaisema opas on suunnattu senioreille, heidän läheisilleen ja kaikille aihepiiristä kiinnostuneille.

Opas on saatavilla painettuna, Luetus-palvelussa, pdf:nä ja Daisyna. Tilausohjeet: www.nkl.fi/fi/opas-senioreille

SoundCloud-nosto: Antaa kaikkien kukkien kukkia

Miltä tuntuu oll kahden vähemmistön edustaja: näkövammainen ja sateenkaari-ihminen? Päivi Vigg jututtaa Tuukkaa ja Annaa.

Kuuntele podcast: soundcloud.com/nakovammaistenliitto/antaa-kaikkien-kukkien-kukkia

Facebook-nosto: Äänimerkin puolesta

Eilen osoitettiin mieltä liikenneturvallisuuden puolesta Helsingissä. Viesti oli selkeä: ääniopasteet kaikkiin liikennevaloihin!

Senaatintorilla oli viitisenkymmentä kaupunkilaista ja useita opaskoiria. Banderolleissa luki molemmilla kotimaisilla kielillä ”Äänimerkki!” ja ”Ljudsignal!”.

Lue lisää: www.facebook.com/NakovammaistenLiitto

2250

Näkövammaisten liiton suurimman alueyhdistyksen Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaisten jäsenmäärä.