Siirry sisältöön
Airut 3/2022
Kiikarissa

Sanakarttoja verkossa

Piirroskuvassa henkilö kuulokkeet korvilla ja valkoinen keppi kädessä kävelemässä, vieressä ajatuskupla, jossa kartan kuva.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Sanakartta auttaa suunnistamaan uudessa ympäristössä.
Kuva: Liisa Lähteenmäki

Näkövammaisten liitto ja Förbundet Finlands Svenska Synskadade (FSS) ovat avanneet Sanakarttapankin. Pankki löytyy osoitteesta sanakartat.fi ja verbalakartor.fi

Sanakartta on reitin, tilan tai ympäristön sanallinen kuvaus, joka toimii näkövammaisen ihmisen liikkumisen tukena erityisesti silloin, kun ympäristö ei ole entuudestaan tuttu. Sanakartta on helppo kuunnella esimerkiksi omasta puhelimesta.

Sanakartta on hyvä lisä palveluntarjoajan verkkosivujen yhteystietoihin ja kevyesti toteutettavissa. Sen avulla palvelun esteettömyys ja saavutettavuus paranee.

Pankkiin voi ladata sanakarttoja eri puolelta Suomea. Myös näkövammaisten alueyhdistyksiä innostetaan laatimaan sanakarttoja. Sanakarttapankki rakentuu ja täydentyy Wikipedia-tyyliin niin, että sisältöä voi tuottaa ja muokata kuka tahansa.

Sanakarttapankkiin voi lisätä suomenkielisten sanakarttojen lisäksi ruotsinkielisiä sanakarttoja.

Sanakarttapankin avaaminen on yksi Näkövammaisten liiton ja FSS:n yhteisistä Sano se sanoin -teemavuoden toimista, joilla kiinnitetään huomiota sanallistamisen ja kuvailun merkitykseen näkövammaisille ihmisille.

Ohjeita sanakartan tekemiseen löytyy osoitteesta www.sanakartat.fi.

Nainen pitää kännykkää korvallaan ja hymyilee. Vieressä teksti "Näkökulma".
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Laura Oja. Kuvankäsittely: Liisa Lähteenmäki

Näkökulma-puhelimen numero on muuttunut

Näkökulma-puhelimen numero on muuttunut. Oikeuksienvalvonnan asiantuntijamme vastaavat jatkossa Näkökulma-puhelimeen numerossa 09 3960 5050 arkisin klo 10–14.

Näkökulma-puhelin tarjoaa neuvontaa, ohjausta ja rohkaisua näkövammaisten ihmisten sosiaaliturvaan ja palveluihin liittyvissä asioissa.

Oikeuksienvalvonnan asiantuntijoihin voi olla yhteydessä entiseen tapaan myös suoraan Näkökulma-puhelimen neuvonnan lisäksi.

Mennään museoon!

Tiesitkö, että Suomessa on ainakin 23 museota, joissa esineisiin voi tutustua katsomisen lisäksi koskettelemalla? Esimerkiksi Heureka, Sibelius-museo ja Muumimuseo ovat sellaisia.

Kosketeltavia esineitä tarjoavat museot löytää Museot.fi-sivuston museohaun avulla. Samalta sivustolta löytyy monipuolisesti tietoa Suomen museoista ja museotärpit kesälle.

Yksi tapa saada museovierailusta enemmän irti on osallistua oppaan vetämälle museokierrokselle, joita järjestetään lähes kaikissa museoissa. Aikatauluja kierroksille voi kysyä suoraan museon asiakaspalveluista.

Piirroskuvassa aivot nostamassa painoja.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Vitalii Petrenko / Shutterstock.com

Opas aivojen virkistämiseksi

Opas ryhmänohjaajalle – aivoterveysaiheisia materiaaleja näkövammaisten kerhotoimintaan on työväline ja ideapankki näkövammaiskerhojen ohjaajille.

Opas sopii erityisesti iäkkäille, mutta materiaaleja voi hyödyntää muussakin ryhmätoiminnassa.

Opas on tehty Kiikarissa aivoterveys -hankkeessa, jonka yhtenä tavoitteena oli jakaa tietoa näkövammaisille ihmisille aivoterveydestä ja muistin toiminnasta.

Opas löytyy Mikkelin seudun Muisti ry:n verkkosivuilta Materiaalit-osiosta.

Mies istuu pyörätuolissa varastohallissa. Vieressä iso kamera. Hallin perällä kirkas valo.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Petri Poikolainen.
Kuva: Niina Virtanen

Sokea mies sai Jusseja

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia -elokuva voitti toukokuussa kaksi Jussi-palkintoa. MS-taudin seurauksena sokeutunut näyttelijä Petri Poikolainen palkittiin viimeisellä miespääosa-Jussilla, sillä vastedes Jusseja ei jaeta enää erikseen mies- ja naisnäyttelijöille. Elokuvan äänisuunnittelusta Jussin saivat Sami Kiiski ja Heikki Kossi.

Lisäksi elokuvan kuvaaja Sari Aaltonen, ohjaaja Teemu Nikki ja tuottaja Jani Pösö saivat Nordisk Film -palkinnon, joka myönnetään tekijöille, jotka poikkeuksellisella panoksellaan rikastavat ja edistävät kotimaista elokuvaa.

Facebook-nosto: Facebookissa kilisteltiin Karille

”Puheenjohtajamme Kari Vähänen täytti alkuvuodesta pyöreitä, ja tänään kilistelimme Karille hallituksen kokouksen päätteeksi. Puheen piti varapuheenjohtajamme Eija-Liisa Markkula. Onnea vielä, Kari!”

Lue lisää: www.facebook.com/NakovammaistenLiitto

Luku

36 % näkövammaisista on menettänyt näkönsä yli 65-vuotiaina.