Siirry sisältöön
Airut 7/2021

Sokeiden viikolla mentiin elokuviin

Elokuvasali ja valkokankaalla kuva, jossa lukee ”Elämyksellistä elokuvailtaa!” Toivottavat Näkövammaisten liitto ja Specsavers.”
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Näkövammaisten liitto ja Specsavers tarjosivat elokuvanäytöksiä ympäri Suomen.
Kuva: Liisa Lähteenmäki

Sokeiden viikolla marraskuussa juhlittiin elokuvaa ja tehtiin tutuksi kuvailutulkkausta. Viikon aikana sadat näkövammaiset ihmiset lähtivät elokuviin. Viikkoa vietettiin yhdessä ruotsinkielisen Finlands Svenska Synskadade -järjestön kanssa.

Teksti Marika Mäkinen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia -elokuva on kuluvan syksyn aikana saanut kovasti julkisuutta ja kansainvälisiä palkintoja. Se on rakkaustarina ja jännityskertomus, jonka sankarina nähdään sokea, pyörätuolissa istuva mies.

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia -elokuvajuliste, jossa elokuvan nimi lukee pistekirjoituksella.

Sokeiden viikolla kymmenellä paikkakunnalla Helsingistä Rovaniemelle järjestettiin kutsuvierasnäytöksiä, jotka tarjosivat Näkövammaisten liitto ja Specsavers. Kaiken kaikkiaan näkövammaisia ihmisiä ja heidän läheisiään kävi elokuvissa lähes 800.

Elokuva on perinteisesti ollut näkövammaisille ihmisille hankala taidemuoto. Viime vuosina elokuvan saavutettavuus on kuitenkin ottanut harppauksia eteenpäin. Älylaitteelle ladattava MovieReading-kuvailutulkkaussovellus on yleistynyt Suomessa jo vuodesta 2015 lähtien. Merkittäviä edistysaskeleita on otettu, kun kuvailutulkkaus tuli pakolliseksi Suomen elokuvasäätiön tukea saaviin kotimaisiin elokuviin vuoden 2019 alusta lähtien.

Elokuvakiertueen lisäksi näkövammaiset elokuvanystävät pääsivät tapaamaan henkilökohtaisesti ja nettiradion äärellä Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia -elokuvan tekijöitä, jotka vierailivat Sokeiden viikon alkajaisiksi Iiris-keskuksessa.

Kolme miestä istuu tuoleilla. Yksi puhuu mikrofoniin. Taustalla valkokangas, jossa on miehen kuva. Valkokankaan miehellä sekä keskimmäisellä miehellä on mustat t-paidat, joissa on valkoista pistekirjoitusta.
8.11. Iiris-keskuksen Braille-salissa ja nettiradiossa kuultiin Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia -elokuvan ohjaajaa ja käsikirjoittajaa Teemu Nikkiä ja tuottaja Jani Pösöä. Pääosan esittäjä Petri Poikolainen oli mukana etäyhteydellä. Tilaisuuden veti Näkövammaisten liiton järjestöpäällikkö Markku Möttönen.