Siirry sisältöön
paakirjoitus
Airut 1/2021
Pääkirjoitus

Sanominen on kultaakin kalliimpaa

Päätoimittaja Marika Mäkinen valkoisessa paidassa turkoosin seinän edessä. Kuvaan tulee pehmeä ja raikas luonnonvalo.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Teksti Marika Mäkinen

Näkövammaisten liitossa valitaan viestinnälle vuosittainen kärki eli teema. Tänä vuonna teemana on Sano se sanoin, jolla halutaan muistuttaa suomalaisia sanallistamisen ja kuvailun merkityksestä näkövammaisille ihmisille. Sano se sanoin -teemalla jatketaan vielä ensi vuonnakin, sillä se sisältää runsaasti erilaisia näkökulmia, joita on syytä tuoda esiin yhä vain visualisoituvassa maailmassamme. Myös ruotsinkielinen sisarjärjestömme Förbundet Finlands Svenska Synskadade on mukana viestimässä samalla teemalla.

Kahden teemavuoden aikana julkaisemme muun muassa sanakarttapankin verkkosivuillamme. Sanakartta on näkövammaisen liikkumisen tueksi rakennettu sanallinen kuvaus reitistä tai kohteesta, esimerkiksi rakennuksesta. Sanakartta ei suinkaan ole uusi keksintö. Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset on tuottanut sanakarttoja jo vuosia sitten, suurimman osan niistä Perille meni -hankkeessaan. Nyt toiveena on, että esimerkiksi alueyhdistyksissä innostuttaisiin laatimaan sanakarttoja oman alueen keskeisistä kohteista tai tarpeellisista reiteistä ja toimittamaan ne yhteiseen sanapankkiin.

Sanoittaminen on vahvasti mukana myös liiton sosiaalisen median kanavissa, joiden kuvien kuvaamisessa käytetään vaihtoehtoista tekstiä eli alt-tekstiä. Viimeisimmät aluevaltaukset ovat LinkedIn– ja Instagram-tilit. Instagram perustuu pitkälti juuri kuviin, joten se on erityisensopiva kanava muistuttaa alt-teksteistä. Samalla tuomme näkövammaisuutta ja näkövammaistyötä esiin uudella tavalla ja nuoremmalle kohderyhmälle.

Airut-lehteen on suunnitteilla enemmän äänijuttuja, joissa esimerkiksi kuultaisiin printtilehden haastatteluista pidempiä ja versioita ja haastateltavien omaa ääntä.

Vielä pieni muistutus! Airut ilmestyy tänä vuonna seitsemän kertaa entisen yhdeksän sijasta. Seuraava numero tulee ulos 19.3. Ilmoittajille tiedoksi, että ilmoitusten jättäminen onnistuu myös verkossa osoitteessa www.airutlehti.fi. Ilmoitukset pysyvät verkossa kaksi kuukautta niiden julkaisemisesta.