Siirry sisältöön
paakirjoitus
Airut 6/2022
Pääkirjoitus

72 tuntia

Nainen, jolla on ruskeat olkapäille ulottuvat hiukset, joissa on vaaleita raitoja. Pyöreät silmälasit. Vaaleansininen paitapusero.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Teksti Marika Mäkinen

Miten selviäisit, jos yhteiskunnan infrastruktuuri äkillisesti kaatuisi? Sähköt ja vedentulo lakkaisivat, televisio pimenisi, kauppojen ovet olisivat kiinni ja kylmyys hiipisi kotiisi? Kuulostaa ahdistavalta, mutta esimerkiksi monissa Ukrainan kaupungeissa tämä on todellisuutta juuri nyt. Pelkkä ajatuskin on hyytävä.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö on rakentanut koulutusjärjestelmän, jonka nimi on 72 tuntia. Luku tulee kolmesta vuorokaudesta, jonka mittaisen ajan kodeissa tulisi vähintään pärjätä itsenäisesti häiriötilanteen sattuessa. Hyvä varautuminen tarkoittaa, että kaapissa on ruokaa ja juomavettä kolmeksi päiväksi, että tarvittavat lääkkeet löytyvät, kotona on otsa- tai taskulamppu, tulentekovälineet, kynttilöitä, vessapaperia, ämpäri ja jätepusseja. Ja paljon lämmintä päällepantavaa.

Hyvä konsti rauhoittaa omaa ja perheenjäsenten mieltä on tehdä varautumiskävely kotona. Varautumiskävelyllä varmistetaan, että jokainen löytää sähkökatkon aikana tarvittavat asiat helposti ja niille varatuilta paikoilta.

Vaikka Suomea ei nyt uhkaa kolmen päivän sähkökatko, elämme vuoden pimeintä ja kohta myös kylmintä aikaa. Tänä jouluna maailmaa piinaa energiakriisi, minkä vuoksi jouluvalojen sytyttäminen tuntuu ehkä monista tuhlaukselta. Itse ajattelen, että pimeän keskellä on aina hyvä olla myös valonkajoa ja muutama jouluvalo tekee mielelle hyvää.

Tiesitkö muuten, että yksi ihminen tuottaa yhtä paljon lämpöä kuin 70-wattinen hehkulamppu? Toivotan siis sinulle lämpöä, läheisyyttä ja hyvää joulunaikaa!