Työ menee tunteisiin
Elokuussa sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen avasi Helsingin Sanomissa keskustelun vammaisten työllistämisestä kiintiöiden avulla. Ministeri viittasi Saksan kiintiölakiin, jonka mukaan yli 20 hengen yrityksissä vähintään viisi prosenttia työntekijöistä tulee olla osatyökykyisiä. Jos velvoitetta ei täytä, yritys joutuu maksamaan kuukausittaisen sakkomaksun, jonka tuotto käytetään vammaisten työllisyyspalveluihin.
Avaus herätti keskustelua, olkoonkin, että se ei ollut ensimmäinen kerta, kun kiintiöistä vammaisten ihmisten työllistämisen kohdalla puhutaan.
Vammaisjärjestöissä on perinteisesti suhtauduttu kriittisesti kiintiöihin. Ajatus siitä, että työpaikoilla on niin sanottu ”kiintiövammainen” kuulostaa stigmatisoivalta. Niissä Euroopan maissa, joissa kiintiöt ovat käytössä, vammaiset näyttäisivät työllistyvän vain tiettyihin tehtäviin koulutuksestaan huolimatta. Toinen iso ongelma on, että työnantajat maksavat sakkoja mieluummin kuin palkkaavat vammaisen työntekijän. Se taas ei edistä asiaa.
Näkövammaisten liiton Facebookissa otettiin aiheeseen kantaa puolesta ja vastaan. Yksi näkökulma oli, että kiintiöiden myötä työpaikoille saataisiin luotua vammaisten työllistymistä edistäviä käytäntöjä, jotka parantaisivat jatkossa muiden vammaisten työllistymistä. Oikeusoppinut Pauli Rautiainen muistutti Twitterissä, että kiintiövelvoitteen rikkominen on sanktioitu tehokkaasti. Viranomaisilla olisi sen myötä paremmat mahdollisuudet puuttua työsyrjintään.
Keskustelu aiheesta jatkukoon! Nyt kannattaa seurata, miten käy palkkatuen ja osatyökykyisiä ihmisiä työllistävän Työkanava-yhtiön. Ja olisiko muuten aika määritellä osatyökykyinen-termi uudelleen? Tai peräti unohtaa se kokonaan?