Siirry sisältöön
paakirjoitus
Airut 3/2022
Pääkirjoitus

Kuunneltavaa kesäksi

Nainen, jolla on ruskeat olkapäille ulottuvat hiukset, joissa on vaaleita raitoja. Pyöreät silmälasit. Lyhythihainen pusero. jossa on mustalla pohjalla valkoisia vinoja soikioita.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Teksti Marika Mäkinen

Pysähdyn polun laitaan kuuntelemaan ja suljen silmäni. Tuulen huminaa, linnun laulua, veden solinaa, nakutuksia, rasahduksia, hentoa vihellystä. Alkukesän metsä soi. Juhannuksen jälkeen linnut vähitellen hiljenevät, mutta kesäinen luonto tarjoaa rutkasti herkullisia äänielämyksiä.

Uima- ja veneilykausi tuo äänimattoon kiljahduksia, polskahduksia, narinaa, airojen loisketta, moottorin prutkutusta ja aaltojen ryskettä rantakallioon.

Toreilla lokit kirkuvat, myyjät huutelevat ja äänimaisemasta erottuu useita eri kieliä.

Äänet herättävät muistoja. Ne liittyvät usein tärkeisiin hetkiin, mutta myös tavalliseen arkeen ja askareihin. Käen kukunta järven toiselta puolen, lasten kiljahdukset uimarannalla tai takkapuiden poksahtelu talvisena pakkasiltana.

Pelottavan kokemuksen äänimaisema ei varmasti unohdu koskaan. Vihellys, kun raketti osuu rakennukseen, saapuvan ambulanssin ujellus öisessä kaupungissa, päänsisäinen kohina ennen tajunnan menetystä, jarrujen kirskunta, kun matka pysähtyy äkillisesti.

Äänellä voi välittää myös vahvan viestin. Tässä lehdessä tarjoamme lukijoille vertaistuellisen Seitsemän supervoimaa -podcast-sarjan ensimmäisen osan, jonka aiheena on resilienssi eli henkinen palautumiskyky vastoinkäymisissä. Juttu löytyy tämän lehden sivulta 14 ja linkki podcastiin sivulta 16.

Seuraavan kerran tapaamme syyskuun alussa. Toivotan ikimuistoisia äänimaisemia ja lempeän lämpimiä kesäpäiviä kaikille!