Siirry sisältöön
paakirjoitus
Airut 6-7/2019
Pääkirjoitus

Mennään someen!

Päätoimittaja Marika Mäkinen valkoisessa paidassa turkoosin seinän edessä. Kuvaan tulee pehmeä ja raikas luonnonvalo.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Teksti Marika Mäkinen, päätoimittaja

Tampereen Näkövammaisten suojissa toimiva Näkemättä kaunis -ryhmä ja Näkövammaisten liitto toteuttivat toukokuussa SanoitaSome-kampanjan sosiaalisen median kanavissa Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa.

Sosiaalinen media on yhä enemmän osa arkea myös näkövammaisille ihmisille. Iso osa somen sisällöistä on kuvia, jotka jäävät avautumatta, jos ei näe. SanoitaSome-kampanjalla muistutettiin, että jokainen voi parantaa sosiaalisen median saavutettavuutta käyttämällä vaihtoehtoista tekstiä eli alt-tekstiä, jonka ruudunlukuohjelma lukee. Ohjeet alt-tekstien laatimiselle löytyvät liiton sivuilta osoitteesta www.nkl.fi/sanoitasome.

Kampanjan vetonaulaksi saatiin Instagram-tähti, luontokuvaaja Konsta Punkka. Kampanjalla saatiin hienosti näkyvyyttä ja toivottavasti se on tuottanut myös tulosta.

Sosiaalinen media on mielenkiintoinen paikka, jota ei voi kunnolla ymmärtää olematta siellä itse. Kuten nimikin sanoo, kysymys on sosiaalisesta toiminnasta, joka perustuu keskustelulle ja reagoinnille. Etenkin Twitter on luonteeltaan tällainen, eikä sen seuraamista sen vuoksi voi ulkoistaa. Yksi liiton keskeisiä tavoitteita on näkövammaisten osallisuuden vahvistaminen ja inkluusio. Jos siis some kiinnostaa, siellä kannattaa olla mukana keskustelemassa ja ottamassa kantaa asioihin, jotka koskettavat myös näkövammaisia. Sosiaalisen median kanavat ovat myös apuvälineillä saavutettavat, joten sekään ei estä halukkaita. Liiton Twitter- ja Facebook-tilejä voi seurata tekemättä omaa henkilökohtaista tiliä. Liiton somekanavien osoitteet löytyvät viereiseltä sivulta.

Näkemättä kaunis -ryhmälle haluan vielä antaa kiitokset ennakkoluulottomasta työstä, jonka tavoitteena on muuttaa mielikuvia 2010-luvun näkövammaisuudesta. Ryhmään kuuluu vapaaehtoisia sisällöntuottajia, jotka ovat eri-ikäisiä näkövammaisia eri puolilta Suomea. Peukutan heitä!

Ja nyt, hyvät lukijat. Seuraava Airut ilmestyy 15.8. Hyvää kesää kaikille!