Siirry sisältöön
paakirjoitus
Airut 3/2021
Pääkirjoitus

Kunnioittavaa keskustelua

Päätoimittaja Marika Mäkinen valkoisessa paidassa turkoosin seinän edessä. Kuvaan tulee pehmeä ja raikas luonnonvalo.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Teksti Marika Mäkinen

Meillä Näkövammaisten liitossa on vuosittain meneillään useampia hankkeita ja niin nytkin. Esittelemme tässä lehdessä tarkemmin Minun näköinen mieli – ja My Own Life (MOL) -hankkeet. Ensimmäinen liittyy aikuisena näkövammautuneiden sopeutumiseen uuteen elämänvaiheeseen ja toinen näkövammaisten nuorten itsenäistymiseen ja aikuistumiseen.

Liiton omien hankkeiden lisäksi olemme osallisina Ylen ja Erätauko-säätiön vetämässä viisivuotisessa Hyvin sanottu, Bra sagt -hankkeessa, jolla pyritään vahvistamaan suomalaisen keskustelukulttuurin parhaita puolia ja luomaan turvallisia keskusteluympäristöjä. Yhtenä keskeisenä tavoitteena hankkeessa on, että suomalaiset kykenisivät toista aidosti kuulevaan ja kunnioittavaan keskusteluun.

Bra sagt -hankeessa on mukana erilaisia toimijoita presidentin kansliasta ja poliittisista puolueista yhdistyksiin ja oppilaitoksiin, kuntiin ja kirkkoihin. Hankkeeseen osallistuvien listaa silmäillessä käy selväksi, että tarve paremman keskustelukulttuurin luomiselle on yhteinen kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla.

Liitossa haluamme Hyvin sanottu -kumppanuuden myötä kehittää omaa keskustelukulttuuriamme erityisesti näkövammaisten omilla keskustelukanavilla, Näkövammaisten liitossa työpaikkana ja koko näkövammaisyhteisössä. Uskomme lujasti, että moniääninen yhteisö, jossa jokainen saa äänensä kuuluviin on vahva yhteisö.

Hyvän keskustelun pelisäännöt löytyvät Ylen Hyvin sanottu -hankkeen verkkosivuilta. Tässä niistä muutama. Ihan alkajaisiksi kannattaa muistaa, että vaikka omat näkemyksesi ovat tärkeitä, niin ovat muidenkin näkemykset. Kuuntele aktiivisesti ja hyväksy se, että asioista voi olla eri mieltä. Harkitse, mitä sanot tai kirjoitat. Kerro, kuuntele, kysy, perustele. Pysy aiheessa ja käyttäydy asiallisesti.