Siirry sisältöön
paakirjoitus
Airut 2/2024
Pääkirjoitus

Opaskoiran hyöty leviää sen käyttäjää pidemmälle

Nainen, jolla on ruskeat olkapäille ulottuvat hiukset, joissa on vaaleita raitoja. Pyöreät silmälasit. Vaaleansininen paitapusero.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Teksti Marika Mäkinen, päätoimittaja

Suomessa on runsaat 200 työssä olevaa opaskoiraa. Opaskoira on käyttäjälleen apuri vailla vertaa, mutta sen lisäksi rakastettu perheenjäsen, yksin asuville se ainokainen. Itselläni on opaskoiria työkavereina. Katson, että se on työni ainutlaatuinen luontaisetu.

Vaikka opaskoirankäyttäjän oikeudet tunnetaan Suomessa kohtuullisen hyvin, aina välillä sattuu, että opaskoiran kanssa ei pääse esimerkiksi ravintolaan. Tilanne on käyttäjälle harmillinen ja nöyryyttävä ja vaikka lopulta onnistuisikin puhumaan itsensä sisään, mielipaha ei hetkessä häviä.

Mekin täällä liitossa muistuttelemme opaskoirankäyttäjien oikeuksista. Viime kuukausien aikana olemme ottaneet kantaa aiheeseen kaksi kertaa.

Ensimmäisellä kerralla oli kyse siitä, saako opaskoirankäyttäjältä periä lisämaksua hotellihuoneen siivouksesta. Pyysimme yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnalta vastausta. Lautakunta totesi, että lisämaksun vaatiminen opaskoiraa käyttävältä näkövammaiselta on yhdenvertaisuuslain tarkoittamaa syrjintää henkilön vammaisuuden perusteella.

Toisella kertaa muistutimme suomalaisia, että opaskoiran käyttäjällä on lakien turvaama oikeus liikkua kaikkialle. Ravintoloitsija tai ruokakauppias ei siis voi evätä opaskoiran käyttäjän sisäänpääsyä. Koirakieltoa koskeva kyltti ei koske opaskoiria.

Annetaan opaskoirien tehdä rauhassa työtänsä, sillä hyöty siitä koskee muitakin kuin sen käyttäjää. Myös liikkeenharjoittajan kassaan ropisee. Hyvää opaskoirapäivää 24.4.!