Siirry sisältöön
paakirjoitus
Airut 7/2020
Pääkirjoitus

Huolta ja toivoa

Päätoimittaja Marika Mäkinen valkoisessa paidassa turkoosin seinän edessä. Kuvaan tulee pehmeä ja raikas luonnonvalo.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Teksti Marika Mäkinen, päätoimittaja

Tämä syksy on ollut meillä Näkövammaisten liitossa varsin vilkas. Ilmassa on risteillyt huolta ja pelkoa, mutta myös odotusta ja toivoa.

Suurin huolenaihe on ollut sote-järjestöjen rahoituksen pieneneminen Veikkaus-tuottojen vähenemisen myötä. Valtiovarainministeriön budjettiesityksessä sote-järjestöiltä aiottiin ensi vuonna leikata kolmasosa tämänvuotisesta avustussummasta. Näkövammaisten liitolle tämä olisi tietänyt kovia aikoja ja vaarantanut merkittävästi keskeisiä ydintoimintoja, esimerkiksi oikeuksienvalvontaa ja työelämäpalveluja. Suuressa mittakaavassa kysymys olisi ollut sote-järjestöjen ennennäkemättömästä alasajosta. Onneksi leikkaus tällä erää vältettiin ja järjestöt saivat lisäaikaa vuodeksi.

Näkövammaisten liiton avustusrahan väheneminen on ollut todellisuutta jo jonkin aikaa. Tämä on pakottanut etsimään uusia keinoja myös varainhankintaamme. Keväällä liittoon palkattiin varainhankinnan päällikkö ja näinä päivinä saamme historiamme ensimmäisen varainhankintastrategian. Liiton luottamushenkilöitä ja työntekijöitä on osallistettu uudella tapaa varainhankintaan. Asenteet sitä kohtaan ovat muuttuneet myönteisempään suuntaan, kun olemme ymmärtäneet sen välttämättömyyden ja mahdollisuudet. Toivoa siis on.

Odotus on liittynyt syyskuun viimeisenä viikonloppuna pidettyyn liittovaltuuston kevätkokoukseen, joka siirtyi koronapandemian vuoksi toukokuulta syksyyn. Kokouksessa valtuusto valitsi paitsi omat puheenjohtajansa, myös hallituksen ja sen puheenjohtajat. Puheenjohtaja Sari Loijasta seuraa nyt hämeenlinnalainen Kari Vähänen. Työtä ja haasteita riittää, joten odotettavissa on takuuvarmasti vaihtelevaakin säätä. Näin matkan alkuvaiheessa haluan toivottaa myötätuulta ja muistuttaa, että onneksi samassa laivassa on iso joukko reitit tuntevia järjestöaktiiveja ja kovan luokan ammattilaisia.