Siirry sisältöön
paakirjoitus
Airut 2/2021
Pääkirjoitus

Pyydämme lausuntoanne, kiitos!

Päätoimittaja Marika Mäkinen valkoisessa paidassa turkoosin seinän edessä. Kuvaan tulee pehmeä ja raikas luonnonvalo.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Teksti Marika Mäkinen

Näkövammaisten liiton keskeistä vaikuttamistyötä on kannanottojen ja lausuntojen antaminen erilaisista aiheista. Pelkästään tänä vuonna annettujen lausuntojen lista on pitkä ja monipuolinen. Tätä lehteä koottaessa liitto on nimittäin ehtinyt antaa jo kahdeksan lausuntoa. Niiden lisäksi liitto on ollut mukana lausumassa muiden järjestöjen, muun muassa Vammaisfoorumin ja Invalidiliiton, kanssa.

Liiton tämän vuoden lausunnot koskevat muun muassa vammaispalvelulain uudistamista, koronarokotustaksimatkoja, liikuntapaikkarakentamista, vammaisalan ammattitutkinnon perusteita ja postilakia. Niiden lisäksi liitto on lausunut valtakunnallisesta liikennejärjestelmäsuunnitelmasta, lukiodiplomeista ja kotimaan liikenteen kasvihuonepäästöjen vähentämisestä. Lausunnot löytyvät aikajärjestyksessä uusimmasta vanhimpaan liiton verkkosivuilta Ajankohtaista-osiosta ja ne uutisoidaan aina myös liiton sähköpostin Tiedotteet-kanavalla.

Näkövammaisten liiton lausuntoja pyytävät esimerkiksi ministeriöiden ja valtion hallinnon alaiset työryhmät ja eduskunnan valiokunnat, joissa päätökset valmistellaan. Yhteensä eduskunnassa on 16 pysyvää valiokuntaa ja suuri valiokunta, joka koordinoi erityisesti EU-asioita. Usein liiton lausuntoja pyytävät lautakunnat, jotka kuuluvat sosiaali- ja terveys -, opetus- ja kulttuuri -, työ- ja elinkeino – ja liikenne- ja viestintäministeriöiden hallinnonalaan.

Lausuntojen lisäksi liiton asiantuntijoita myös kuullaan valiokunnissa ja välillä kokoushuoneiden ovi käy tiuhaankin. Liitto pystyy näin suoraan vaikuttamaan eduskunnan päätösten sisältöön.

Lausuntojen, kannanottojen ja tiedotteiden lisäksi vaikuttamistyötä tehdään hyödyntämällä liiton omia somekanavia, joiden merkitys on kasvanut huomattavasti viime vuosina. Niiden kautta liitto näkyy suomalaisessa yhteiskunnassa ja saa äänensä kuuluville yhteisessä ajankohtaisessa keskustelussa.

Tulevissa Airut-lehdissä kerromme lukijoiden toivomuksesta vaikuttamistyöstä lisää.