Siirry sisältöön
paakirjoitus
Airut 4/2019
Pääkirjoitus

Lisää käytännönläheisyyttä

Päätoimittaja Marika Mäkinen valkoisessa paidassa turkoosin seinän edessä. Kuvaan tulee pehmeä ja raikas luonnonvalo.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Teksti Marika Mäkinen, päätoimittaja

Airut-lehti teetti helmikuussa lukijatutkimuksen, jonka tavoitteena oli selvittää lukijoiden suhdetta lehteen ja siihen, miten lehteä luetaan. Tutkimukseen vastasi 166 eri-ikäistä ja eri puolella maata asuvaa Airuen lukijaa. Saatuja tuloksia hyödynnetään lehden kehittämisessä vastaamaan lukijoiden toiveita ja odotuksia.

Mitä mieltä lukijat sitten lehdestä olivat? Näyttää siltä, että Airut täyttää hyvin ydintehtävänsä ja palvelee lukijoitaan tiedonvälittäjänä. Viidennes lukijoista antoi Airuelle kiitettävän arvosanan ja yleisarvosanaksi tuli 7,89, mikä on hyvä tulos. Airuen hyvinä puolina lukijat pitivät tiedon välittämistä näkövammaisten asioista, henkilöhaastatteluja ja sisällön monipuolisuutta. Edellä mainittujen lisäksi monet lukijat kokevat vertaistuen ja avun saamisen arkeen hyödyllisinä. Huonoina puolina mainittiin esimerkiksi itsensä toistavuus, hitaus tiedonvälittäjänä ja ulkoisen ilmeen tylsyys.

Vaikka lehti toimiikin hyvänä tietolähteenä, monet lukijat kaipaavat kuitenkin lehteen lisää juuri käytännönläheisyyttä ja näkövammaisten arkeen keskittyvää sisältöä. Niiden kohdalla lukijoita kiinnostavat erityisesti apuvälineet ja muu tekniikka, vammaisiin liittyvät lainmuutokset ja palvelut, näkövammaisten elämäntarinat sekä saavutettavuus ja esteettömyys.

Ilahduttavaa oli tieto, että Airutta luetaan edelleen ahkerasti. Lähes puolet vastaajista lukee koko lehden tai lähes koko lehden ja 92 prosenttia ilmoitti vähintään selaavansa lehteä. Ylivoimaisesti eniten lehden versioista luetaan painettua lehteä, jonka jälkeen tulevat Daisy-Airut ja Luetus-Airut. Suurin osa lukijoista pitää nykyistä ilmestymistahtia ja sivumäärää sopivina.

Lukijatutkimus on meille lehden tekijöille ennen kaikkea työkalu, joka auttaa meitä pysymään kurssissa. Nyt näyttää siltä, että Airuen päälinjat eivät kaipaa suurta korjausta, mutta pientä viilattavaa ja parannettavaa löytyy kyllä.

Kiitos teille lukijoille palautteesta! Kritiikkinne on hyödyllistä ja positiivinen palaute ilahdutti. Sellainen oli esimerkiksi kommentti: ”Mä olen tosi ilahtunut, kun se tulee postista. Sivumäärää voi vielä lisätä. Harmi, kun lehti loppuu kesken.”