Siirry sisältöön
Airut 2/2019
Kiikarissa

Monien tarinoiden yhteisötaideteos

Kuvassa joukko valkoisia keppejä pystyasennossa vaaleassa näyttelytilassa.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Marita Venho

Mitä kaikkea valkoiset kepit ovat liikkujiensa mukana kokeneet? Törmäyksiä, eksymisiä ja seikkailuja? Liikkumisen vapautta liikenteen kohinassa tai metsän huminassa?

Arviolta 150 käytöstä poistetun ja lahjoitetun valkoisen kepin, kymmenien ideoiden ja käsien välityksellä rakentuvan White Noise -yhteisötaideteoksen voi kokea Helsingin Itäkeskuksessa Galleria Stoassa helmi-maaliskuussa. Viime lokakuussa teos oli esillä Helsingin keskustassa näyttelytila Laiturissa.

Stoassa yleisö voi tutustua myös Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaisten Ura käsillä -hankkeen loppunäyttelyyn. Hanke ja Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ovat toimineet White Noisen yhteistyökumppaneina.

Teoksen suunnittelusta ja rakentamisesta vastaa taiteilijaryhmä Maarit Hedman, Sari Kekkonen, Piia Rossi ja Erja Tulasalo.

White Noise, 19.2.–4.3. Stoan galleria, Turunlinnantie 1, Helsinki. Vapaa pääsy.

Osallistu lukijatutkimukseen!

Tutkimuksessa selvitetään Airut-lehden lukemista ja lukijoiden ajatuksia lehdestä. Kerättyä tietoa hyödynnetään lehden kehittämisessä.

Voit vastata tutkimukseen verkossa 18.–22.2. osoitteessa bit.ly/airut tai puhelimitse 02 529 8080 ma 18.2.–to 21.2. klo 9–20 ja pe 22.2. klo 9–15. Lisäksi puhelimitse haastatellaan 100 lehden lukijarekisteristä poimittua vastaajaa.

Tutkimuksen toteuttaa Infontain Oy.

Ihmiset kamppailevat arjessaan tilanteissa, jotka eivät mahdu normeihin. Tätä tarkoitetaan, kun puhutaan tarpeesta yksilölliseen tai ihmislähtöiseen palveluun. Se ei valitettavasti ole vielä normi.

Rosa Meriläinen, HS 31.1.2019

Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Petteri Mård

Oikeuksienvalvonta tiedottaa

Muistithan, että Näkövammaisten liiton verkkosivuilla julkaistaan kuukausittain oikeuksienvalvonnan tiedote? Tiedotteissa on ajankohtaista arkeen ja sosiaaliturvaan liittyviä tietoja ja ohjeita. Helmikuun tiedotteen aiheena on vanhukset Suomen lainsäädännössä.

Oikeuksienvalvonnasta voi nyt myös tilata liiton verkkosivujen kautta neljästi vuodessa ilmestyvän uutiskirjeen, johon on koottu ajankohtaisia asioita ja tapahtumia näkövammaisten lasten ja nuorten perheille, asiantuntijoille ja yhteistyökumppaneille.

www.nkl.fi/kuukausitiedote

www.nkl.fi/lastenuutiskirje

Piirroshahmo lyö nyrkkeilyhansikkaat kädessään viinapullon tajuttomaksi.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Shutterstock

Tulossa saavutettavia päihdepalveluja

Kaikilla on oikeus saada tarvitsemaansa tietoa, tukea ja apua riippumatta siitä, miten liikkuu, näkee, kuulee tai ymmärtää asioita. Sininauhaliitossa kehitetään parhaillaan esteetöntä päihde- ja mielenterveystyötä eli EMPPAA, joka on tarkoitettu riippuvuuksiin tai mielenterveyteen liittyvissä kysymyksissä apua tarvitseville.

Tällä hetkellä sivuilla on tietoa ja yhteystiedot auttavista puhelimista ja nettipalveluista. Yhteystietoja löytyy alkoholiin, huumeisiin, mielenterveyteen, pelaamiseen, ruokaan, seksiin ja tupakkaan liittyviin ongelmiin. Sivujen sisältö täydentyy laajemmin talven aikana.

www.sininauhaliitto.fi

Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Petteri Mård

Kytöviidalle Vuoden Urheiluteko -palkinto

Espoolainen sokkopingiksen pelaaja Olli Kytöviita palkittiin VAU ry:n Vuoden 2018 Urheiluteko -palkinnolla Urheilugaalassa tammikuussa.

Espoolainen Kytöviita, 26, voitti viime elokuussa sokkopingiksen Euroopan mestaruuden ensimmäisenä suomalaismiehenä. Kytöviita on noussut nopeasti kokemattomasta haastajasta lajin valtiaaksi.

Kytöviidan lisäksi Urheiluteko-palkinnon saivat uimari Nader Khalili, yleisurheilija Lotta Pukkila ja kelkkahiihtäjä Sini Pyy.