Siirry sisältöön
Airut 9/2018
Kuukauden kasvo

Laura Tolkkinen

Laura Tolkkinen seisoo Iiris-keskuksen edessä ja katsoo yläviistoon hymyillen
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Laura Tolkkinen aloitti Näkövammaisten liiton sosiaaliturvapäällikkönä toukokuussa. Työssään hän arvioi ministeriöiden lakiluonnosten vaikutuksia näkövammaisiin.
Kuva: Aatu Komsi
Haastattelu ja kuva Aatu Komsi

”Olen Laura Tolkkinen, aloitin Näkövammaisten liiton sosiaaliturvapäällikkönä toukokuussa. Minusta piti tulla psykiatri, mutta päätinkin opiskella sosiaalipolitiikkaa. Sen kautta pääsee vaikuttamaan yksilön lisäksi koko yhteiskuntaan.

Erilaiset vammaiset ihmiset ovat aina olleet osa arkeani, ja myös työskennellessäni kotihoidossa ja sosiaalityössä minulla oli useita näkövammaisia asiakkaita. Halusin kuitenkin työhön, joka olisi yhteiskunnallisesti vaikuttavampaa. Sosiaaliturvapäällikkönä kahlaan läpi monisatasivuisia lakiluonnoksia mahdollisia ongelmia ja haasteita etsien. Kukaan muu Suomessa ei kuitenkaan pidä näkövammaisten asioista meteliä kuin Näkövammaisten liitto itse.

Meillä on oikeuksienvalvonnassa yhteensä 13 työntekijää. Haluaisin, että jokainen Suomen näkövammainen tietäisi, että olemme olemassa häntäkin varten. Näkövammaisten toimeentulo, monien kohdalla jopa köyhyys, huolettaa minua. Siinä voisimme olla aloitteellisempiakin. Itse esimerkiksi kannatan perustuloa, ja uskon, että se voisi helpottaa näkövammaisten elämää.

Näkövammaisten oikeuksienvalvonta on antoisaa. Ryhmänä näkövammaiset ovat poikkeuksellisen kiinnostuneita omista asioistaan, elämästään ja itsenäisyydestään – eivät apaattisia vaan motivoituneita.

Harrastan vapaa-ajallani soittamista ja laulamista ja teen myös hääkeikkoja. Soitan pianoa, poikkihuilua, kitaraa, urkuja ja minulla on flyygeli kotona. Musiikkilajeista olen klassisen musiikin ystävä, ja sello on ihan lempisoittimeni. Sillä on matala, paksu, täyteläinen ääni. Täällä toimistollakin huoneestani kuuluu usein jokin YouTuben sellolista.”