Siirry sisältöön
kasvo
Airut 5/2022
Kasvo

Oppaana sosiaaliturvan viidakossa

Tummahiuksinen nainen, jolla punainen neuletakki ja kuviollinen mekko. Sylissä vaalea pitkäkarvainen koira.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Maarit Halonen ja Sulo-neiti.
Kuva: Maarit Halonen

Olen Maarit Halonen, Näkövammaisten liiton oikeuksien valvonnan asiantuntija Pohjois- ja Etelä-Savossa. Toimistoni ja kotini ovat Nilsiässä. Assistenttini on neitihauva Sulo, joka nukkuu toimistossani makeasti koko työpäivän.

Tarjoan maksutonta neuvontaa, tukea ja rohkaisua eri ikäisille näkövammaisille ja heidän omaisilleen sosiaaliturvaan ja palveluihin liittyvissä asioissa ja olen mukana prosesseissa. Tarkkailen kuntien tapoja toteuttaa palveluita sekä ohjaan näkövammaisuuteen liittyvissä kysymyksissä.

Konkreettisia haasteita ovat pitkät välimatkat. Ihmisten yksinäisyys paiskautuu silmille usein. He sinnittelevät pitkään itsenäisesti, ilman tukea. Mahdollisesti tieto palveluista tai kyky hakea niitä, ovat puutteelliset. Teen kotikäyntejä, puheluja ja sähköpostineuvontaa. Ihmiset ovat voineet törmätä byrokratian viidakossa seiniin ja jäädä kuulematta. Kun tulee joku, joka ymmärtää, jo se on askel eteenpäin.

Minut saa hymyilemään ihmiset, joita on elämässäni paljon: työkavereita, asiakkaita ja ystäviä. Minulla on maailman ihanin perhe, mies ja kolme poikaa. Neljäs, eli vanhin pojistani, on lentänyt jo omaan pesäänsä.

Olen soittanut haitaria pikkutytöstä asti. Kirjailija-, näyttelijä-, ohjaajamieheni myötä olen uskaltautunut harrastajateatterin lavalle. Lukeminen on intohimoni. Kun perheessä on pieniä lapsia ja aika rajallista, olen hurahtanut äänikirjoihin. Kirjojen maailmassa voi kokea asioita, joita ei muuten kokisi.