Siirry sisältöön
paakirjoitus
Airut 2/2019
Pääkirjoitus

Kuljettajalla on väliä

Päätoimittaja Marika Mäkinen valkoisessa paidassa turkoosin seinän edessä. Kuvaan tulee pehmeä ja raikas luonnonvalo.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Teksti Marika Mäkinen

Näkövammaisten liitto antoi tammikuussa eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnalle lausuntonsa hallituksen esitykseen, joka koskee liikenteen palveluista annetun lain muuttamista. Liittoa huolestuttaa, että muutosesityksessä on taksi­kyytien kohdalla unohdettu asiakkaan turvallisuus ja korostettu taloudellisia vaikutuksia ja viranomaistoiminnan näkökulmaa. Lakiesityksen myötä taksinkuljettajilta poistuisi maaliskuussa paikallistuntemuskoe.

Näkövammaiset ihmiset käyttävät taksia paitsi kuljetuspalveluasiakkaina myös muuten. Palveluun ja kuljettajan ammattitaitoon pitäisi pystyä luottamaan eikä kyydin pitäisi olla ylimääräinen jännitysmomentti joka kerta, kun autoon istuu.

Liiton oikeuksienvalvontaan on tullut taksinkuljettajien osaamisesta palautetta, joka on eniten liittynyt määränpään löytämiseen ja heikkoon suomen kielen taitoon. Jos kielitaito ei riitä osoitteen kirjoittamiseen navigaattoriin tai asiakkaan suullisten ohjeiden ymmärtämiseen, ammattitaito ei ole kohdallaan työssä, jossa väistämättä kohtaa monenlaisia asiakkaita. Liiton mukaan kuljettajan paikallistuntemus ja kielitaito ovat olennainen osa ammatillista osaamista ja paikallistuntemuskoe pitäisi suorittaa juuri sillä alueella, jossa kuljettaja pääsääntöisesti työskentelee.

Näin vaalien alla ja ylikuumentuneen maahanmuuttokeskustelun aikana jotkut tahot ymmärsivät liiton viestin väärin ja käyttivät sitä omia maahanmuuttokriittisiä tarkoitusperiään pönkittämään. Onneksi viesti osui ainakin osittain oikeaan maaliin. Lähitaksi Oy ilmoitti liiton ulostulon jälkeen nostavansa kuljettajien vaatimuksia ja koulutustasoa lisäämällä muun muassa paikallistuntemuksen koulutusta. Toivottavasti muut alan yrittäjät ja ennen muuta valtiovalta seuraavat perässä.