Siirry sisältöön
Airut 5/2019
Kiikarissa

Pistekirjoitus-Legot tulevat

Eri värisiä pistekirjoituslegoja ja harmaa legoalusta.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Lego

Lego on julkaissut 250 palikkaa käsittävän Lego-sarjan näkövammaisille. Sarja sisältää muun muassa aakkoset, numerot nollasta yhdeksään ja matemaattisia symboleita.

Lego Braille Bricks -sarjassa opetellaan pistekirjoitusta leikkien avulla. Pistekirjoituspalikat sopivat yhteen tavallisten Legojen kanssa.

Braille-palikoissa Legoista löytyvät kiinnitysnystyt on järjestetty pistekirjoituksen muotoon. Palikassa on myös näkeviä varten esimerkiksi kirjaimen kuva.

Palikat tulevat jakoon vuonna 2020. Niitä testataan parhaillaan eri kouluissa ympäri Eurooppaa.

(MTV-Uutiset)

Päivyri: toukokuu

Saavutettavuuspäivä 16.5.2019

En osaa tehdä asioita samalla tavalla kuin joku näkevä, mutta teen ne omalla tavallani. Iranissa kukaan näkövammainen ei ollut opiskellut tietotekniikkaa, mutta se oli minun unelmani ja minä toteutin sen.

Azra Tayyebi, Yle Uutiset, 21.4.

Kampanjan logo: vaaleansininen puhekupla, jonka sisällä on piirroskuva auenneesta munalukosta ja teksti #SanoitaSome.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Liisa Lähteenmäki

Sanoita some!

Sosiaalisen median palvelut Facebook, Twitter ja Instagram ovat nykyisin entistä saavutettavampia. Niissä kaikissa on käytössä kuvien alt-tekstiominaisuus, eli kuville voi kirjoittaa kuvauksen näkövammaisia käyttäjiä varten. Kuvauksen kuulee ainoastaan silloin, kun palveluita käyttää ruudunlukuohjelmalla. Facebookissa kuvailun voi tehdä vielä vain tietokoneella, Twitterissä tietokoneella ja mobiililaitteella ja Instagramissa vain mobiililaitteella.

Riittävä kuvaus kertoo yhdellä lauseella kuvan olennaisen sisällön.

Näkövammaisten liiton Facebook- ja Twitter-tileillä julkaistaan saavutettavuuspäivän tienoilla aiheeseen liittyvää materiaalia ja ohjevideoita. Lisätietoa löytyy myös osoitteesta www.nkl.fi/sanoitasome.

Kuvassa liehuu Näkövammaisten liiton lippuja Iiriksen pihalla sinistä taivasta vasten.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa

Liitto otti kantaa yhdenvertaiseen liikkumiseen

Näkövammaisten liitto on ottanut kantaa vammaispalvelulain kautta järjestettäviin kuljetuspalveluihin. Liitto on huolestunut näkövammaisten mahdollisuudesta käydä töissä, opiskella, harrastaa ja elää tavallista arkea yhdenvertaisesti muiden kanssa. Ongelmia on monessa kunnassa ja kaupungissa. Taksialan muutokset ja kunnissa lisääntyneet kuljetuspalvelujen kilpailutukset ja järjestämistapojen vaihtumiset ovat liiton mukaan muuttaneet näkövammaisten arjen epävarmemmaksi.

Liitossa epäillään, että nykyinen kuljetuspalvelu ei turvaa näkövammaisten oikeutta liikkumiseen ja omaan elämään ja lisää vaaraa, että näkövammainen jää ulos yhteiskunnasta. Suomeakin sitovan YK:n vammaisopimuksen tarkoituksena on turvata vammaisten ihmisten yhdenvertainen asema yhteiskunnassa, mikä näyttää nyt vaarantuneen.

Koko tiedotteen voi lukea liiton verkkosivuilta kohdasta Tiedotteet.

Näkövammaiset saavat nyt maksutta HSL-matkakortin

Uudet vyöhykkeet on otettu käyttöön HSL:n joukkoliikenteessä. Uudistuksen myötä maksuttoman matkakortin saavat kotikunnasta riippumatta kaikki näkövammaiset, joiden näkövamman haitta-aste on vähintään 50 prosenttia.

Matkakortin ja saattajaoikeuteen liittyvän kantakortin saa HSL:n palvelupisteistä, jotka ovat Rautatientorin ja Itäkeskuksen metroasemilla ja Pasilassa. Kantakortin hankkimiseen tarvitaan henkilöllisyystodistus, näkövammaiskortti ja passikuva. Kantakortti on uusittava viiden vuoden välein.

Lisätietoa: www.hsl.fi/liput-ja-hinnat/alennusliput/maksuttomaan-hsl-korttiin-oikeutetut