Pisteillä voi piirtää!
Pistekirjoituskoneella tai pistekirjoitustaululla ja naskalilla voi kirjoittamisen lisäksi piirtää.
Piirtämiseen käytetään erilaisia pistekirjoitusmerkkejä ja niistä syntyviä muotoja, joita yhdistelemällä syntyy kuvia.
Anne-Laure Janssen valmistui pisteohjaajaksi vuonna 2019. Hän on aina pitänyt piirtämisestä, koska se on hauskaa ja luovaa. Pistekirjoitusta opiskellessaan Janssenin sormien alla tuntuvat kuviot kiehtoivat häntä alusta asti. Pisteet loivat hänen mieleensä aaltoja, lintuja ja pilviä. Hän halusi kokeilla pisteillä piirtämistä: miltä erilaiset pistemerkkiyhdistelmät näyttäisivät ja tuntuisivat? Hän rentoutui haastavien lukuharjoitusten välissä piirtämällä pisteillä.
Pistekirjoitusmerkit ja niistä syntyvät erilaiset muodot ovat pisteillä piirtämisen perusta. Lähes kaikki kuvat ovat pallojen, suorakulmien ja kolmioiden yhdistelmiä. Sydän on kaksi puolipalloa ja kolmio. Koirantassu muodostuu erilaisista ovaaleista. Reunojen siistimisen jälkeen erilaisista muodoista koostuu selkeä kuva.
– Hyvän pistepiirroksen pitää olla helposti tunnistettavissa ja siinä on oltava mahdollisimman vähän yksityiskohtia. Isompi kuva on helpompi piirtää, Anne-Laure Janssen kertoo.
Koronapandemian alussa Janssen kirjoitti pistekirjoitusviestin palvelutalossa asuvalle, sokealle ystävälleen, koska ei koronan vuoksi voinut vierailla tämän luona. Janssen pohti, voisiko muitakin yksin neljän seinän sisälle joutuneita sokeita ihmisiä ilahduttaa pistekirjoituksella ja pistepiirroksilla.
– On kurjaa, jos sokeat ihmiset eivät voi lukea omaa postiaan itsenäisesti. Siksi tarjoan mahdollisuutta lähettää heille postia pistekirjoituksella, hän sanoo.
Enkeleitä ja lahjapaketteja
Janssen on ohjannut kaksi pisteillä piirtämisen kurssia Oulussa. Kurssit järjestettiin Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaisten ja Näkövammaisten Käsityöntekijöiden tuella. Osallistujia oli etänä kautta maan.
Ennen joulua järjestetyillä kursseilla piirrettiin tietysti jouluaiheisia kuvia: lumiukkoja, enkeleitä ja lahjapaketteja rusetteineen. Osallistujat saivat myös toteuttaa omia ideoitaan.
– Kurssilaiset olivat hyvin kärsivällisiä siitä huolimatta, että oppiminen kävi hiukan eri tahtiin. Harvemmin käytetyt pistemerkit kuten kaari- tai aaltosulkeet eivät olleet kaikille osallistujille tuttuja, Janssen sanoo.
Palaute on ollut positiivista. Erityisesti ohjaajaa ilahduttavat joidenkin kurssilaisten hänelle lähettämät, itse suunnitellut pistepiirrokset.
Sopii kaikille
Muutamat kurssille osallistuneet pisteohjaajat käyttävät kurssilta saamiaan malleja myös omassa ohjauksessaan. Yksi heistä on pisteohjaaja Susanna Hannu Nokialta.
– Pisteillä piirtäminen sopii kaikenlaisille ihmisille ja on hyvää pistekirjoituskoneen käytön harjoitusta. Sellaisille näkövammautuneille ihmisille, joilla on taiteellista tai visuaalista taustaa, tämä on hyvä tapa tutustua pistekirjoitukseen, Susanna Hannu sanoo ja toivoo kursseille jatkoa.