Siirry sisältöön
Airut 8/2018

Äänitekstitysvelvoitteita lisättiin

Monitori, josta tulee ulos erivärisiä tyhjiä puhekuplia.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa

Lakimuutos parantaa lähetysten saavutettavuutta näkö- ja kuulovammaisille.

Teksti Aatu Komsi

Isoimpien kaupallisten televisiokanavien velvoitetta äänitekstittää lähetyksensä on lisätty. Kesäkuun alusta MTV3:n, Nelosen ja AlfaTV:n on pitänyt tarjota äänitekstitys vähintään 75 prosentille tekstitetystä lähetysajastaan. Ennen kesää vähimmäisraja oli 50 prosenttia. YLEltä puolestaan edellytetään 100 prosentin kattavuutta.

Äänitekstitys on koneäänen lukema versio televisioruudulla näkeville katsojille erottuvasta tekstityksestä. Sen saa kuuluviin valitsemalla televisiosta lähetyksen kieleksi hollannin.

Lakimuutos koskee äänitekstityksen lisäksi kuulovammaisille suunnattuja tekstityksiä niissä suomen- tai ruotsinkielisissä lähetyksissä, joissa tekstitystä ei muuten olisi.

Kumpaakaan tekstitystä ei kuitenkaan tarvitse lisätä suoriin musiikki- tai urheilulähetyksiin. Ennen lakimuutosta tekstityksiä ei tosin tarvinnut liittää mihinkään musiikki- tai urheilulähetykseen, toisin kuin nyt.

Mainitut tekstitysvaatimukset koskevat kaupallisista tv-kanavista vain niitä, joita voi katsoa ilmaiseksi ja valtakunnallisesti, sisältävät päivittäin suomen- tai ruotsinkielistä ohjelmaa ja joilla on merkittävä tavoittavuus. Käytännössä jää liikenne- ja viestintäministeriön arvioitavaksi, mikä kanava lasketaan tarpeeksi tavoittavaksi. Tekstitysvaatimukset eivät ole vielä koskeneet viihdekanavia kuten Liviä tai SubTV:tä.

Käytännössä YLE, MTV3 ja Nelonen olivat saavuttaneet äänitekstityksessä 100 prosentin tason jo ennen lain voimaantuloa. Suurempi haaste tv-kanaville on ollut tekstitysten laatiminen kuulovammaisille.

Televisiokanavien toimilupiin sisältyy ehtoja

Tv-kanavien toimilupien ehdoista säädetään laissa sähköisen viestinnän palveluista (917/2014). Näihin sisältyy ohjelmiston tarjoaminen myös näkö- ja kuulurajoitteisten saataville (211 §). Tammikuussa tehty lain muutos astui voimaan 1. kesäkuuta.

Laki edellyttää tekstitystä ja ääniteksti­tystä suurimmalta osalta suoristakin tv-lähetyksistä. Kuulorajoitteisille suunnattujen tekstitysten osalta kanaville on kuitenkin annettu siirtymäaikaa vuoteen 2020 saakka. Siihen asti riittää, että suorasta lähetyksestä lähetetään vuorokauden sisällä tekstitetty uusinta.