Siirry sisältöön
Airut 11/2018

iOS-Luetuksen isä: rokkari, rullalautailija ja tuleva lääkäri

Seppo Silaste istuu rullalaudan päällä pudonneita kellastuneita lehtiä täynnä olevalla jalkakäytävällä. Hänellä on kypärä ja sininen kauluspaita.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Seppo Silaste on intohimoinen golffari, joka liikkuu rullalaudalla paikasta toiseen. Lumen tultua rullalautailu vaihtuu lumilautailuun.
Kuva: Else Kyhälä

Seppo Silaste kehitti Luetus-sovelluksesta version Applen mobiililaitteille. Omia laulujaan kirjoittava ja geelikynillä piirtävä golffari opiskelee neljättä vuotta lääkäriksi.

Teksti Marianne Tenhami
Kuvat Else Kyhälä

Seppo Silaste, 50, asuu vaimonsa ja kolmen poikansa kanssa Inkoossa maatilallaan. Hänen isänsä vielä eläessä tilalla oli 160 sikaa ja pelloilla viljeltiin vehnää, rypsiä, kauraa ja ohraa.

Nykyään pellot on vuokrattu pois. Silasteella on tilallaan oma studio, jossa työstyy parhaillaan progressiivista rockia sisältävä levy.

Hän ei aina ole asunut maatilalla. Silasteen lapsuudessa perhe asui isän työn vuoksi yhdeksän vuotta Etelä-Amerikan Brasiliassa ja Argentiinassa, jolloin poika oppi puhumaan sujuvasti sekä portugalia että espanjaa.

Seppo Silaste on ehtinyt opiskella jos jonkinlaista alaa, paitsi tietotekniikkaa myös teoreettista filosofiaa. Viimeisimpänä kiinnostuksen kohteena on lääketiede. Hän opiskelee nyt neljättä vuotta lääkäriksi Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.

– Vaimoni sekä hänen äitinsä, siskonsa ja siskon mies ovat lääkäreitä. Olen aina ollut kiinnostunut kaikesta uudesta ja uuden oppimisesta. Tuntui, että olisi kiva saada uusia haasteita ohjelmoinnin ja tuotekehityksen lisäksi, Silaste sanoo.

– Ennen kaikkea halusin tehdä jotain, missä minun ei tarvitse myydä mitään kenellekään vaan jossa joku tarvitsee apuani ja oikeasti voin auttaa häntä. Minun ei tarvitse tyrkyttää itseäni, mies perustelee ratkaisuaan.

Silaste on ollut tyytyväinen valintaansa.

– Eihän mikään aina ihanaa ja täydellistä ole, mutta suurimmaksi osaksi tämä on ollut mukavaa. Lääketieteessä yhdistyvät hienosti syvällinen, teoreettinen osaaminen ja teoreettisten tietojen käytäntöön soveltaminen.

Luetusta kehittämässä

Ohjelmointia ja sovellusten kehittämistä Seppo Silaste ei ole unohtanut. Hän oli mukana kehittämässä Näkövammaisten liiton Luetus-sovellusperheen uusinta tulokasta, iOS-käyttöjärjestelmään perustuvaa versiota Applen mobiililaitteille.

Kuten Windows-Luetuksella, uusimmallakin Luetuksella näkövammaiset voivat lukea tiedonhallintapalveluiden julkaisuja kuten sanoma- ja aikakauslehtiä, kirjoja, järjestöjulkaisuja, televisio- ja radio-ohjelmatietoja, Alkon hinnastoja sekä tiedonhallintapalveluiden asiakkaiden skannaamia julkaisuja.

– IOS-järjestelmän puhelimet ja tabletit eli iPhonet ja iPadit ovat yleistyneet näkövammaisilla, ja niiden käyttäjät ovat kaivanneet sovellusta jo pitkään, kertoo projektin päällikkönä toiminut Virpi Jylhä tiedonhallintapalveluista.

Luetuksesta on saatavilla versio myös Android-puhelimille, mutta sen suosio on jäänyt vähäiseksi. Syynä lienee Androidin heikko ruudunluku, jonka vuoksi se ei sovellu sokeille yhtä hyvin kuin iPhone – vaikka Luetus itsessään saavutettava onkin.

Luetuksen iOS-version pitkä odotus selittyy osin sillä, että tiedonhallintapalveluissa yritettiin ensin kehittää käyttöjärjestelmästä riippumaton, verkkoselaimella käytettävä Luetus. Se ei kuitenkaan lopulta onnistunut.

Kun iOS:lle päätettiin laatia Luetuksesta kokonaan oma versionsa, työ eteni nopeammin. Sovelluksen vanhempien versioiden koodia pystyttiin hyödyntämään paljon, eikä työtä tarvinnut aloittaa uudelleen nollasta.

Seppo Silaste ohjelmoi sovelluksen ja tiedonhallintapalveluiden Virpi Jylhä kirjoitti määritykset, joita kollegat sitten kommentoivat. Ensin sovellusta testattiin liiton työntekijöillä, ja kun se todettiin riittävän vakaaksi, pyydettiin halukkaita asiakkaita mukaan laajempaan testaukseen.

– Saimme hyvän testiryhmän, joka antoi työpanoksensa sovelluksen kehittämiselle.

Tämä on arvokasta työtä, jota ilman sovelluksen saaminen kaikille asiakkaille olisi kestänyt huomattavasti pidemmän ajan, Jylhä sanoo.

Seppo Silaste seisoo ulkona valkoisen rakennuksen edessä. Ympärillä leijuu syksyisiä keltaisia vaahteranlehtiä.
Silaste laati Luetus-sovelluksen iOS-version yhdessä Näkövammaisten liiton tiedonhallintapalvelujen kanssa. THP:n Virpi Jylhä antoi ohjelman koodanneelle Silastille sen määritykset.

Hyvää palautetta

Silaste ja Jylhä iloitsevat hyvästä keskinäisestä yhteistyöstä. Ei ole mahdotonta, että se vielä jossain muodossa jatkuisi.

– Projekti oli mielenkiintoinen. Aluksi keskustelimme tekniikasta, jolla sovellus toteutetaan ja mitä olemassa olevia koodeja voidaan hyödyntää uudessa Luetuksessa, Silaste kertoo.

Askel kerrallaan hän lähti rakentamaan uutta sovellusta tiedonhallintapalveluiden toiveiden mukaiseksi. Jylhän tavoin Silastekin on todella tyytyväinen testikäyttäjien palautteeseen.

Hänellä ei näkevänä ole kokemusta apuvälineistä ja ruudunlukuohjelmista. Siksi näkövammaisten testikäyttäjien kommentit ja palaute ovat erityisen arvokkaita.

Tähän mennessä asiakkaiden palaute on ollut erittäin myönteistä ja sovelluksen helppokäyttöisyyttä on kiitelty. Nyt sovellusta kehitetään edelleen kommenttien ja palautteen perusteella.

Vasta pari kuukautta saatavilla ollutta sovelluksen iOS-versiota onkin ladattu jo yli 400 kertaa. Tulevaisuudessa se saattaa nousta jopa Luetus-perheen suosituimmaksi sovellukseksi.

Puutarhanhoidon ja elämän jäljet

Seppo Silaste on soittanut kitaraa ja kosketinsoittimia bändissä ja nyt hänellä on tekeillä levy omassa studiossa. Levyn nimeksi tulee The Importance of Gardening. Nimi juontuu kiinalaisesta aforismista ”Ainoa tärkeä asia elämässä on puutarhanhoito, eikä sekään niin tärkeää ole”.

– Tälle aforismille naureskelimme isäni kanssa, Silaste kertoo.

Levy on progressiivista rockia. Silaste on itse säveltänyt ja sanoittanut kaikki sen kappaleet, ja soittaa myös levyn kitaran ja koskettimet.

Toinen Silasteen suosikkiharrastus on piirtäminen. Se auttaa häntä keskittymään lääkiksen kolmen tunnin luennoilla.

Hänen geelikynäpiirroksiaan voi käydä katsomassa hänen oman golfseuransa Nordcenter Golf & Country Clubin kartanossa Pohjassa. Näyttelyn nimi Elämän jäljet juontaa juurensa suurkaupunkien kodittomista ihmisistä ja heidän kasvojensa ihon mielenkiintoisista jäljistä.

– Piirrokseni ovat kasvomuotokuvia. Lontoolainen harrastelijakuvaaja Lee Jeffreys on ottanut mustavalkoisia kuvia suurkaupunkien kodittomista ihmisistä. Näitä hienoja kuvia olen käyttänyt pohjana piirustuksilleni, Silaste valottaa.

Luetus

Kansikuva Luetus-sovelluksen esitteestä
Luetus on Näkövammaisten liiton tiedonhallintapalvelujen kehittämä tietokonesovellus, jonka avulla lehtiä ja kirjoja voi kuunnella koneäänen lukemana. Sovelluksen ensimmäinen versio julkaistiin jo yli 20 vuotta sitten MS DOS -käyttöjärjestelmälle.

Sovellus on maksuton mutta sallittu vain käyttäjille, joiden näkövamman haitta-aste on vähintään 50 prosenttia. Tunnukset palveluun saa lähettämällä sähköpostia osoitteeseen info@thp.nkl.fi.

Luetus on saatavilla Windows- ja Linux-tietokoneisiin ja Android-puhelimiin sekä syyskuusta alkaen myös iPhoneihin ja iPadeihin. MacBookeille ja Windows Phone -puhelimiin sovellusta ei ole.