Siirry sisältöön
kasvo
Airut 1/2022
Kasvo

Saavutettavuuden sanansaattaja

Nainen, jolla on vaaleat olkapäille ulottuvat hiukset ja tummasankaiset silmälasit.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa

Olen Näkövammaisten liiton saavutettavuusasiantuntija Terhi Manninen, tietojenkäsittelyn tradenomi Sastamalasta.

Tätä ennen olen työskennellyt sovellusohjelmoijana Kehätiedossa ja eri tehtävissä Englannissa, viimeisimpänä Worcestershire County Councilin digitiimissä julkisten verkkosivujen ja intranetin sisällön suunnittelijana ja toteuttajana. Työssäni keskityin digitaalisten palveluiden asiakaslähtöisyyteen, käytettävyyteen ja saavutettavuuteen.

Työhöni kuuluu saavutettavuuteen vaikuttaminen, etenkin niihin tahoihin, jotka jäävät digipalvelulain ulkopuolelle. Olen mukana kommentoimassa, miten digipalveluiden saavutettavuutta voitaisiin kehittää. Minun on oltava selvillä, mitä muutoksia nykyiseen digipalvelulakiin on tulossa sekä testailla digipalveluita. Varsinaisia auditointeja en kuitenkaan tee, sillä liitossa on siihen oma yritys, Annanpura.

Työni on monipuolista ja saan aidosti olla vaikuttamassa asioihin. Digitaalinen saavutettavuus ei ole utopia, eikä se ole vaikeaa, vaikka monesti niin ajatellaankin.

Tällä hetkellä Suomessa on julkisten organisaatioiden digipalveluiden saavutettavuudessa jonkin verran vaihtelua ja valitettavasi puutteitakin löytyy. Iso-Britanniassa totuin läpinäkyvyyteen, esimerkiksi Silktide-niminen yritys julkaisee tilastot siitä, miten julkisen sektorin organisaatiot rankkautuvat saavutettavuustilastoissa.