Siirry sisältöön
Airut 5/2020

Aikuisten lelulaatikolla

Turkoosi kannellinen muovilaatikko, jossa teksti K-18.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Selin Aydogan / Shutterstock.com

Seksuaalisuus on osa jokaista ihmistä, ja yksi tapa toteuttaa seksuaalisuuttaan ovat kumppanin kanssa tai yksin käytettävät seksivälineet. Näkövammainen joutuu hankintoja suunnitellessaan miettimään saavutettavuusnäkökohtia aivan kuten ruoan verkkokauppaa valitessaan.

Teksti nimim. Solisti

Seksuaalisuus voi olla monelle hyvin henkilökohtainen ja herkkäkin aihe. Ei ehkä tunnu luontevimmalta istahtaa avustajan kanssa keittiön pöydän ääreen seksikauppojen nettisivuja katselemaan tai näyttää huomaamattomassa paketissa eilen saapunutta välinettä kysyäkseen, miten se laitetaan päälle. Voi myös olla kiusallista soittaa vapaaehtoiselle Be My Eyes -sovelluksella kysyäkseen, palaako lelussa yksi, kaksi vai kolme akun tason ilmaisevaa valoa.

Etenkin sooloseksin harrastaminen on vielä nykyäänkin monelle pimeä salaisuus, eikä siitä välttämättä halua puhua kenellekään.

Internet on pullollaan verkkokauppoja, joista erilaisia aikuisten leluja voi ostaa. Tällaisia ovat muun muassa kaalimato.com, hotlips.fi, sinful.fi ja huippukiva.fi. Verkkokauppojen pulmallisuus on siinä, ettei näkemättä voi ihan tarkalleen tietää, mitä on ostamassa. Kuvien ohella sanalliset tuotekuvaukset kyllä yleensä löytyvät myös, mutta ne saattavat olla aika niukkoja. Erilaisista testiryhmien raporteista saa kuitenkin usein melko hyvän kuvan tuotteen ominaisuuksista. Asiakaspalvelu auttaa mielellään pulmatilanteissa, mutta useinkaan he eivät osaa kertoa esimerkiksi sitä, onko jonkin älyvälineen käyttämiseen tarkoitettu sovellus saavutettava ruudunlukuohjelmalla vai ei.

Ladattavat lelut

Värinälaitteita löytyy joka lähtöön molemmille sukupuolille. Nykyään ne ladataan USB-portista magneettisella latauskaapelilla, ne ovat vesitiiviitä ja niissä on toinen toistaan mielenkiintoisempia ohjelmia. Seksivälineiden materiaalit vaihtelevat kovamuovista ja jopa lasista aidontuntuiseen cyber skin -tekoihoon.

Yleensä motorisoiduissa seksilaitteissa on selkeät, helposti löydettävät painikkeet. Monissa on näppäinlukko, joka aktivoidaan painamalla samanaikaisesti kahta painiketta. Tämä on hyvä ominaisuus vaikkapa matkustettaessa: ei tarvitse kehitellä tarinoita erityisen tehokkaasta sähköhammasharjasta, jos käsilaukusta alkaisi äkkiä kuulua epäilyttävää hurinaa.

Monissa värinälaitteissa akun taso ilmaistaan LED-valoilla. Jos ei näe edes valoa, voi olla mahdotonta tietää, paljonko omassa lelussa on virtaa. Kun laitteessa kerran on jo valmiiksi värinämoottori, ei luulisi olevan suurikaan ongelma ohjelmoida niihin toiminto, joka 1-4 värinällä ilmaisisi akun tason käynnistettäessä, sekä silloin, kun latauskaapeli kiinnitetään.

Jos laatikosta löytyy useampi ladattava laite, voi myös olla hyvä idea merkitä jollakin tavalla eri niiden latauskaapelit, koska ne ovat usein aika samannäköisiä, mutta toisen laitteen kaapelilla ei silti välttämättä voi ladata toista.

Älylelut

Älypuhelin voi tuoda seksielämään myös mielenkiintoista maustetta. Saatavilla on erilaisia älypuhelimeen Bluetooth-yhteydellä kytkettäviä laitteita, jotka voivat väristä esimerkiksi Spotify-sovelluksesta soivan musiikin bassolinjan mukaan. Jotkin sovellukset mahdollistavat jopa sen, että toisessa kaupungissa – tai vaikka toisella puolella maapalloa oleva kumppani voi osallistua leikkiin ohjailemalla laitteen värinäohjelmia omalla puhelimellaan.

Älypuhelinsovellukset ovat usein englanninkielisiä eikä niiden toimivuutta pääse kunnolla testaamaan, ellei ensin hanki jotakin välinettä. Useat Suomessa markkinoilla olevat älylelut toimivat We-Connect-sovelluksella, joka on ainakin iPhonen VoiceOver-ruudunlukuohjelmalla melko helppokäyttöinen. Jopa Touch-modesta, eli kosketuksella värinän käynnistämisestä pääsee nauttimaan, jos kosketusmoodin aktivoituaan poistaa VoiceOverin väliaikaisesti käytöstä. We-Connect-sovelluksen kanssa käytettäväksi on saatavilla leluja niin yksinään käytettäväksi kuin pariskunnillekin.

Magic Motion on sovellus, joka on tarkoitettu naisille suunnitellun Flamingo-kuulan kanssa käytettäväksi. Myös tämä sovellus on jollakin tavalla käytettävissä VoiceOverilla, mutta sen opettelu vaatii enemmän kärsivällisyyttä kuin We-Connect-sovelluksen opettelu. Hyvänä puolena Magic Motionissa on lantionpohjan lihasten treenaamiseen tarkoitettu, tosin englanninkielinen, treenausohjelma.

Onneksi älylelut toimivat ilman sovellustakin, joten niitä voi käyttää, vaikka ei haluaisikaan ruveta muodostelemaan Bluetooth-yhteyksiä tai luomaan omia värinäohjelmia.

Seksuaalisuus on tärkeä osa elämää. Kokeilunhalu ja avoin mieli lienevät parhaat välineet löytää itselle sopivimmat välineet ja tavat toteuttaa itseään myös tällä elämänalueella. Apua voi halutessaan saada myös esimerkiksi seksuaaliterapeutilta tai Seta ry:n neuvontapalvelusta.

Kirjoittaja on syntymäsokea, teknologiasta kiinnostunut heteronainen, jonka mielestä seksuaalisuus kuuluu kaikille.