Siirry sisältöön
Airut 5/2021

Kannattaako äänikirjoista maksaa?

Nainen istuu tuolilla kuulokkeet päässään iPad kädessään. Näytöllä näkyy äänikirjaohjelma. Opaskoira makaa maassa.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Hannu Jylhä

Linda L. on äänikirjojen suurkuluttaja, jota Celian äänikirjat viihdyttävät kännykällä kuunneltuna lenkillä ja kotiaskareissa. Mutta nyt kirjaston valikoimassa ei ole kirjaa, jonka hän palavasti haluaisi lukea. Kaupallisia äänikirjapalveluita on useita, mutta pystyykö sokea kirja-ahmatti käyttämään niitä ruudunlukuohjelman varassa?

Teksti Virpi Jylhä
Kuva Hannu Jylhä

Linda ei ole todellinen henkilö, vaikka voisi kyllä olla. Hän on mielikuvitushahmo, jonka istutin koelentäjän penkkiin ja lähetin tutkimusmatkalle maksullisten äänikirjojen maailmaan.

Oikea saavutettavuustestaus on iso työ, joten Linda sai tehtäväkseen vain kokeilla rekisteröitymistä kuuden äänikirjapalvelun verkkosivuilla Windows-kannettavalla ja iPhonella sekä äänikirjojen kuuntelun aloittamista palveluiden ilmaisilla iOS-sovelluksilla. E-kirjoja ei testattu. Linda käytti testissä ruudunlukuohjelmina NVDA:ta ja VoiceOveria.

Suplan logossa lukee Supla pinkillä tekstillä.
Supla

www.supla.fi

Suplassa on äänikirjoja, kahdeksan radiokanavaa ja podcasteja. Kirjoja voi kuunnella sovelluksen lisäksi Google Chrome -selaimella. Rekisteröitymisen yhteydessä luodaan Sanoma-tunnus, ellei sitä ole ennestään.

Hinta: 14,99 €/kk (rajoittamaton).

Lukusovelluksessa on saavutettavuusongelmia. Muun muassa kirjojen lisääminen kirjahyllyyn onnistuu satunnaisesti, sillä aktiivinen kohta ei aina ole siellä, missä ruudunlukuohjelma kertoo sen olevan. Äänikirjan pystyy käynnistämään, mutta osa toimintopainikkeista ei ole käytettävissä ruudunlukuohjelmalla. Linda lopetti kokeilun ja asiakkuuden alkumetreille.

Nextoryn logossa on punainen teksti.
Nextory

www.nextory.fi

Valikoimassa on yli 100 000 ääni- ja e-kirjaa. Asiakkuustyyppejä on kolme. Nextoryn lukusovellus lataa äänikirjat aina automaattisesti laitteelle.

Kuukausihinnat:

  • Pronssi: 9,99 €/kk (20 h/kk), profiileja 4, yhtä aikaa vain 1
  • Kulta: 16,99 €/kk (rajoittamaton), profiileja 4, yhtä aikaa vain 1
  • Perhe: alkaen 19,99 €/kk (rajoittamaton), profiileja 4, yhtä aikaa 2–4.

Rekisteröityminen vaatii keskittymistä: ruudunlukuohjelma ei kerro, mikä asiakkuustyyppi on valittuna. Pankkikortin tietoja kirjoittaessa VoiceOver ”höpöttää” lomakekenttien vihjenumeroita, mikä haittaa oman laitteen kuuntelemista. NVDA ei lue rekisteröitymislomakkeen vihjeitä.

Lukusovelluksessa on saavutettavuusongelmia, muun muassa kategorioiden kirjoja ei pysty selaamaan, sillä kirjojen nimiä ei saa ruudunlukuohjelmalta. Jos jonkun nimikkeen valitsee satunnaisesti, avautuu näytölle näkymä, josta pystyy selvittämään kirjan tiedot. Kirjan kuuntelun voi käynnistää. Englanninkieliset toimintopainikkeet ovat käytettävissä ruudunluvulla. Linda ei jatkanut asiakkuutta kokeilua pidemmälle.

Elisa Kirjan logossa on sininen teksti. "Elisa" lukee kaunokirjoituksella ja "kirja" sen alla tikkukirjaimilla.

Elisa Kirja

kirja.elisa.fi

Elisa Kirjassa on ääni- ja e-kirjojen lisäksi podcasteja ja mainoslauseen mukaan laajin suomenkielinen valikoima. Kuukausihinnalla saa valita kuunneltavaa valikoimasta. Palvelusta voi myös ostaa kirjoja, mutta ei kuukausivalikoiman teoksia. Elisa Kirja rajoittaa laitteella yhdellä kerralla olevien  kirjojen määrän kymmeneen. Palvelua voi käyttää usealla laitteella, mutta vain yhdellä kerrallaan. Äänikirjan voi myös ladata Windows-koneelle ja kuunnella esimerkiksi Windows Media Playerilla tai iTunesilla.

Kuukausihinta: 16,99 €/kk (rajoittamaton).

Lukusovelluksessa on jonkin verran saavutettavuusongelmia ja pyyhkäisyeleillä ohjaaminen on aika haasteellista. Sormea näytöllä liu’uttaen sisällön tutkiminen ja käyttö onnistuu kohtuullisesti. Kirjan valinta tuntuu toimivan ”huojuvasti”. Äänikirjan saa käynnistettyä ja toimintopainikkeet ovat käytettävissä. Linda jatkaa vielä kokeilua, mutta todennäköisesti päättää asiakkuuden.

BookBeatin logossa on musta teksti.
BookBeat

www.bookbeat.fi

BookBeat kertoo valikoimansa laajuudeksi yli 200 000 ääni- ja e-kirjaa. Palvelun verkkosivujen päävalikkoa ei saa avattua mobiililaitteella, kun ruudunlukuohjelma on käytössä. Kokeilujakson linkki on onneksi etusivulla. Tiliin voi hankkia tisätilejä, jotka maksavat 4,90 €/lisätili.

Kuukausihinnat:

  • Basic: 9,99 €/kk (20 h/kk)
  • Standard: 14,99 €/kk (100 h/kk)
  • Premium: 19,99€/kk (rajoittamaton).

Sovellus toimii varsin hyvin. Pieniä saavutettavuusongelmia Linda löysi, esimerkiksi englanninkielisiä painikkeita. Linda jatkaa ehkä asiakkaana.

Storytel-palvelun logossa on Storytel-tekstin päällä oranssi väärin päin oleva pisara.
Storytel

www.storytel.com/fi

Storytel kertoo tarjoavansa yli 300 000 ääni- ja e-kirjaa. Tileissä on paljon vaihtoehtoja, myös niin sanottu Kids Mode, joka tarjoaa pääsyn turvallisesti vain lasten kirjoihin. Palvelun kokeilujakson pituus riippuu valitusta tilityypistä.

Kuukausihinnat:

  • Light: 9,99 €/kk, 1 aikuinen, 1 lapsi (20 h/kk)
  • Unlimited: 16,99 €/kk, 1 aikuinen, 1 lapsi (rajoittamaton)
  • Family: 20,99 €/kk, 2 aikuista, 2 lasta (rajoittamaton)
  • Family Plus: 25,99 €/kk, 3 aikuista, 3 lasta (rajoittamaton).

Melko saavutettava sovellus, mutta esimerkiksi valikkoon ei pääse pyyhkäisyeleillä vaan sisältö pitää etsiä sormea liu’uttaen. Linda harkitsee asiakkuuden jatkamista.

Suomalainen Plus -palvelun logossa on pöllö, jolla on kuulokkeet.

Suomalainen Plus

www.suomalainen.com/pages/suomalainen-plus

Suomalainen Plus -palvelun verkkosivun mukaan palvelussa on tuhansia e- ja äänikirjoja. Äänikirjapalvelun asiakkuus kerryttää kanta-asiakasbonusta.

Kuukausihinta: 16,95 €/kk (rajoittamaton).

Sovelluksessa on joitakin saavutettavuusongelmia, muun muassa kuvaamattomia käyttöliittymäelementtejä. Linda joutui sulkemaan sovelluksen, kun oli avannut kirjan lisätoiminnot-valikon eikä pystynyt palaamaan sieltä enää takaisin ruudunlukuohjelman varassa. Linda päätti olla jatkamatta asiakkuutta kokeilua pidemmälle.