Siirry sisältöön
Airut 3/2022
Vieraileva kolumnisti

Saavutettavaa bridgeä netissä

Pyöreässä kuvassa mies, jolla on vaaleanruskeat lyhyet hiukset ja parta sekä sininen collegepusero.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Aatu Komsi
Teksti Ville Lamminen

Netissä pelattavien saavutettavien korttipelien valikoima on vielä valitettavan pieni. Esimerkiksi oikean rahan nettipokeri on saavutettavan alustan puuttuessa suljettu näkövammaisilta.

Törmäsin hiljattain ilahduttavaan poikkeukseen tästä yleislinjasta. Minuun oli yhteydessä suomalainen bridgen taitaja Juha Luostarinen, joka kysyi, onko Suomessa näkövammaisia pelaajia ja olisiko heitä mahdollista saada mukaan harrastajajoukkoon. Innostuin, googlasin ja löysin puolalaisen bridgeaktiivin, joka kertoi, että Puolassa on noin 40 näkövammaista pelaajaa. Kuulin myös brittiläisen John Lamben kehittäneen Windowsin Google Chrome -selaimeen pelaamista helpottavan BBO Visual Assist -nimisen laajennuksen. Tämän ilmaisen selainlaajennuksen avulla Bridge-Base.com-nimiseen suosittuun pelipaikkaan saa puhetuen, joka mahdollistaa bridgen nettipelaamisen ilman näköä. Selainlaajennuksen puhetuki on pääosin englanninkielinen, mutta pelaamiseen liittyvä sanasto on suppea ja sen oppii nopeasti, joten suomen kielen puuttuminen ei liene pelihalukkaalle ongelma.

Lamben tekemä selainlaajennus on loistava esimerkki yksittäisen osaajan työstä, joka tuo jotakin kaikkien näkövammaisten saataville. Hattua on tässä tapauksessa helppoa nostaa. Lamben lisäksi merkittävää työtä on tehnyt espanjalainen Gonzalo Goded, joka on koodannut vastaavan puhetukiratkaisun RealBridge-alustalle.

Saavutettavan bridgen pelaaminen aloitetaan rekisteröitymällä BridgeBase.com-alustalle ja asentamalla Google Chrome-selaimeen BBO Visual Assist. Jos bridge kiinnostaa, kerron mielelläni tarkemmin, miten päästä alkuun. Mikäli kiinnostuneita löytyy riittävästi, suunnitelmissa on järjestää bridgen nettikurssi, joka olisi räätälöity näkövammaisia pelaajia ajatellen.

Ville Lamminen työskentelee Näkövammaisten liiton digitalisaatioasiantuntijana.