Siirry sisältöön
Airut 5/2021
Aktivisti

Sokea vastaan pimeys

Olli Lehtinen seisoo pöydän vieressä ja napittaa keltaisen paitansa kaulusta tai avaa sen nappeja.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Teksti Olli Lehtinen

Tervetuloa seuraamaan psykolympialaisten ottelua sokean ja pimeyden välillä! Pimeys ottelee mustassa asussa ja sokea haastaja valkoisessa. Sokea ja pimeys astelevat keskelle kehää. Sokea tuijottaa tiukasti pimeyteen, joka ei vastaa katseeseen. Pimeys näyttää synkältä, kuten aina. Katsomon eturivi on täynnä sokean läheisiä.

No niin, ottelu alkaa. Pimeys pamauttaa painavan iskun sokean suojauksen läpi, mutta törmäyksiin tottunut sokea toipuu nopeasti. Sokea nakuttaa teräviä iskuja pimeyden hanskoihin. Nyt sokea painostaa pimeyden köysiin. Hyvä, sokea, hyvä! Mutta pimeys livahtaa pois alta. Tämä on pimeyden tavaramerkki! Pimeys on kaikkialla eikä sitä saa kiinni. Pimeyden liikkuvuus on ensiluokkaista, ja se pystyy lyömään raskaita sarjoja yllättävistäkin asennoista. Sokea hengästyy iskusateessa. Pimeys työskentelee ilmeettömästi. Kongi kumahtaa ja ottelijat menevät kulmauksiinsa. Tuomarit arvostavat sokean aktiivisuutta. Erä sokealle 3–2.

Toinen erä. Sokea pomppaa keskelle kehää ja käy vimmatusti pimeyden kimppuun, mutta pimeys suojaa ja iskee takaisin. Pimeys on salakavala. Se peittää viime hetkeen asti, mistä isku lähtee. Sokea yrittää etukädellään pitää pimeyttä loitommalla, mutta pimeys moukaroi. Nyt ovat sokealla suunnat sekaisin. Eturivissä istuvat läheiset haukkovat henkeään. Mitä tekee sokea! Hän korkkaa pullon. Sokea alkaa juoda, ylensyödä ja sekoilla. Sokea hoippuu hämärän rajamailla. Hänen täytyy olla masentunut. Pimeys hakee tyrmäystä. Sokea huitoo ilmaa. Karmeaa katsottavaa! Huh, kongi pelastaa sokean. Kaikki tuomariäänet pimeydelle. Aivan hirveä erä sokealle!

Kolmas, viimeinen erä. Sokean liikkumisesta huomaa ottelun painon. Pimeys ei tunnu väsyvän millään. Se ei turhaan ole hallitseva mestari. Sokea nakuttaa etukädellä, muttei saa pimeyden suojausta auki. Sokea taitaa olla mahdottoman vastuksen edessä. Kivikasvoinen pimeys kiertää sokeaa ja latelee pommeja. Kestääkö sokea erän loppuun? Pimeys hakee tyrmäysiskua. Sokean hanskat roikkuvat lantiolla. Mitä ihmettä, sokea ei enää edes yritä lyödä! Miksei pimeyskään lyö? Kehätuomari huutaa: Otelkaa! Kumpikaan ottelijoista ei lyö. Sokea laahustaa kulmaukseensa. Kehätuomari kiiruhtaa nostamaan
pimeyden kättä pystyyn, mutta pimeys haihtuu kehästä. Aivan loistava taktiikka sokealta! Musiikki alkaa soida. Pimeyttä vastaan pärjää vain sen hyväksymällä.

Olli Lehtisen mielestä YLE Puheen Olympiaradion selostajat ansaitsisivat mitalit.