Siirry sisältöön
Airut 2/2024
Täällä Enonkoski

Järjestelmän rattaissa

Pallon muotoiseksi rajattu kuva valkoisella taustalla. Kuvassa nainen, jolla on lyhyet hiukset ja silmälasit sekä punainen kaulahuivi.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Jussi Silvennoinen
Teksti Maria Loikkanen

Helmikuussa 2024 käynnistyi Etelä-Savossa myllerrys. Kyytipalvelut romahtivat osassa Eloisan aluetta yhdessä yössä, kun Eloisan henkilökyytien integraatio astui voimaan.

Asiakaskunnan osallistamisen eteen on tehty hartiavoimin töitä Etelä-Savon alueella, esimerkiksi kunnallisissa vammaisneuvostoissa ja yhdistyksissä. Lopputulos on ollut se, että asiakkaita ei kuultu. Kyytiasioiden lisäksi myös muissa vammaispalveluissa on ollut isoja haasteita.

Tällaisina aikoina yksittäinen asiakas kokee voimattomuutta valtavalta tuntuvan järjestelmän rattaissa. Tuttu tunne itsellenikin. Olikin helpotus, kun yhdenvertaisuusvaltuutetun kuljetuspalveluja koskeva valtakunnallinen tietopaketti julkaistiin maaliskuussa. Siinä tuli kauan odotettua tukea viranomaistaholta: asiakkaat on osallistettava palveluiden valmisteluun jo hankintavaiheessa, ja heitä on kuultava palvelujen järjestämisen eri vaiheissa.

Työ vammaisten oikeuksien parissa on hidasta, ja ajoittain tuntuu, että takapakkia tulee liikaakin.

On helppo masentua myllerryksen keskellä ja heittää hanskat naulaan. Mitä sitä nyt kunnallisessa päätöksenteossakaan enää mukana olemaan, kun kerran kyytipalvelutkin romutetaan?

On kuitenkin myös heitä, jotka aidosti haluavat tehdä töitä asiaintilan parantamisen eteen. Yhteistyön voima on ihmeellinen, se yhtä aikaa kohottaa ja luo turvaa. En olekaan yksin! Tällaisina aikoina Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnan tuki on elintärkeää meille asiakkaille, samoin muut yhteisöt ja yhteistyötahot sekä yhteistoiminta. Yhtenä esimerkkinä on yksityishenkilön perustama Eloisan henkilökyytejä käsittelevä ryhmä Facebookissa. Siellä voi jakaa tietoa ryhmäläisille esimerkiksi kaikesta siitä, mistä Eloisa ei ole tiedottanut kuin yksittäisille asiakkaille.

Maria Loikkanen on enonkoskelainen kunnanvaltuutettu ja paluumuuttaja.