Siirry sisältöön
Airut 5/2022
Täällä Enonkoski

Muutoksen kohtaaminen

Pallon muotoiseksi rajattu kuva valkoisella taustalla. Kuvassa nainen, jolla on lyhyet hiukset ja silmälasit sekä punainen kaulahuivi.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Jussi Silvennoinen
Teksti Maria Loikkanen

Elokuussa tuli täyteen vuosi kunnallisessa luottamustoimessa. Ei voi kuin ihmetellä, miten nopeasti vuosi on vierähtänyt, ja sen myötä luottamustoimi tullut tutummaksi. Uudet ja opeteltavat asiat ovat liittyneet kunnallisen päätöksenteon prosessiin ja pelisääntöihin, jotta tehdyt päätökset ovat lainvoimaisia.

Nyt syksyllä käynnistynyt päätöksenteon sykli kuljettaa meitä kaikkia kohti uutta, sillä siirtymä tuleville hyvinvointialueille on käynnissä ja tapahtuu vuodenvaihteessa. Pienessä kunnassa muutosta tervehditään sekalaisissa tunnelmissa siksi, että kuntapäätöksenteko muuttuu rajulla tavalla, kun sote-asiat siirtyvät pois kunnista.

Muutokseen liittyvä epävarmuus on käsinkosketeltavaa. Moni ei mielellään edes puhu hyvinvointialueista. Taustalla lienee pelko pienen kunnan sote-palvelujen mahdollisista lakkauttamisista, vaikka kukaan ei voi vielä tietää, mitä tuleman pitää.

Itse olen reagoinut muutokseen rakentamalla kontakteja hyvinvointialueelle. Olen keväästä lähtien ollut aktiivisesti yhteydessä palveluja valmisteleviin tahoihin ja tiedustellut niiden tilaa. Yhteys on syntynyt etenkin näönkuntoutukseen sekä vammaispalveluista, myös kuljetuspalvelujen järjestelyistä vastaaviin tahoihin. Olen toiminut näin, koska minun tapani reagoida muutokseen on ennakointi ja asioista selvän ottaminen.

Jos epävarmuus tulevia muutoksia kohtaan on yksi siivu arkea, varmuuden etsiminen tutusta ja turvallisesta on toinen. Itselleni tämä tarkoittaa aktiivista mukana oloa kotiseudun asioissa, kuten kotikylän kyläyhdistyksen toiminnassa. Päädyin esimerkiksi vetämään kyläyhdistykselle kaksi puutarhakurssia nyt syksyllä. Kotoisa tekeminen tuttujen ihmisten kanssa kantaa hedelmää ja auttaa kohtaamaan haastavatkin muutostilanteet.

Maria Loikkanen on enonkoskelainen kunnanvaltuutettu ja paluumuuttaja.