Siirry sisältöön
Airut 2/2021
Aktivisti

Asukokonaisuuden helmi

Olli Lehtinen seisoo pöydän vieressä ja napittaa keltaisen paitansa kaulusta tai avaa sen nappeja.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Teksti Olli Lehtinen

Valkoinen keppi kruunaa asukokonaisuuden. Sen helmenharmaa hohde ja rauhallinen heiluriliike ovat lähtökohta täydelliselle kevätpukeutumiselle. Valkoiset kepit tuovat persoonallisen ja koskettavan lisän näkövammaisen asukokonaisuuteen. Kepin helmiäismäisessä värissä on arvoituksellista vibaa ilman kaikkein osoittelevinta apuvälinemäisyyttä. Se on katseenvangitsija, joka ei kevätviimassakaan jätä ketään kylmäksi. Mahdollisesti laajastakin henkilökohtaisesta keppivalikoimasta löytyy hapuillen, mutta varmasti näppeihin se kaikkein rakkain oma suosikki, joka pelastaa päivän silloin, kun aamu on vastuksia täynnä eikä komerosta tunnu löytyvän mitään päällepantavaa.

Kanadalaisen Ambutechin simppelissä mutta elegantissa, norsunluunvalkoiseen vihjaavassa, viisiosaisessa hiilikuitukepissä on potentiaalia päämäärätietoisen virkanäkövammaisen lempikepiksi. Puukahva takaa käsityön leiman ja nostaa kepin apuvälineiden tyyligalleriaan. Kompakti koko on selvä plussa. Viiteen palaan taittuva Ambutech on viikonloppureissuilla yhtä olennainen varuste kuin hammasharja, ja hammasharjan tavoin sen kuljettaa vaikka keskikokoisessa olkalaukussa.

Punakahvainen teleskooppikeppi Kellerer on selkeästi sporttisempi vaihtoehto. Kellerer mätsää ulkoiluvaatteisiin ja sopii luontevasti liikuntaan. Toiminnallisen Kellererin saa hetkessä yhdellä väännöllä karttakeppikokoiseksi. Taittuvuusominaisuuksiltaan Ambutech on parempi, mutta sisäkkäin painuva Kellerer on selvästi tukevampi. Kevyt ja tukeva, siinäpä ominaisuudet pitkäkestoiseen liikuntaan! Toimii vaikka vaellussauvana, jos päätät piipahtaa Metsähallituksen puolella. Muista sävyt. Punainen kahva ei kaipaa asustukseesi muuta punaiseen vivahtavaakaan.

Aviriksen tarjoama kolmas vaihtoehto eli Ambutechin koukkukahvainen ja vankkarakenteinen alumiininen peruskeppi on kuin tehty kauppamatkoihin ja muuhun konstailemattomaan hyötyliikuntaan. Mustakahvainen keppi on muodoltaan suorastaan askeettinen ja sointuu huomattavan moneen asukokonaisuuteen. Tämä peruskeppi mahtuu vaihtelevien pukeutumiskoodien laveaan jänneväliin.

Valkoisen kepin heiluttaminen on olennainen osa näkövammaisen virtaviivaista habitusta. Ole tyylitietoinen ja lennätä keppiä lantion sivulta, kuin kaikkien tunnistama ja joidenkin ihailema revolverisankari! Älä vispaa kuin kaatosateessa viuhuva pyyhkimensulka, vaan luotaa kuin rauhallisesti merta hyväilevä majakanvalo. Tässäpä hyvähermoinen ja kartalla kulkeva näkövammainen! Ei tarvitse ympärilleen pälyillä.

Kirjoittaja Olli Lehtinen viimeistelee asukokonaisuutensa hyönteismäisillä keltalinssisillä aurinkolaseilla.